Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Πάστα ελιάς με ρίγανη

Η πάστα ελιάς χρησιμοποιείται σαν ορεκτικό, αλειμμένο κατά προτίμηση σε ψωμί ολικής αλέσεως, φρυγανιά ή παξιμάδι και είναι ιδανικό κυρίως κατά τη διάρκεια των νηστειών.

Υλικά

½ κιλό ελιές μαύρες (χωρίς κουκούτσια)
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά ρίγανη
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
6-7 κουταλιές ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής
  • Χτυπούμε όλα τα υλικά μαζί να γίνουν πολτός.
  • Αδειάζουμε τον πολτό σε ένα δοχείο και τον τοποθετούμε στο ψυγείο. Τον χρησιμοποιούμε μετά από 2-3 ώρες για να αποκτήσει καλύτερο άρωμα και γεύση.
  • Απλώνουμε το μίγμα σε ψωμί ή παξιμάδι. Από πάνω, αν θέλουμε, προσθέτουμε μια λεπτή φέτα ντομάτας.
Δημοαιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Στο «μικροσκόπιο» το μήλο που δε μαυρίζει

Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο μήλο

Καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας ζητά από τις αμερικανικές αρχές να εγκρίνουν την καλλιέργεια του πρώτου γενετικά τροποποιημένου μήλου-μια ποικιλία που δεν μαυρίζει όταν κοπεί και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη χρήση του φρούτου σε έτοιμα σνακ και σαλάτες.

Παραμένει βέβαια άγνωστο οι καταναλωτές θα δείξουν ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη για το νέο μήλο, εφόσον εγκριθεί. Ακόμα και οι καλλιεργητές μήλων δηλώνουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να λάβουν την απόφαση:


«"Γενετικά τροποποιημένο" -αυτό είναι μια κακιά λέξη στη βιομηχανία μας» δήλωσε ο Τοντ Φραϊχόβερ, εκπρόσωπος των καλλιεργητών στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, προέλευση της μισής αμερικανικής παραγωγής μήλων.


Η καναδική Okanagan Specialty Fruits of Summerland, με έδρα τη Βρετανική Κολομβία, κατέθεσε αίτηση στο υπουργείο Γεωργίας, το οποίο θα εξετάσει την υπόθεση σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA). Η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.


Μέχρι σήμερα το υπουργείο έχει δεχτεί αιτήσεις για 100 γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες. Η πρώτη που έλαβε έγκριση, το 1992, ήταν μια «μεταλλαγμένη» ντομάτα που ωριμάζει πιο αργά. Έγκριση καλλιέργειας έχει λάβει επίσης ένα δαμάσκηνο με ανθεκτικότητα σε έναν ιό, αυτή όμως είναι η πρώτη αίτηση για γενετικά τροποποιημένο μήλο.


Τα μεταλλαγμένα φρούτα ακόμα σπανίζουν στα αμερικανικά χωράφια, αν και η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας και καλαμποκιού είναι πια εξαιρετικά διαδεδομένη.


Η νέα ποικιλία μήλου, με την ονομασία Arctic (αρκτικό) ήδη συναντά αντιδράσεις. Η βασική ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο επιμόλυνσης των συμβατικών καλλιεργειών λόγω επικονίασης με γύρη από τη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία.


Αυτό, υποστηρίζει η εταιρεία Okanagan, μπορεί να αποφευχθεί με την κατάλληλη χωροταξία στις καλλιέργειες.


Η τεχνολογία «μη μαυρίσματος» προήλθε από αυστραλιανή εταιρεία που την είχε εφαρμόσει στην πατάτα. Στις ποικιλίες αυτές έχουν απενεργοποιηθεί τα ένζυμα που ευθύνονται για το μαύρισμα έπειτα από έκθεση στο οξυγόνο του αέρα.


Το Center for Food Safety, μια οργάνωση καταναλωτών που ασχολείται με το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, δεν έχει καν πειστεί ότι το «αρκτικό» μήλο είναι ασφαλές.


«Οι επιστήμονες λένε ότι απλώς κλείνουν ένα [γονιδιακό] διακόπτη, στην πραγματικότητα όμως ο διακόπτης αυτός είναι συνδεδεμένος με άλλους διακόπτες» δήλωσε ο Άντριου Κίμπελ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης.


Εξέφρασε εξάλλου επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι καταναλωτές θα δείξουν ενδιαφέρον: «Αυτό που θέλει ο κόσμος δεν είναι ένα μήλο που έχει κάνει Botox. Προβλέπω αποτυχία» είπε.

Δημοσιεύτηκε στο http://tech.pathfinder.gr

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Επιβιώνει καθημερινά με 1 ευρώ!

Ένας Σλοβενός φαρμακοποιός βρήκε τη λύση για να επιβιώσει στον καιρό της οικονομικής κρίσης. Ακούγεται απίστευτο και όμως αυτός ο άνθρωπος έχει καταφέρει να ζήσει αξιοπρεπώς με ένα ευρώ την ημέρα! Μάλιστα προτρέπει και άλλους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Ο Ales Cerin, πατέρας τεσσάρων παιδιών, θέλει να προωθήσει έναν απλό και ολιγαρκή τρόπο ζωής, που θα ενισχύσει την ενημέρωση και θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, για την παγκόσμια ένδεια και την υπερβολική κατανάλωση στις «πολιτισμένες» δυτικές κοινωνίες.

Ανακάλυψε ότι ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα είναι να καλλιεργεί ο ίδιος τα λαχανικά και τα φρούτα, που καταναλώνει.

«Ξοδεύω ένα ευρώ τη μέρα, κατά μέσο όρο για το φαγητό μου, τους τελευταίους δύο μήνες. Αλλά τρώω μήλα που φυτρώνουν στον κήπο μου, ενώ καλλιεργώ επίσης πράσα, φασόλια, σαλάτες, πιπέρι καθώς και ραδίκια». εξήγησε ο Cerin. Στη διάρκεια του πειράματος αυτού κατάλαβε ότι μπορεί κανείς να ελαττώσει το κόστος του φαγητού και παράλληλα να τρώει υγιεινά.


Επιπλέον, ο Σλοβένος καταναλώνει νερό, τσάι από βότανα καθώς και γάλα, τα οποία προμηθεύεται από μια κοντινή φάρμα, καθώς το πράσινο τσάι είναι υπερβολικά ακριβό, όπως και το τυρί.


Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι παρασκευάζει μόνος του το γιαούρτι του, το μουσλί και το ψωμί του, ενώ σκοπεύει να συνεχίσει αυτό τον υγιεινό τρόπο ζωής και μετά το τέλος του πειράματός του.


Επισημαίνει τέλος πως δεν έχει προβλήματα υγείας, αισθάνεται περίφημα και πιστεύει ότι τρέφεται σωστά και υγιεινά.
Δημοσιεύτηκε στο www.newsbeast.gr

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς

Ελιές μαύρες χωρίς αλάτι
  • Μαζεύουμε τις ελιές, αφού τις αφήσουμε να ωριμάσουν πολύ καλά πάνω στο δέντρο και να αρχίσουν να πέφτουν.
  • Τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε τρυπητό για 2-3 μέρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  • Τις τοποθετούμε στα βάζα και τις καλύπτουμε με ελαιόλαδο καλής ποιότητας.
  • Μπορούμε επίσης να τις συσκευάσουμε σε πλαστικά σακούλια (σε μικρές ποσότητες) και να τις τοποθετήσουμε στην κατάψυξη. Τις βγάζουμε λίγη ώρα πριν τις χρησιμοποιήσουμε.
Παρατήρηση: Οι ελιές αυτές είναι ιδανικές για τα άτομα που αποφεύγουν το αλάτι, λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση κ.ά.
- Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη γεύση των ελιών, μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο αλάτι πριν τις τοποθετήσουμε στο τρυπητό.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς

Ελιιές μαύρες σχιιστές (ξιδάτες)
  • Διαλέγουμε ελιές μαύρες που μπορεί να είναι κυπριακές, πικουάλ, μαντζανίλο (πριν ωριμάσουν πολύ).
  • Τις χαράσσουμε με λεπίδα σε 3 σημεία κατά μήκος του καρπού.
  • Τις ξεπικρίζουμε για 6 μέρες αλλάζοντας το νερό τους 2 φορές την ημέρα.
  • Τις στραγγίζουμε, τις τοποθετούμε στα βάζα και τις καλύπτουμε με άλμη σε αναλογία 1 ποτήρι αλάτι σε 10 ποτήρια νερό για 20 μέρες.
  • Αφαιρούμε την άλμη και καλύπτουμε τις ελιές με 1/3 ξίδι, 1/3 ελαιόλαδο και 1/3 άλμη (1 ποτήρι αλάτι σε 14 ποτήρια νερό).
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς

Ελιές Καλαμών μαύρες σχιστές
  • Διαλέγουμε ελιές όταν αρχίσουν να ωριμάζουν.
  • Τις χαράσσουμε σε 3 σημεία κατά μήκος του καρπού με λεπίδα.
  • Τις ξεπικρίζουμε αφού τις τοποθετήσουμε σε αραιή άλμη αναλογίας 1/4 του ποτηριού αλάτι σε 12 ποτήρια νερό.
  • Αλλάζουμε την άλμη περίπου 4 φορές την ημέρα για 6-8 μέρες.
  • Στη συνέχεια τοποθετούμε τις ελιές σε ασβεστόνερο (12 ποτ. νερό και 2 κ. σ. ασβέστη), για δύο ώρες.
  • Τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις τοποθετούμε στο ξίδι για 1-2 μέρες, ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο.
  • Αφαιρούμε το ξίδι και τις καλύπτουμε με ελαιόλαδο ή άλμη σε αναλογία 1 ποτήρι αλάτι σε 13 ποτήρια νερό.
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς

Ελιές μαύρες ολόκληρες
 
Διαλέγουμε ώριμες ελιές, τις τοποθετούμε στα δοχεία και τις καλύπτουμε με άλμη σε αναλογία 1 ποτήρι αλάτι σε 8 ποτήρια νερό. Οι ελιές θα ωριμάσουν περίπου σε 6 μήνες.
 
Παρατήρηση: Αν θέλουμε για άμεση κατανάλωση, τις ξεπικρίζουμε πρώτα, όπως και τις πράσινες ολόκληρες. Όμως θα πρέπει οι ελιές να καταναλωθούν σύντομα γιατί μπορεί να μαλακώσουν.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς

Ελιές μαύρες με αλάτι (σταφιδωτές)
  • Μαζεύουμε τις ελιές, που πρέπει να είναι αρκετά ώριμες, τις πλένουμε και τις τοποθετούμε σε καλάθι με στρώσεις χοντρού αλατιού (1 κιλό αλάτι σε 9 κιλά ελιές).
  • Κρεμάμε το καλάθι, ενώ βάζουμε από κάτω μια λεκάνη για να στάζουν τα υγρά.
  • Κατά διαστήματα ανακατεύουμε, τινάζοντας το καλάθι.
  • Οι ελιές σε ένα μήνα περίπου χάνουν τα υγρά τους, ξεπικρίζουν, ζαρώνουν και είναι έτοιμες για κατανάλωση. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες όταν σταματήσουν να βγάζουν κόκκινο ζουμί και αρχίσουν να ζαρώνουν.
  • Τις τοποθετούμε στα δοχεία, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε για να πάει παντού το ελαιόλαδο.
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς

Ελιές πράσινες παραγεμιστές
  • Διαλέγουμε μεγάλες ελιές, χωρίς στίγματα κατά προτίμηση μαντζανίλο. 
  • Αφαιρούμε το κουκούτσι με το ειδικό εργαλείο. 
  • Τις βάζουμε σε νερό να ξεπικρίσουν για 4 μέρες, αλλάζοντας το νερό 2 φορές την ημέρα.
  • Τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε στα δοχεία. Προσθέτουμε το λεμόνι και τις καλύπτουμε με άλμη σε αναλογία 1 ποτήρι αλάτι σε 10 ποτήρια νερό. Τις αφήνουμε για 20 μέρες.
  • Αφαιρούμε τις ελιές από την άλμη, τις στραγγίζουμε και τις παραγεμίζουμε με κόκκινο πιπέρι ή καρότο ή μαύρη ελιά ή κουτρούβι ή αμύγδαλο.
  • Τοποθετούμε τις ελιές στα βάζα και τις καλύπτουμε κατά το ½ με ξίδι άσπρο και ½ με άλμη σε αναλογία 1 ποτήρι αλάτι σε 14 ποτήρια νερό. Προσθέτουμε 1 εκ. ελαιόλαδο.
  • Κλείνουμε τα βάζα με τα καπάκια τους και οι ελιές μας είναι έτοιμες για κατανάλωση σε 2-3 μέρες. 
  • Σερβίρονται με ελαιόλαδο.
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς

Ελιές πράσινες σχιστές (σε άλμη και ξίδι)
 
  • Διαλέγουμε μεγάλες ελιές, χωρίς στίγματα.  
  • Τις χαράσσουμε σε 3 σημεία με λεπίδα, κατά μήκος του καρπού, χωρίς να αγγίζουμε το κουκούτσι. 
  • Τις ξεπικρίζουμε για 5-6 μέρες, αλλάζοντας το νερό δυο φορές την ημέρα, προσθέτοντας κάθε φορά και λεμόνι. 
  • Τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε στα δοχεία. 
  • Ετοιμάζουμε την άλμη (1 ποτήρι αλάτι σε 8 ποτήρια νερό). 
  • Γεμίζουμε τα δοχεία με ½ άλμη και ½ άσπρο ξίδι. 
  • Στην επιφάνεια της άλμης προσθέτουμε 1 εκ. ελαιόλαδο. 
  • Άλλη επιλογή είναι η διατήρησή τους σε 1/3 άλμη, 1/3 ξίδι και 1/3 ελαιόλαδο.
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς

Ελιές πράσινες ολόκληρες (κολυμπάτες).

Για τις ολόκληρες πράσινες ελιές χρησιμοποιούμε συνήθως τις ποικιλίες κυπριακή, μαντζανίλο, Αμφίσσης, πικουάλ, Καλαμών.
  • Διαλέγουμε τις ελιές,  τις ξεπικρίζουμε για 6 μέρες αλλάζοντας το νερό τους 2 φορές τη μέρα.
  • Τις τοποθετούμε στα δοχεία, προσθέτουμε το λεμόνι και τις καλύπτουμε με την άλμη (1 ποτήρι αλάτι και 8 ποτήρια νερό).
  • Προσθέτουμε 1 εκ. ελαιόλαδο.
  • Σερβίρονται με ελαόλαδο, θυμάρι ή ρίγανη.
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.gr 

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς

Ελιές τσακιστές (για άμεση κατανάλωση)
  •  Τσακίζουμε τις ελιές και τις ξεπικρίζουμε για 5 - 7 μέρες ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο.
  • Τις τοποθετούμε στα δοχεία, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τις καλύπτουμε με άλμη (1 ποτήρι άλμη και 9 ποτήρια νερό). Αν θα καταναλωθούν σε λίγες μέρες, η άλμη μπορεί να είναι πολύ πιο ελαφριά.
  • Μετά πό 24 ώρες μπορούμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις ελιές. Τις σερβίρουμε με ελαιόλαδο, λεμόνι, σόρδο και κολίανδρο.
Παρατήρηση: Οι ελιές που τοποθετούνται σε πολύ ελαφριά άλμη μπορούν να τοποθετηθούν στην κατάψυξη, αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τις στραγγίζουμε και τις συσκευάζουμε σε πλαστικά σακουλάκια.

Δημοσιεύτηκε στο www. moa.gov.cy

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Το Wi-Fi σκοτώνει τα δέντρα;

Τα ασύρματα δίκτυα ίσως ευθύνονται για την μετάλλαξη και το «θάνατο» της χλωρίδας που βρίσκεται στην ακτίνα τους σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι κάτοικοι της πόλης Alphen aan den Rijn της Ολλανδίας παρατήρησαν ότι τα δέντρα άρχισαν να αναπτύσσουν ασυνήθιστες μορφές και να μεγαλώνουν σε περίεργα μεγέθη.
Οι Αρχές της πόλης ανέτρεξαν στη μελέτη  ενός  ερευνητή του Wageningen University για να διαπιστώσουν ότι μόνο το 10% των δέντρων ανέπτυσσαν μεταλλαγμένες μορφές πριν πέντε χρόνια στα αστικά κέντρα της Ολλανδίας σε αντίθεση με το 70% σήμερα.
Ο ερευνητής εικάζει πως μια από τις αιτίες είναι τα ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi).
Στο πλαίσιο της έρευνάς του εξέθεσε 20 μελίες σε διάφορες πηγές ακτινοβολίας για περίοδο τριών μηνών. Τα δέντρα που βρίσκονταν κοντά σε Wi-Fi παρουσίασαν εκφυλισμό και της ανώτατης και κατώτατης επιδερμίδας των φύλλων τους, η οποία εντέλει καταστράφηκε.

Δημοσιεύτηκε στο http://www.econews.gr

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Χειροποίητο, "χωριάτικο" σαπούνι με αγνό ελαιόλαδο

Η συγκεκριμένη συνταγή μου δίνει έξι σαπούνια των 100 περ. γραμμαρίων το καθένα.

Χρόνος παρασκευής:
20-30 λεπτά.
Χρόνος ωρίμανσης σαπουνιού: 4-6 εβδομάδες.

Βασικά Συστατικά


Βάση-έλαιο (ελαιόλαδο ή ελαφρύτερα λάδια)

Νερό (αποσταγμένο κατά προτίμηση)
Οξύ (NaOH, [υδροξείδιο του νατρίου] κοινώς καυστική σόδα ή KOH, [υδροξείδιο του καλίου] κοινώς καυστική ποτάσα)
Βότανα
Αιθέρια έλαια

Ποσότητες

Βάση-έλαιο 500 γραμμάρια
Νερό 150 γραμμάρια
Οξύ 70 γραμμάρια
Βότανα 2-3 κ. σούπας
Αιθέρια έλαια 5-6 σταγόνες

Διαδικασία παρασκευής (θερμή μέθοδος)
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το νερό και ζεσταίνω μέχρι να γίνει χλιαρό (να έχουν ζεσταθεί δηλαδή τα τοιχώματα της κατσαρόλας).
Ρίχνω λίγη-λίγη την καυστική σόδα ή ποτάσα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνω το λάδι και συνεχίζω το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά.

Κάποια στιγμή ο "χυλός" -γιατί με χυλό μοιάζει στην αρχή- αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη πυκνότητα, να "δένει" κάπως δηλαδή.
Σ' αυτό το σημείο κλείνω τη φωτιά και αφήνω να πάρει λίγες ακόμα βράσεις.

Αποσύρω απ' τη φωτιά, αφήνω να σταθεί λίγη ώρα και κατόπιν το βάζω σε καλούπια.

Τα αιθέρια έλαια τα προσθέτω αργότερα, όταν δούμε πως το σαπούνι μας έχει αρχίσει να "γίνεται".

Αφήνω να κρυώσει και αποθηκεύω σε χώρο μακριά από ρεύματα.



ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ


Τόσο η καυστική
σόδα όσο και η καυστική ποτάσα, είναι οξέα και ως εκ τούτου χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση τους.
Εννοείται πως δεν τα αγγίζουμε ποτέ με γυμνά χέρια, φοράμε πάντα χοντρά γάντια και δεν εισπνέουμε τους ατμούς που εκλύονται κατά τη διάρκεια ανάμιξής της με το νερό.
Φροντίζουμε να έχουμε ανοιχτό απορροφητήρα και ίσως και κάποιο παράθυρο στην κουζίνα μας.
Τέλος αποθηκεύουμε το οξύ μας σε μέρος ασφαλές και απρόσιτο σε μικρά παιδιά.


Σημειώσεις - παρατηρήσεις:


Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε βότανα στην παρασκευή του σαπουνιού (που θέλουμε), φτιάχνουμε ένα έγχυμα (οδηγίες για την παρασκευή του εδώ) με το νερό της συνταγής μας.

Σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε αφού έχουμε αφήσει να κρυώσει.

Χρώμα:
Κατά τη διάρκεια παρασκευής του, το σαπούνι μας έχει χρώμα καφετί.

Όσο "γίνεται" λευκαίνει. Στο τέλος θα έχουμε ένα λευκό σαπουνάκι. Δεν έχω πειραματιστεί ποτέ με χρώματα. Αν κάποιος άλλος το έχει κάνει ας μας διαφωτίσει.


Η Καυστική σόδα και ο χρόνος ωρίμανσης του σαπουνιού μας


Η καυστική
σόδα (NaOH) ή αλλιώς υδροξείδιο του νατρίου, είναι στέρεη, λευκή και κρυσταλλική. Η χρήση της μας δίνει σαπούνια πιο σκληρά. Προσωπικά την προτιμώ από την καυστική ποτάσα.

Χρόνος ωρίμανσης


Ένα "φρέσκο" σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση επειδή διατηρεί ακόμη την οξύτητά του. Γι' αυτό χρειάζεται να "μείνει" το σαπούνι μας, να ωριμάσει δηλαδή ώστε ν' αποβάλλει τον οξύ του χαρακτήρα.

Καθώς τα σαπούνια μας ωριμάζουν, απαλλάσονται από την καυστική σόδα. Κι αυτό γιατί η καυστική σόδα αντιδρά χημικά με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας στην επιφάνεια του σαπουνιού μια λευκή σκόνη. Η σκόνη αυτή είναι ανθρακικό νάτριο, η γνωστή μας σόδα δηλαδή.
Ο σχηματισμός της λευκής αυτής σκόνης στην επιφάνεια του σαπουνιού είναι ένα καλό σημάδι πως το σαπούνι μας είναι πια έτοιμο.
Παρόλα αυτά, όσο "παλιώνει" το σαπούνι, τόσο καλύτερο γίνεται.
Σαν το καλό κρασί δηλαδή :)

Χρήση βοτάνων και αιθερίων ελαίων

Έπειτα από σχετικούς πειραματισμούς έχω καταλήξει στους εξής συνδυασμούς:


Σαπούνι για το πρόσωπο


Βότανο: Χαμομήλι ή λεβάντα

Έλαιο: Ελαιόλαδο
Αιθέρια έλαια: bergamont, lavender, rosemary, tea-tree, vetiver για λιπαρές επιδερμίδες ή ylang-ylang, geranium, lavender, neroli, frankinsence, rose, palmarosaγια ξηρές επιδερμίδες.
Γενικώς για νεότερες ηλικίες χρησιμοποιώ περισσότερο λεβάντα, χαμομήλι, γεράνιο και πορτοκάλι (ειδικά για καπνιστές).

Σαπούνι για λούσιμο


Βότανο: Δεντρολίβανο, θυμάρι σε περιπτώσεις πιτυρίδας

μελισσόχορτο, φασκόμηλο, αχιλλεία για λιπαρά μαλλιά
καλέντουλα και χαμομήλι για ξηρά,
τσουκνίδα, τζίνσενγκ για άτονα, θαμπά μαλλιά.
Έλαιο: Ελαιόλαδο+δαφνέλαιο
Αιθέρια έλαια: bergamont, juniper, lemon, rosemary, clary sage, mandarin για λιπαρά μαλλιά ή neroli, lavender, rosewood, myrh, rose, peppermint

Σαπούνι για το σώμα


Βότανο:
Χαμομήλι,μέντα, ιβίσκος, λεβάντα,
Έλαιο: Ελαιόλαδο
Αιθέρια έλαια: lemon, mint, lavender, orange, rosewood, ylang-ylang
Ειδικά στα σαπούνια για το σώμα, οι συνδυασμοί είναι θέμα γούστου. 

Δημοσιεύτηκε στο http://akatataxtoi.freeforums.org

Επικίνδυνα αποσμητικά;

Έλαβα πρόσφατα ένα email που ενοχοποιεί τα αποσμητικά για τους όγκους στο στήθος.

Δεν ξέρω τι να πιστέψω, αλλά όσο κι αν προσπαθώ, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι οι αυξημένοι κακοήθεις όγκοι στο στήθος, πάνε χέρι χέρι με την εποχή που οι γυναίκες υποτάχθηκαν στη βιομηχανία, και από τότε αγοράζουν αποσμητικά με το τσουβάλι.

Υπάρχουν χημικές ενώσεις βασισμένες στο αλουμίνιο οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι στα αποσμητικά, αλλά στα αντι-ιδρωτικά. Δεν ξέρω πόσο αθώο είναι να βάζεις μια τάπα στους πόρους σου και να μην επιτρέπεις στο δέρμα να ιδρώνει φυσιολογικά. Αυτά είναι κατά τη γνώμη μου τα χειρότερα...

Από την άλλη, υπάρχουν τα απλά αποσμητικά. Σίγουρα θα έχετε προσέξει λευκούς λεκέδες που αφήνουν στο σημείο της μασχάλης, ειδικά σε σκούρα ρούχα. Αυτό συμβαίνει γιατί το δραστικό τους συστατικό είναι η διττανθρακική σόδα. Εδώ ακριβώς είναι και η διέξοδος που προτείνω.

Σαν παιδί, δε θυμάμαι τη γιαγιά μου να μυρίζει ιδρωτίλα. Ίσα ίσα η μυρωδιά που μου έχει μείνει σαν ανάμνηση, είναι η μέντα και το Νερό Βαυαρίας (4711). Έκανε μπάνιο κάθε μέρα, και ΔΕΝ χρησιμοποιούσε αποσμητικά.. Άρα;

Μήπως δεν ίδρωνε; Μάλλον όχι.. άλλο ήταν το μυστικό των γιαγιάδων κατά της δυσοσμίας, που δυστυχώς το ξεχάσαμε, και ξεπέσαμε στις επικίνδυνες χημικούρες με τα τεχνητά αρώματα..

Η διττανθρακική σόδα. Αυτούσια. Είναι ούτως ή άλλως το ενεργό συστατικό των αποσμητικών, λειτουργώντας σαν εξουδετερωτικό των μυκήτων που προκαλούν τη δυσοσμία. Ο ιδρώτας δεν βρωμάει όταν βγαίνει από τους πόρους του δέρματος. Αν ήταν έτσι, θα βρωμούσε και το μέτωπό μας. Απλά το περιβάλλον της μασχάλης ευνοεί τη δημιουργία δυσοσμίας εφόσον μένει υγρή για περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικρο-οργανισμοί που προκαλούν τη δυσοσμία.

Αυτούς ακριβώς, είναι που εξουδετερώνει η διττανθρακική σόδα. Η εφαρμογή της είναι απλή, χωρίς πολλά πολλά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ίσως ένα άδειο μπουκαλάκι από βρεφική πούδρα που γεμίζετε με σόδα. Βάζετε λίγη στην παλάμη σας μετά το μπάνιο, και το απλώνετε στη νωπή μασχάλη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για κανένα μα ΚΑΝΕΝΑ λόγο, δεν βάζετε σόδα στην περιοχή, αμέσως μετά το ξύρισμα. Αν σας έχει κάψει αποσμητικό, η σόδα είναι που προκαλεί αυτό το κάψιμο. Αφήστε να περάσουν κάποιες ώρες ώστε να φύγει ο ερεθισμός του δέρματος από το ξύρισμα.
Οι άντρες πάντως, αν δεν ξυρίζουν τις μασχάλες τους, δεν έχουν αυτό το πρόβλημα.

Ίσως σας κακοφανεί η αίσθηση τριβής που κρατάει 1-2 λεπτά, και η έλλειψη roll on, που καλομάθατε, αλλά η δουλειά γίνεται και με το παραπάνω. Η δράση της κρατάει για τουλάχιστον 12 ώρες σε φυσιολογικές συνθήκες, και αν ήταν αρκετή για τις γιαγιάδες μας που έκαναν ως επί το πλείστον χειρωνακτικές δουλειές, νομίζω για εμάς που ζούμε σε μια πόλη και κάνουμε δουλειές λιγότερο κοπιαστικές, φτάνει και περισσεύει.

Δοκιμάστε το, δε χάνετε τίποτα..

Μερικές φορές όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η μυρωδιά της μασχάλης είναι έντονη κι επίμονη. Αν δεν έχετε τέτοιο πρόβλημα, μην ανησυχείτε ότι η σόδα δεν αρκεί.
Άν το έχετε όμως, ψάξτε τη λύση στα υφάσματα που φοράτε. Τα συνθετικά και κακής ποιότητας βαμβακερά, είναι πιθανό να αναπτύξουν μύκητες. Αν συμβαίνει αυτό, θα το ανακαλύψετε τη στιγμή που σιδερώνετε το συγκεκριμένο σημείο του ρούχου, όταν είναι φρεσκοπλυμμένο. Σαν λύση για το ρούχο, πλύντε το με μισή δόση απορρυπαντικού, και μια κουταλιά διτανθρακικής σόδας. Αν βάλετε τοπικά σόδα στο ρούχο, ακόμα καλύτερα, αλλά προσοχή στα χρώματα.
Η λύση για το σώμα σε περιπτώσεις έντονης δυσοσμίας της μασχάλης, είναι το λεμόνι. 2-3 φορές το μήνα πριν κάνετε μπάνιο, τρίψτε μισή λεμονόκουπα στη μασχάλη σας, αφήστε τη να στεγνώσει ΤΕΛΕΙΩΣ (αυτό το στέγνωμα είναι που σκοτώνει τους μύκητες, ενώ η υγρασία τους ευνοεί) και κάντε απλά μπάνιο.

Φυσικά όλες αυτές οι εφαρμογές πρέπει να γίνονται σε υγιές δέρμα, μην το ξεχνάμε αυτό. Αυτό το ξεχνάνε μόνο όσοι θέλουν να πουλήσουν αποσμητικά..





Υ.Γ. Ευχαριστώ τη γιαγιά μου, και την βρεφοκόμο του Μητέρα που μου θύμισε όλα αυτά που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες το 1940! 


Δημοσιεύτηκε στο http://noikokyrokoritso.blogspot.com

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Τα ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα βλάπτουν το περιβάλλον

Ιδανική λύση τα έλατα φυτεμένα σε γλάστρες

Οι περισσότεροι αγοράζουν ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο πιστεύοντας ότι είναι η καλύτερη επιλογή και με αυτό το τρόπο προστατεύουν το περιβάλλον.

Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. 

Τα ψεύτικα δέντρα κατασκευάζονται σε εργοστάσια που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, έτσι τόσο η παραγωγή τους όσο και η μεταφορά τους σε μακρινές αποστάσεις (τα ψεύτικα δέντρα εξάγονται κυρίως από την Κίνα σε όλο τον κόσμο) επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή. Εξάλλου, η πρώτη ύλη τους (πλαστικό κ.α.) δεν είναι βιοδιασπώμενη.

Σύμφωνα με έρευνα για να είναι οικολογικά τα ψεύτικα δέντρα πρέπει να χρησιμοποιείται το ίδιο δέντρο για 20 χρόνια τουλάχιστον. Σύμφωνα λοιπόν με επιστημονική έρευνα από τη διάθεση αληθινών δέντρων για τα Χριστούγεννα παράγονται τρία κιλά διοξείδιο του άνθρακα, ενώ από την κατασκευή ενός ψεύτικου δέντρου παράγονται κατά μέσο όρο 48 κιλά.  

Η καλύτερη λύση για όσους θέλουν να προστατεύσουν πραγματικά το περιβάλλον είναι να χρησιμοποιούν τα Χριστούγεννα, έλατα φυτεμένα σε γλάστρες.

Δημοσιεύτηκε στο www.newsbeast.gr 

Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Φυσική απολύμανση για το σπίτι

Εξοπλιστείτε» με φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αποτελούν απλά διακοσμητικά στοιχεία, αλλά είναι πηγή ευεξίας και υγείας απολυμαίνοντας την ατμόσφαιρα του σπιτιού και εμπλουτίζοντάς την με οξυγόνο.

Εξυπηρετούν ακόμη την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για συνύπαρξη (έστω και έτσι) με το φυσικό στοιχείο. Μια ανάγκη που ο σύγχρονος «τεχνητός» τρόπος ζωής μπορεί να συρρίκνωσε αλλά ευτυχώς δεν εκμηδένισε.


• Τα φυτά εσωτερικού χώρου ευδοκιμούν σε φωτεινούς αλλά όχι άμεσα εκτεθειμένους στον ήλιο χώρους.

• Πρέπει να έχουν όσο το δυνατό σταθερή θερμοκρασία και να μην είναι εκτεθειμένα στα ρεύματα.
• Να αποφεύγεται η τοποθέτησή τους κοντά σε εστίες θερμότητας (καλοριφέρ, τζάκι κλπ).







Η
Σανσεβιέρια ή αλλιώς «γλώσσα της πεθεράς» είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό. Δε θέλει σχεδόν καθόλου πότισμα (1 φορά ανά δίμηνο) και αντέχει γενικά στην ξηρασία.













H
Δράκαινα που υπάρχει σε πολλές είδη και απαιτεί σκίαση, αλλά ειδικά οι ποικιλίες της με χρωματιστά φύλλα απαιτούν περισσότερο φως.














Οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι φυτά που αντέχουν γενικά στην ξηρασία. Το σπαθίφυλλο επίσης λέγεται ότι καθαρίζει τον αέρα για αυτό και το χρησιμοποιούν πολύ συχνά σε γραφεία.


Για τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού με περισσότερη υγρασία, όπως η κουζίνα και το μπάνιο, μπορείτε να επιλέξετε φυτά που αγαπούν το νερό.












Τέτοια είναι η φτέρη που έχει ανάγκη και από φωτισμό.


Προσοχή
: Ποτέ δεν αφήνουμε στις φτέρες να στεγνώσει το χώμα.











Επίσης υδρόφιλη και η Αιχμέα που είναι της οικογένειας των βρομελιωδών χρειάζεται αρκετό φωτισμό και ποτέ δε θα πρέπει να ζήσει σε θερμοκρασία κάτω από 18 βαθμούς.













Η Μαράντα επίσης απαιτεί αρκετή υγρασία. Τα φύλλα της κατά την διάρκεια της νύχτας στρέφονται προς τα πάνω ενώ την ημέρα απλώνουν και πάλι. Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτά.











Όμορφα και χωρίς απαιτήσεις φυτά είναι και οι κάκτοι, τα παχύφυτα, ο πόθος, διάφορα είδη του φύκου καθώς και το χλωρόφυτο.


Συμβουλή
: Μπορείτε σε έναν τετράγωνο δίσκο να βάλετε διάφορους κάκτους τοποθετώντας γύρω-γύρω χαλίκι δημιουργώντας έναν μικρό κήπο δίνοντας στον χώρο σας ένα minimal ύφος.




Τέλος για τον καθαρισμό τους από την σκόνη, πλένετε πολύ προσεκτικά τα φύλλα με ένα βρεγμένο μαλακό πανί, ενώ αν θέλετε να τα γυαλίσετε βάλτε λίγο λάδι σε ένα άλλο πανί και σκουπίστε τα απαλά. Τους κάκτους μπορείτε να τους καθαρίζετε με ένα πινελάκι!


Δημοσιεύτηκε στο www.
houselife.gr

Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

Ψηφιακός εδαφολογικός χάρτης

Καταγραφή θρεπτικών στοιχείων και βαρέων μετάλλων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και δημιουργία ψηφιακών εδαφολογικών χαρτών.  
Για να δείτε το βίντεο, πατήστε εδώ.

Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Ψέκασε και τελείωσε

Να ένας ακόμα λόγος που έψαχνες για να το γυρίσεις στη βιολογική κηπουρική: τα εντομοκτόνα σπρέι μπορούν να ρίξουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης σου.
 
Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Epidemiology βρήκε ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ έκθεσης στο παρασιτοκτόνο chlorpyrifos και πεσμένης τεστοστερόνης. Αν και το 2000 απαγορεύτηκε η οικιακή χρήση του chlorpyrifos, εντούτοις στο 90% των ανδρών που το χρησιμοποίησαν έχουν βρεθεί ανιχνεύσιμα ίχνη στα ούρα τους. Η έκθεση σε παρασιτοκτόνο είναι σχεδόν αναπόφευκτη, λέει ο John D. Meeker, υπεύθυνος της έρευνας και αναπληρωματικός καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Meeker, η καλύτερη άμυνα είναι να πλένεις και να τρίβεις καλά τα χέρια σου μετά από κάθε υπαίθρια δραστηριότητα και να ξεπλένεις πολύ σχολαστικά φρούτα και λαχανικά.

Δημοσιεύτηκε στο www.menshealth.gr

Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Είκοσι σούπερ τροφές που δεν τρώμε

Μπορούμε εύκολα να βρούμε δεκάδες δικαιολογίες για να αποφύγουμε τροφές που δεν έχουμε συνηθίσει - ή δεν θέλουμε- να καταναλώνουμε. Όσο «άσχημα» και αν φαίνονται τα φασολάκια, όσο και αν μισούμε τα ψάρια, όσο και αν μας… ξινίζει το grapefruit, θα αποτελούσε διατροφικό έγκλημα να τα εξορίσουμε μια και έξω από την κουζίνα μας. Πάρτε μια γεύση – κυριολεκτικά και μεταφορικά- από τις «παραμελημένες» τροφές του ελληνικού μενού και μάθετε τους λόγους για τους οποίους αξίζουν μια καλή θέση στην κουζίνα και το στομάχι σας.

Φασολάκια
Σε οποιαδήποτε μορφή και αν τα βρούμε (λαδερά, ψητά, γίγαντες, μαυρομάτικα, πουρέ κτλ.) δεν παύουν να αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες ως γνωστόν βοηθούν στην καταπολέμηση του ζαχάρου και της χοληστερίνης, αλλά και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου. Επίσης, ίσως να μην γνωρίζατε πως είναι εξίσου πλούσια σε πρωτεΐνη (6 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια, περίπου όσο έχει και ένα αυγό) και σε ποσότητες γεύματος μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας. Φάτε τα ωμά, σε κονσέρβα, ψητά, λαδερά, κοκκινιστά, σε σαλάτες και όπως αλλιώς σας επιτρέπει η μαγειρική σας φαντασία.

Πράσινο τσάι
Γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και όχι μόνο. Γνωρίζατε ότι βοηθάει και στην αντιμετώπιση της... τερηδόνας; Από όποια πλευρά και αν το εξετάσουμε, το πράσινο τσάι είναι must για μια υγιεινή διατροφή. Αρκεί να το φτιάξετε μόνοι σας και να μην προτιμήσετε την εύκολη λύση του εμφιαλωμένου (πολλή ζάχαρη, πολλά συντηρητικά, ελάχιστες ευεργετικές ιδιότητες) . Ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού, περιέχει αρκετή ποσότητα από πολυφαινόλες για να εκτινάξει το ανοσοποιητικό σας στα ύψη, ενώ οι αντιοξειδωτικές του ουσίες καταπολεμούν τα βακτήρια και δρουν ως αντιθρομβωτικές.

«Λιπαρά» ψάρια
Φυσικά δεν εννοούμε τα επιβλαβή για την υγεία μας λιπαρά, αλλά τα «καλά» λιπαρά, τα διάσημα ωμέγα-3. Ψητές σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί, σολομός, κολιός, φρέσκα ή σε κονσέρβα, ψητά ή μαριναρισμένα, ανεξαρτήτως πως θα τα φάτε δεν παύουν να είναι εξίσου θρεπτικά. Αποφύγετε πάντως να τα τηγανίσετε μιας και θα τα «φορτώσετε» με άχρηστες θερμίδες και χοληστερίνη.

Μαϊντανός
Εμφανίζονται αρκετά συχνά στην τηλεόραση, αλλά εμείς προτιμούμε αυτούς που βρίσκονται στην κουζίνα μας. Το γνωστό μυρωδικό – δορυφόρος κάθε τροφής (ταιριάζει με όλες) , φυτρώνει εύκολα και παντού και έχει πλούσια θρεπτική αξία, η οποία οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά και κυρίως των φλαβονοειδών apigenin και luteolin καθώς και των βιταμινών Α και C. Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι μειώνει την πίεση περισσότερο από 40%, ενώ στους ανθρώπους έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη διούρηση. Επίσης φαίνεται να ευνοεί την πέψη των τροφών, καθώς αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου χάρη σε ένα από τα κύρια αιθέρια έλαιά του που ονομάζεται myristicin.

Μήλα
Το «αμαρτωλό» φρούτο που αποτέλεσε την αιτία για το διωγμό των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο, κάθε άλλο παρά τέτοιο είναι. Παραφράζοντας την λαϊκή ρήση, μπορούμε να πούμε πως «Ένα μήλο την ημέρα» κάνει πέρα: την χοληστερίνη, την πίεση, την υπεργλυκαιμία, τις καρδιοπάθειες, την όρεξη, τον καρκίνο και τους ιούς. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, καθώς περιέχει αρκετές φυτικές ίνες (3-5 γραμμάρια μαζί με την φλούδα), βιταμίνες (C), αντιοξειδωτικά και μέταλλα πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Θερμιδικά αποδίδει 65 θερμίδες ανά τεμάχιο, ενώ αποτελείται από νερό σε ποσοστό 84 τοις εκατό. Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μήλων, καθώς παρέχουν αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία. Τέλος, είναι εύκολα στην... μεταφορά και μπορούν να καταναλωθούν ανά πάσα στιγμή. Θέλετε και άλλα;
Grapefruit
Εντάξει είναι ξινό. Αρκετά. Αλλά τι σημασία έχει; Η κατανάλωση grapefruit πριν από κάθε γεύμα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις θερμίδες του ίδιου του γεύματος, εξαιτίας της ιδιότητάς του να ελαττώνει την ποσότητα ζαχάρου στο αίμα και επομένως να μας κάνει να νιώθουμε χορτασμένοι. Δρα ενάντια στην αρτηριοσκλήρυνση, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, έχει ισχυρή αντιβακτηριδιακή ιδιότητα και λιποδιαλυτική δράση.

Ντομάτες
Περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμίνης C και φυλλικού οξέος και αποτελούν σημαντική πηγή μιας κόκκινης χρωστικής ουσίας αποκαλούμενης λυκοπένιο, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενδέχεται να έχει αντικαρκινογόνο δράση. Υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο πλάσμα συνδέονται με μειωμένη εμφάνιση μερικών τύπων καρκίνου, ειδικά καρκίνου του προστάτη. Έρευνες μάλιστα έδειξαν ότι οι άντρες που τρώνε ντομάτες σε οποιαδήποτε μορφή (σούπα, χυμό, πουρέ) δέκα ή παραπάνω φορές την εβδομάδα, έχουν 35% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

Ρόδι
Φρέσκα ή σε χυμό, τα ρόδια είναι το ίδιο ευεργετικά για τον οργανισμό. Εκτός από... καλοτυχία το ρόδι περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, καροτένιων και βιταμίνης C. Οι τρεις τελευταίες είναι πολύ σημαντικές, αφού σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του ροδιού παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για πλήθος ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, γήρανση του δέρματος κτλ. Ο χυμός του συνιστάται επίσης, να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ή έπειτα από έντονη άσκηση, αφού φαίνεται να αυξάνει την αιματική παραγωγή και να μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση.

Πατάτες
Ιδιαίτερα παρεξηγημένες κυρίως λόγω τις σύνδεσής τους με το «τηγανιτές». Ποιος είπε ότι μόνο έτσι μπορούμε να τις καταναλώσουμε; Ψητές ή βραστές, αποτελούν τις πιο θρεπτικές ρίζες, μιας και περιέχουν άμυλο, κάλιο και μαγνήσιο, ενώ είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες. Επιπρόσθετα, διασπώνται αργά στο πεπτικό σύστημα, παρέχοντας έτσι διαρκή ενέργεια στο σώμα και κρατώντας τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα χαμηλά.

Νιφάδες βρώμης
Το γνωστό σε όλους μας Quaker αποτελεί το άλφα και το ωμέγα τις υγιεινής διατροφής. Οι ίνες της βρώμης μειώνουν σημαντικά την χοληστερόλη του αίματος, κατεβάζουν την πίεση, δρουν ρυθμιστικά στις ορμόνες του σώματος, ιδιαίτερα στις γεννητικές και τις ορμόνες του θυρεοειδούς, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εκδήλωσης ορμονικών και γυναικολογικών προβλημάτων, όπως είναι ο καρκίνος του στήθους. Η βρώμη επίσης έχει την ιδιότητα να χαμηλώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Ιδανική επιλογή για πρωινό, ιδιαίτερα αν την συνδυάσετε με φρέσκα φρούτα.

Αυγά ποσέ
Η λεκιθίνη που περιέχουν τα αυγά μετατρέπεται σε χολίνη αφού τα φάμε, ένα από τα κύρια συστατικά των νευροδιαβιβαστών που βρίσκονται στον εγκέφαλο μας. Με λίγα λόγια, τα αυγά αποτελούν μιας πρώτης τάξης «τροφή για σκέψη» και όχι μόνο. Η συγκεκριμένη τροφή μας «γεμίζει» αρκετά ώστε να ελαττώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε συνολικά. Δύο αυγά για πρωινό (ποσέ ή βραστά, όχι τηγανιτά), σύμφωνα με έρευνες, μειώνουν κατά τετρακόσιες τις θερμίδες που θα καταναλώναμε κατά την διάρκεια της μέρας.

Αρακάς
Συνήθως τον αγοράζουμε κατεψυγμένο, αλλά δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Το «πρακτικό» αυτό λαχανικό έχει σε ικανοποιητικές ποσότητες όλες τις βιταμίνες Β που χρειάζεται ο οργανισμός για ένα υγιές νευρικό σύστημα, μαζί με μπόλικες φυτικές ίνες που μας «χορταίνουν» κρατώντας την χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα. Εκατόν σαράντα γραμμάρια αρακά μας δίνουν επίσης περίπου 16mg βιταμίνης C.

Δαμάσκηνα
Δεν χρειάζεται να πάσχετε από δυσκοιλιότητα για να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή. Ανακατέψτε τα με γάλα και γιαούρτι και έχετε ένα ολοκληρωμένο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά γεύμα, ιδανικό για να ξεκινήσετε την μέρα σας. Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα δαμάσκηνα είναι από τις πιο ευεργετικές τροφές της φύσης και αρκετά «πρακτικά», αφού μπορείτε να τα έχετε μαζί σας ανά πάσα στιγμή. Πέρα από τα αντιοξειδωτικά, τα δαμάσκηνα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α, ασβέστιο, κυτταρίνη και μαγνήσιο.

Μαύρη σοκολάτα
Σε αντίθεση με την διαδεδομένη σοκολάτα γάλακτος, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα εύγευστο μείγμα ζάχαρης και λιπαρών, η μαύρη σοκολάτα – σε λογικές ποσότητες- μπορεί να έχει αντιοξειδωτική και αντιθρομβωτική δράση. Προτιμήστε την.

Μύρτιλλα
Νωπά θα τα βρείτε από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβρη, εναλλακτικά προτιμήστε τα κατεψυγμένα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σίδηρο και προστατεύουν τον εγκέφαλο και τον οργανισμό από την δράση των ελεύθερων ριζών. Επίσης, φαίνεται πως ελαττώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης γεροντικής άνοιας και Αλτζχάιμερ σε μεγαλύτερες ηλικίες. Βάλτε τα μέσα σε smoothies ή χυμούς και ανακατέψτε τα με γιαούρτι και δημητριακά για ένα τονωτικό πρωινό.

Ελιές
Σκέτες ή σε σαλάτες, λιωμένες ή ψιλοκομμένες πάνω σε πίτσα, οι ελιές ταιριάζουν με πολλά φαγητά και αποτελούν πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12.

Αμύγδαλα
Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά σνακ (βλ. πατατάκια, μπισκότα, κέικ) με μια χούφτα αμύγδαλα καθημερινά και έχετε ενσωματώσει αμέσως στην διατροφή σας μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, πρωτείνης, φυτικών ινών, κάλιου, ασβεστίου, φώσφορου, σιδήρου και πολυακόρεστων λιπαρών. Επίσης, τα αμύγδαλα μειώνουν αρκετά την όρεξη.

Πιπεριές τσίλι
Αδιαμφισβήτητα μια «καυτερή» επιλογή για λίγους, αλλά σκεφτείτε ότι οτιδήποτε «καίει» από φυσικού, ενισχύει την δράση του μεταβολισμού μας. Επομένως, υπολογίστε περίπου 15 τοις εκατό αύξηση στις «καμένες» θερμίδες, ακόμα και δύο ώρες μετά την κατανάλωση πιπεριών τσίλι (σε σάλτσα ή και σκέτες).

Ζυμαρικά ολικής άλεσης
Διαφέρουν ελάχιστα σε γεύση σε σχέση με τα κανονικά ζυμαρικά και είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν μας «γεμίζουν», ενώ ο χαμηλότερος γλυκαιμικός τους δείκτης συνεισφέρει στην αργή απελευθέρωση ενέργειας. Αποτελούν ιδανική επιλογή για άτομα που αθλούνται, αφού συνδυάζουν υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και «καλούς» υδατάνθρακες για άμεση ενέργεια.
Κουρκουμάς
Πιθανότατα να ακούτε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μπαχαρικό, το οποίο κατάγεται από την Ινδία. Η κουρκουμίνη που περιέχει διεγείρει την χολή, διευκολύνοντας το άδειασμα της χοληδόχου κύστης, μειώνει την έκκριση τον οξέων στο στομάχι και το προστατεύει από το έλκος. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ λόγω τις ικανότητάς του να μειώνει τις φλεγμονές, βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Δημοσιεύτηκε στο www.in2life.

Μωβ πατάτες στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο στην Αμερική έφτιαξαν μια ποικιλία μωβ πατάτας και παρά το έντονο μωβ χρώμα της δεν είναι γενετικά τροποποιημένη.

Οι μωβ πατάτες (purple majesty) πωλούνται από το κατάστημα Sainsbury στη Σκωτία και σε διάφορα καταστήματα νοτιοανατολικά της Αγγλίας.




Ο Albert Bartlett, η εταιρεία του οποίου καλλιεργεί πλέον συστηματικά την ποικιλία της μωβ πατάτας συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο Queen Margaret στο Εδιμβούργο και με το Scottish Crop Research Institute προκειμένου να διευκρινιστεί αν η μωβ πατάτα είναι διατροφικά πιο ωφέλιμη από την παραδοσιακή.




Το βασικό συστατικό της μωβ πατάτας, οι ανθοκυανίνες, εκτός από το χρώμα που δίνουν στην πατάτα, αποτελούν και ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό.

Δημοσιεύτηκε στο www.newsbeast.gr