Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η WWF έφτιαξε ένα «οικολογικό» αρχείο

Κανείς δεν θα μπορεί να το εκτυπώνει

Την εξοικονόμηση χαρτιού είχε ως στόχο η WWF φτιάχνοντας έναν τύπο αρχείου που μπορεί να σωθεί στον υπολογιστή, αλλά όχι και να εκτυπωθεί.

Η WWF δημιούργησε το δικό της τύπο αρχείου, που μάλιστα φέρει το όνομά της (.wwf). Μοιάζει με τα γνωστά αρχεία .pdf,  μόνο που δεν μπορεί να εκτυπωθεί.

Προς παρόν τα αρχεία .wwf διατίθενται μόνο για λειτουργικό σύστημα Mac OS X, αλλά σύντομα θα κυκλοφορήσει και μια έκδοσή τους για Windows, που θα ενδιαφέρει ακόμη περισσότερους χρήστες.

Με τον τρόπο αυτό, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση θέλει να περάσει το μήνυμα ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών σε γραφεία και σπίτια σε όλο τον κόσμο, κάνουν μεγάλη σπατάλη χαρτιού, τυπώνοντας με το παραμικρό κείμενα και άλλα έγγραφα, τα οποία θα μπορούσαν απλώς να διαβάζουν στην οθόνη του υπολογιστή.

Η οργάνωση συστήνει στους χρήστες να αποφασίζουν ποια αρχεία τους δεν απαιτούν εκτύπωση οπωσδήποτε και να σώζουν τα υπόλοιπα αρχεία, που είναι μόνο για ανάγνωση, στο νέο format .wwf. Όταν τα αρχεία αυτά διανέμονται σε άλλους, αυτοί θα μπορούν να τα διαβάσουν, αλλά όχι να τα εκτυπώσουν, σώζοντας με αυτό τον τρόπο αρκετά δέντρα που δεν θα καταλήξουν στην χαρτοβιομηχανία ως πρώτη ύλη.

Για να μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος το νέο τύπο αρχείου, πρέπει πρώτα να «κατεβάσει» ένα μικρό πρόγραμμα λογισμικού από τη διεύθυνση http://www.saveaswwf.com/en.





Δημοσιεύτηκε στο www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου