Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Αντιπαγετική προστασία

  1. Αναλόγως της αντοχής και εκθέσεως στις καιρικές συνθήκες κάθε φυτό εγκαθίσταται σε συγκεκριμένες θέσεις στον κήπο.
  2.  
  3. Εάν στον κατάλληλο χρόνο δεν έχει προηγηθεί όργωμα και σκάλισμα εδάφους αποφεύγεται η διεξαγωγή τους τώρα ειδικά σε κήπους με πολλά εσπεριδοειδή δέντρα.
  4. Το έδαφος καλό είναι να διατηρείται διαρκώς νοτισμένο.
  5. Εάν δεν έχει βρέξει για πολλές ημέρες τότε μπορεί να λάβει χώρα ενισχυμένο πότισμα μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του ατόμου που ασχολείται με τη συντήρηση κήπου.
  6. Αποφεύγεται η διατήρηση ευπαθών δένδρων μεγάλης φυλλικής επιφάνειας.
  7. Εάν προβλέπεται οποιαδήποτε μορφή παγετού προστατεύονται όσο είναι δυνατόν τα ευπαθή δέντρα και λοιπά φυτά με ειδικές καλύψεις, όπως ανεμοθραύστες, πλαστικά στη φυλλική επιφάνεια ή οργανική ύλη (π.χ. υγιή φύλλα) στο χώμα. Λαμβάνονται ανά περίπτωση ειδικά μέτρα αρδεύσεως.
  8. Τα παγετόπληκτα φυτά ψεκάζονται με χαλκούχα σκευάσματα ή κατάλληλα μυκητοκτόνα και απαγορεύεται αυστηρά να κλαδεύονται. Εάν έχουν αποκτήσει πληγές αυτές πρέπει να καλύπτονται από το συντηρητή κήπου.
  9. Απαγορεύεται να ενοχλούνται τα φυτά όταν υπάρχει παγετός ακόμα και όταν αποκτούν άθλια όψη. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτά ανακύπτει στη φάση όταν ο καιρός ζεσταίνει λίγο και τα φυτά προσπαθούν να ανακάμψουν. Κανένας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φύση και τους μηχανισμούς της.
  10. Απαγορεύεται η κίνηση στο γκαζόν ειδικά όταν υπάρχει χαλάζι, χιόνι ή πάγος. Αναλόγως του πάχους του χιονιού και της ικανότητας λειτουργίας του αρδευτικού δικτύου ο πεπειραμένος συντηρητής κήπου και μόνο μπορεί αναλόγως της περιπτώσεως να εφαρμόσει εξαναγκαστικό πότισμα. Να μη γίνεται απομάκρυνση του χαλαζιού, χιονιού ή πάγου με κουβάδες, φτυάρια, ξύλα ή μεταλλικές βούρτσες.
Δημοσιεύτηκε στο http://www.anthanassa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου