Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Παρασκευή σαπουνιών

Το σαπούνι που μπορεί να παρασκευαστεί δεν είναι συνηθισμένο σαπούνι. Εντούτοις καλύπτει μια μεγάλη έκταση από οικιακές και βιομηχανικές εφαρμογές ενώ παραμένει απαλό στο δέρμα αλλά σκληρό στις ακαθαρσίες. Το σαπούνι γλυκερίνης είναι απλώς ένα καλό προϊόν το οποίο σε σχέση με τα εμπορικά σαπούνια, δεν είναι τοξικό και είναι βιοδιασπώμενο.

Το σαπούνι πλάκας από γλυκερίνη που προέρχεται από Βιοντίζελ έχει χρησιμοποιηθεί για πολλές εφαρμογές, όπως: σαπούνι σώματος, για πλύσιμο τον πιάτων, για σφουγγάρισμα μπάνιου, πλύσιμο τουαλέτας και νεροχύτη, χρήση για ξέβγαλμα λεκέδων πριν το καθαριστήριο, αφαίρεση λεκέδων από μηχανήματα και χέρια, πλύσιμο αυτοκίνητου, σαπούνι για σκυλούς και καθαρτικό γόμας.
Τα έξη στάδια παραγωγής σαπουνιού από γλυκερίνη (παραγωγή ενός λίτρου σαπουνιού):

Πρώτο Στάδιο:
Βράζουμε την γλυκερίνης στους 78-80° C για εξάτμιση της μεθανόλης που περιέχεται μέσα στο υποπροϊόν έτσι ώστε να μείνει μόνο η γλυκερίνη και να μπορέσουμε να την επεξεργαστούμε. Αν δεν το πράξουμε αυτό το σαπούνι που θα παραχθεί, αλλά λόγω του ότι θα περιέχει μεθανόλη θα είναι επικίνδυνο για το δέρμα.
Δεύτερο Στάδιο:
Φιλτράρουμε την γλυκερίνης από τυχόν υπολείμματα που παρέμειναν από τη παραγωγή βιοντίζελ μιας και τα λάδια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν χρησιμοποιημένα για μαγειρικούς σκοπούς και έτσι περιείχαν ακαθαρσίες.  Το φιλτράρισμα μπορεί να γίνει με μία ψηλή σήτα (σουρωτήρι) κουζίνας.
Τρίτο Στάδιο:
Μετράμε 1 λίτρο ζεστής γλυκερίνης και το κρατάμε ζεστό.
Τέταρτο Στάδιο:
Α) Ετοιμασία αναλογίας για σαπούνι πλάκας. Παίρνουμε 100ml νερού ή κάποιας αρωματικής ουσίας και προσθέτουμε 40gr καυστικής σόδας (ΝΑΟΗ).
Β) Ετοιμασία αναλογίας για υγρό σαπούνι. Παίρνουμε 300ml νερού ή κάποιας αρωματικής ουσίας και προσθέτουμε 50gr καυστικό κάλλιο (ΚΟΗ).
Για σκοπούς καλαισθησίας προσθέτουμε μέσα στη αναλογία μία μικρή ποσότητα μαγειρικού χρώματος.
Πέμπτο Στάδιο:
Τοποθετούμε τη αναλογία (νερό + καυστικό νάτριο ή κάλλιο) σε ένα σκεύος ΙΝΟΧ και ακολούθως χύνουμε τη ζεστή γλυκερίνη.
Ανακατεύουμε μέχρι να σιγουρευτούμε ότι τα δύο υγρά έχουν ενωθεί πλήρως και η αντίδραση έχει ολοκληρωθεί.
Έκτο Στάδιο:
Ρίχνουμε το μίγμα μέσα σε δοχεία (πήλινα ή ΙΝΟΧ) και το αφήνουμε σε θερμοκρασία
δωματίου να κρυώσει. Την επόμενη μέρα μπορούμε να το τεμαχίσουμε σε κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ξηρό κρύο περιβάλλον για 2 εβδομάδες ούτως ώστε η καυστική σόδα ή καυστικό κάλλιο να έχουν αντιδράσει πλήρως για να μην είναι σκληρό το σαπούνι για το δέρμα.

Δημοσιεύτηκε στο www.oilconvert.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου