Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Δουλειές του μήνα - Μάρτιος

O Μάρτιος είναι ο μήνας που φέρνει την άνοιξη. Τα φυτά αρχίζουν να«ξυπνάνε» από το χειμωνιάτικο λήθαργο, να βγάζουν φύλλα και να προετοιμάζονται για να ανθίσουν. Κάποια φυτά, όπως η Φορσύθια και η Γλυσίνια, ανθίζουν εντυπωσιακά σε γυμνά κλαδιά πριν βγάλουν φύλλα. Οι βεράντες και οι κήποι θα αρχίσουν σιγά σιγά να αποκτούν χρώματα και αρώματα.
 

Δουλειές του μήνα:

Δέντρα, θάμνοι, αναρριχώμενα- Φυτέψτε νέα φυτά. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να ανατρέξετε στο πλάνο που έχετε σκεφτεί για το πώς θα ανανεώσετε την εικόνα του μπαλκονιού ή του κήπου σας και να το εφαρμόσετε. Όταν διαλέγετε νέα φυτά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα χαρακτηριστικά τους ταιριάζουν στο μικροκλίμα του χώρου που θα τα φυτέψετε (ζέστη-κρύο, ήλιος-σκιά, χώμα κ.α.). Είναι ακόμα σημαντικό πριν αγοράσετε νέα φυτά, να σκεφτείτε την τελική εικόνα που θα έχει ο κήπος ή το μπαλκόνι σας, όταν τα φυτά θα αναπτυχθούν πλήρως και αν το χρώμα των λουλουδιών τους θα ταιριάξει με τα λουλούδια που έχετε ήδη στον κήπο.
- Τώρα που ο χειμώνας τελειώνει, είναι η σωστή εποχή για να προετοιμάσετε τη βεράντα ή τον κήπο σας, ώστε την άνοιξη και το καλοκαίρι να γεμίσουν οι γλάστρες και τα παρτέρια σας με εντυπωσιακά χρώματα. Σπείρετε σπόρους ετησίων ή πολυετών λουλουδιών σε μικρά γλαστράκια μέσα στο σπίτι για να τα μεταφυτεύσετε σε ένα περίπου μήνα στον κήπο ή στις γλάστρες σας. Πριν τη σπορά, μελετήστε τις οδηγίες σπόρων που θα λάβετε για να δείτε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε και πώς να τα σπείρετε.
- Φυτέψτε φυτά φυλλοβόλα, γυμνόριζα (χωρίς γλάστρα-σκέτη η ρίζα). Αυτός ο μήνας είναι ο πιο κατάλληλος, γιατί δεν έχουν αρχίσει ακόμα τα φυτά να βλασταίνουν.
- Καθώς ζεσταίνει ο καιρός, αρχίστε να ποτίζετε πιο τακτικά. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα φυτά που έχουν μεταφυτευτεί πρόσφατα σε γλάστρες ή στον κήπο ώστε να μην τους λείψει το νερό. Μέρες βροχερές, το πότισμα είναι περιττό.
- Ξεκινήστε να λιπαίνετε, μόλις ζεστάνει ο καιρός. Για κάθε φυτό χρησιμοποιήστε το ανάλογο λίπασμα. Αν προτιμάτε να λιπαίνετε πιο αραιά, σκορπίστε στην επιφάνεια του εδάφους το κοκκώδες λίπασμα.
- Προστατέψτε τα φρεσκοφυτεμένα φυτά από καθυστερημένους ανοιξιάτικους παγετούς. Καθώς το κρύο θα υποχωρεί, βγάλτε πάλι έξω όσα φυτά μεταφέρατε στο σπίτι για να τα προστατέψετε από την παγωνιά.
- Σκορπίστε τις στάχτες από το τζάκι σας γύρω από τις ρίζες των οπωροφόρων. Θα κάνει τη γεύση των φρούτων τους πιο γλυκιά.
- Ο Μάρτιος είναι ο καλύτερος μήνας για να κάνετε μεταφυτεύσεις σε φυτά που το χρειάζονται. Μην αλλάξετε γλάστρα σε φυτά που είναι ανθισμένα, περιμένετε το τέλος της ανθοφορίας τους για να το κάνετε.
- Ελέγχετε συχνά για ασθένειες και έντομα (κυρίως μελίγκρα/αφίδες και κοκκοειδή) που δυστυχώς σύντομα θα αρχίσουν να επισκέπτονται τα φυτά σας. Ακόμα, εντοπίστε ζημιές από την πρόσφατη παγωνιά και κλαδέψτε οτιδήποτε σας φαίνεται “καμένο” και όλα τα σπασμένα κλαδιά.
- Αρχίστε να αφαιρείτε τα ζιζάνια (αγριόχορτα) και να ξεχορταριάζετε τον κήπο σας αμέσως μόλις δείτε κάτι να φυτρώνει. Είναι πιο εύκολο να το κάνετε τμηματικά και όταν είναι ακόμα μικρά παρά όταν όλος ο κήπος σας θα έχει γεμίσει χορτάρια. Τότε, θα πρέπει να ξεχωρίσετε αυτά που δεν θέλετε να ξεριζώσετε και μπορεί να σας συμβούν ατυχήματα.
- Πριν ξεκινήσετε τις μεταφυτεύσεις στον κήπο, ρίξτε μία προσεκτική ματιά μετά από βροχή. Εντοπίστε σε ποια σημεία λιμνάζει το νερό και φροντίστε να βελτιώσετε την αποστράγγιση του χώματος προσθέτοντας λίγη άμμο στο χώμα όπου χρειάζεται.
- Σκάψτε καλά τον κήπο σας όταν το χώμα δεν είναι υγρό και προσθέστε κοπριά ώστε να προλάβει να «χωνέψει» πριν αρχίσετε να φυτεύετε. Ανάλογα με την ποιότητα του χώματος, εξασφαλίστε καλή αποστράγγιση στα παρτέρια σας προσθέτοντας λίγη άμμο στο χώμα όπου χρειάζεται. Αν σκοπεύετε να φυτέψετε κοντά σε μάντρες ή τοίχους, φροντίστε να προσθέσετε υλικά που διατηρούν την υγρασία στο χώμα (π.χ. περλίτη), καθώς τις ζεστές ημέρες το χώμα σε αυτά τα σημεία στεγνώνει πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κήπο.
- Κλάδεμα: Κλαδέψτε τις κληματαριές, τις ροδακινιές, τις κερασιές, μηλιές, αχλαδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα αμέσως μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται τα πρώτα μπουμπούκια. Το κλάδεμα πρέπει να έχει τελειώσει πριν ανθίσουν. Ακόμα κλαδέψτε τα φυτά που έχουν μεγαλώσει ανομοιόμορφα ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους και να κάνετε την εικόνα τους πιο “γεμάτη”. Κλαδέψτε θάμνους και πρασινάδες, πριν αρχίσει να εκπτύσσεται η καινούρια ανάπτυξη, αφαιρώντας όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια και αραιώστε λίγο τα κλαδιά (κυρίως στο κέντρο), ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα από τα κλαδιά και να φτάνει παντού. Ο Μάρτης είναι ο τελευταίος μήνας για να κλαδέψετε φυτά τριανταφυλλιάς, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.
Βολβοί- Μπορείτε να ξεκινήσετε να φυτέψετε βολβούς ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής ανθοφορίας.
- Για να επιλέξετε το είδος που θα φυτέψετε επιβεβαιωθείτε ότι τα χαρακτηριστικά του ταιριάζουν στο χώρο σας, όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο, τη ζέστη, την υγρασία και το χώμα. Τηρείστε τις οδηγίες που τους συνοδεύουν και ιδιαίτερα το βάθος φύτευσης, διαφορετικά μπορεί να σαπίσουν ή να εμποδιστεί η πλούσια ανθοφορία τους. Τοποθετήστε τα στηρίγματα για τα ψηλά φυτά την ίδια στιγμή που θα φυτέψετε τους βολβούς για να μην τραυματίσετε τις ρίζες αργότερα.
- Ποτίστε τους φρεσκοφυτέμενους βολβούς και τα νέα φυτά, αυξάνοντας την ποσότητα και τη συχνότητα των ποτισμάτων σταδιακά καθώς αρχίζουν να βλασταίνουν.
- Κόψτε τα ξερά λουλούδια των ανοιξιάτικων βολβών που άνθησαν ήδη, αλλά μην σταματήσετε να τους ποτίζετε μέχρι να ξεραθούν τα φύλλα μόνα τους.
- Λιπάνετε με λίπασμα ανθοφόρων φυτών τους ανοιξιάτικους βολβούς που είναι σε πλήρη ανθοφορία τώρα.
Γκαζόν- Ο Μάρτιος είναι κατάλληλος μήνας για να σπείρετε νέο γκαζόν στον κήπο. Διαλέξτε μία ποικιλία που να αντέχει στις συνθήκες σας και ακολουθήστε τις διαδικασίες που συμπεριλαμβάνονται στη συσκευασία.
- Ελέγξτε το αυτόματο πότισμα αν λειτουργεί σωστά μετά τις παγωνιές του χειμώνα και επιδιορθώστε τυχόν ζημιές.
- Ξεκινήστε τα κουρέματα του γκαζόν, αν δεν τα έχετε ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα, κάθε 10 ημέρες, ανάλογα και με τη θερμοκρασία.
- Σκορπίστε ειδικό λίπασμα για το γκαζόν, ώστε να ξεκινήσει να ξαναμεγαλώνει. Η λίπανση πρέπει να γίνει μετά από κούρεμα και να ακολουθήσει πότισμα αμέσως μετά.
- Αερίστε το γκαζόν σας, για να το βοηθήσετε να ξεκινήσει να αναπτύσσεται και πάλι.

Δημοσιεύτηκε στο www.superflowers.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου