Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Δενδροκομικά επίκαιρα

Δενδροκομικά επίκαιρα

Πλησιάζοντας προς την περίοδο ανθοφορίας των φυλλοβόλων δένδρων νομίζω πως πρέπει να αναφερθούμε στις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από πλευράς θρέψης  για καλύτερη καρπόδεση και τελικά παραγωγή .
 
1. Πριν την άνθηση
Απαραίτητη είναι πριν την άνθηση ο ψεκασμός με σκευάσματα βορίου και ψευδαργύρου .  Το Βόριο αυξάνει τη γονιμότητα της γύρης  και ο ψευδάργυρος τη βλαστικότητα της .Αυτή η εφαρμογή  είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνετε πιο κοντά στην ανθοφορία  . Κατάλληλα σκευάσματα είναι τα  BORAMIDE και Promet Zn  συνδυασμένα  μεταξύ τους .
2.Κατά την άνθηση .
Πολλές φορές είναι απαραίτητο να κάνουμε κάποιες εφαρμογές κατά την άνθηση αλλά με προσοχή  στο είδος των σκευασμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε . Η χρήση ορμονικών σκευασμάτων θέλει μεγάλη προσοχή  για την αποφυγή ψευδογονιμοποιησης η οποία  αργότερα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες καρποπτώσεις  . Η χρήση σκευασμάτων τα οποία υποβοηθούν τη φυσική διαδικασία της γονιμοποίησης είναι προς όφελος της παραγωγής αντίθετα η χρήση σκευασμάτων που αντικαθιστούν την φυσική διαδικασία κρύβει κινδύνους με μεγαλύτερο αυτόν της ψευδογονιμοποίησης  .Καταλληλο σκεύασμα για αυτό το στάδιο είναι το BIONIC , που είναι φυσικός καρποδετικος και αυξητικός παράγοντας που επιταχύνει τις φυσικές διεργασίες χωρίς να τις υποκαθιστά .
3. Τέλος ανθοφορίας πτώση πετάλων .
Κατά την περίοδο αυτή οι νέοι καρποί καθορίζουν τον αριθμό των κυττάρων τους . Σε αυτό το στάδιο η χρήση σκευασμάτων με φυσικές  αυξήνες και  κυττοκινηνες βοηθά στο σχηματισμό περισσοτέρων νέων κυττάρων και τελικά στο στη συγκομιδή μεγαλύτερων καρπών .Σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό είναι το STIMCROP L ( πολλοί το ξέρουν σαν GS-35 ) που είναι συμπύκνωμα  εκχυλίσματος φυκιών πλούσιο  σε φυσικές  αυξήνες και  κυττοκινηνες και το AMINOTON που είναι σκεύασμα αμινοξέων πλούσιο σε πεπτιδικό άζωτο  άμεσα διαθέσιμο και απαραίτητο σε αυτό το στάδιο στο φυτό .

Δημοσιεύτηκε στο http://phytofortificants.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου