Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Τι δεν πρέπει να βάζουμε για να κάνουμε ένα σωστό κομπόστ.


Κρέας, ψάρια, ζωικά λίπη
Προσθέτοντας τα συγκεκριμένα υλικά διατρέχετε τον κίνδυνο της προσέλκυση ανεπιθύμητων επισκεπτών στο κομπόστ σας (μύγες, κουνούπια, ποντίκια κτλ).
Εφημερίδες τεμαχισμένες ή Χαρτιά Γραφείου
Είναι καλύτερα να τα πάτε στην ανακύκλωση. The paper very likely contains chemicals that are not good for your compost. Το χαρτί είναι πολύ πιθανόν να περιέχει χημικές ουσίες που δεν είναι καλό για το κομπόστ σας. Επίσης με την προσθήκη εφημερίδας ή εκτυπωμένου χαρτιού γραφείου ρισκάρετε την προσθήκη χημικών από το μελάνι που ουσιαστικά δεν αξίζει τον κόπο.
Τέφρα/Στάχτη από το μπάρμπεκιου σας  
Σε πολύ μικρές ποσότητες οι στάχτες (από ξύλο μόνο) μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για ορισμένες εφαρμογές γκαζόν. Παρόλα αυτά ποτέ μην βάζετε στάχτη από το μπάρμπεκιου στη σωρό σας.
Περιττώματα από σκύλους ή γάτες
Διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο να προσθέσετε στην σωρό σας πληθώρα ασθενειών, για να μην αναφέρουμε τη δυσάρεστη μυρωδιά! Μπορείτε να προσθέσετε περιττώματα από κότες, άλογα, αγελάδες, και κουνελιών αλλά... με μέτρο. Σαν γενικό κανόνα μπορείτε να κομποστοποίησετε περιττώματα ΜΗ σαρκοβόρων ζώων. Αν έχετε πρόσβαση σε αυτές τις πολύ υψηλές πηγές αζώτου, καλό είναι να τις προσθέσετε στο σωρό σας. Είναι πάρα πολύ "ζεστά" υλικά για άμεση εφαρμογή στον κήπο σας. Αλλά, πάντα να θυμάστε την αναλογίας σας καφέ με πράσινο του 4-σε-1. Η κοπριά θεωρείτε "πράσινο" υλικό καθώς είναι πλούσια σε άζωτο... ακόμα κι αν στην εμφάνιση είναι καφέ.
Πριονίδια, ξέσματα ξύλου
Να είστε προσεκτικοι στην προσθήκη αυτών των υλικών λόγω της υψηλής περιεκτικότητα τους σε άνθρακα, και το πολύ μικρό μέγεθος των σωματιδίων τους καθώς το πριονίδι μπορεί να υπερκεράσει τον σωρό λιπάσματος σας. Παρόλα αυτά, μπορεί επίσης να είναι αρκετά χρήσιμο, αν έχετε μια τυχόν υπερφόρτωση από "πράσινα" υλικά. Αποφύγετε τη χρήση πριονιδιών που προήλθαν από μαύρο ξύλο καρυδιάς, καθώς περιέχει μια χημική ουσία που θα ανακόψει ή και εμποδίσει την ανάπτυξη ορισμένων φυτών, κυρίως ντομάτων. 




Δημοσιεύτηκε στο wwwsaveourplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου