Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Υλικά και διεργασία για ένα σωστό κομποστ

Τυπικά πράσινο υλικά:
  • Φρέσκα (πράσινα) αποκόμματα γκαζόν/χλόης
  • Φρέσκια κοπριά (άλογου, κοτών, κουνελιών, αγελάδων)
  • Απορρίμματα κουζίνας (φρούτα, λαχανικά)
  • Ζιζάνια
  • Πράσινα φύλλα
  • Απομεινάρια φρούτων από τον κήπο
Τυπικά καφέ υλικά:
  • Καφέ ξερά φύλλα
  • Αποξηραμένα χόρτα/χλόης
  • Άχυρο
  • Πριονίδι (με μέτρο.)
 

Ακριβώς όπως και εμείς, οι μικροοργανισμοί έχουν ανάγκη από μια ισορροπημένη διατροφή, μαζί με το νερό και τον αέρα. Μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα οποιουδήποτε συστατικού μειώνει σημαντικά την παραγωγικότητά τους. Δεν είναι ιδεατό να έχει ο σωρός σας πάρα πολλά από την καφέ κατηγορία. Για παράδειγμα, τα φύλλα στο δάσος αποσυντίθενται επιτυχώς στο φυσικό περιβάλλον τους χωρίς να έχουν σημαντικές ποσότητες των «πράσινων» στοιχείων (αν και τα περιττώματα των ζώων συμβάλλουν στο πράσινο μέρος του μίγματος) απλά, η αποσύνθεση διαρκεί λίγο περισσότερο.
Η μεγαλύτερη ποσότητα πράσινων στοιχείων είναι συνήθως το πρόβλημα. Ένας σωρός από σκουπίδια της κουζίνας δεν θα γίνει ποτέ χρήσιμο κομπόστ, γίνεται απλώς ένας δύσοσμος σωρός από σκουπίδια. Για τούτο και οι ΧΥΤΑ δεν είναι τοποθεσίες κομποστοποίησης είναι απλά χώροι ταφής των σκουπιδιών μας.
Eνας καλός συνδυασμός καφέ και πρασίνων στοιχείων βοηθά επίσης το σωρό να διατηρεί και ένα σωστό ποσό υγρασίας και αέρα. Για παράδειγμα, ένας σωρός που είναι 100% αποκόμματα χλόης, θα γίνει γρήγορα ένας λασπωμένος σωρός, με πάρα πολλή υγρασία και πολύ λίγο αέρα. Στην αρχή θα αποσυντεθεί γρήγορα, αλλά μετά θα σταματήσει. Εάν όμως αναμίξετε και μερικά ξερά φύλλα, θα έχετε ένα πολύ πιο αποτελεσματικό μίγμα. Τα ξερά θα συμβάλουν στη δημιουργία θυλάκων αέρα μέσα στο σωρό και θα παρέχει μια πιο ισορροπημένη διατροφή για τα βακτήρια και τους μύκητες που προκαλούν την αποσύνθεση.
Ο καλύτερος συνδυασμός καφέ και πράσινων στοιχείων είναι περίπου τέσσερα (4) τμήματα του καφέ με ένα (1) μέρος πράσινα κατ 'όγκο. Φυσικά, αυτό είναι μια κατά προσέγγιση εκτίμηση. Εάν έχετε περισσότερα καφέ θα δημιουργήσετε πάλι κομπόστ απλώς θα διαρκέσει λίγο περισσότερο. Εάν πάλι έχτε περισσότερα πράσινα πιθανώς θα καταλήξετε με ένα δύσοσμο σωρό σκουπιδιών.
Η καλύτερη πηγή των καφέ στοιχείων είναι τα ξερά φύλλα. Για πολλούς, η ετήσια συγκομιδή και απόρριψη των πεσόντων φύλλων το φθινόπωρο θεωρείτε σαν αναγκαία αγγαρεία. Όσοι βέβαια ασχολούνται με την κομποστοποίηση θεωρούν την συγκεκριμένη εποχή σαν μια πολύ καλή ευκαιρία συγκομιδής για το κομπόστ του επόμενου έτους. Η συγκομιδή, τεμαχισμός και αποθήκευση των ξερών φύλλων είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε τέλειο κομπόστ. Ένας καλός τρόπος αποθήκευσης του σωρού ξερών φύλλων είναι σε μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών στην αποθήκη του κήπου σας μακριά από υγρασία. Έτσι έχετε άμεσα πρόσβαση σε καφέ στοιχεία όταν και εφόσον χρειαστούν για να κρατήσουν το κομπόστ σας σε ισορροπία.
 

Δημοσιεύτηκε στο www.saveourplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου