Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Φυσική Παρασκευή Μαύρης Ελιάς

Ελιές μαύρες κουμνιαστές
● Διαλέγουμε ώριμες ελιές, τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε.
● Τις βάζουμε σε δοχείο πλαστικό, γυάλινο ή ξύλινο.
● Ενδιάμεσα και κατά στρώματα τις ραντίζουμε με χοντρό αλάτι, σε
αναλογία 1 κιλό αλάτι σε 9 κιλά ελιές. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει
το δοχείο.
● Τον πρώτο μήνα κυλούμε τα δοχεία 3-4 φορές τη βδομάδα και μετά
τον πρώτο μήνα 1-2 φορές τη βδομάδα.
● Στους δυο μήνες οι ελιές είναι έτοιμες για κατανάλωση.

Ελιές μαύρες με αλάτι (σταφιδωτές)
● Μαζεύουμε τις ελιές, που πρέπει να είναι αρκετά ώριμες, τις πλέ-
νουμε και τις τοποθετούμε σε καλάθι με στρώσεις χοντρού αλατιού
(1 κιλό αλάτι σε 9 κιλά ελιές).
● Κρεμάμε το καλάθι, ενώ βάζουμε από κάτω μια λεκάνη για να στά-
ζουν τα υγρά.
● Κατά διαστήματα ανακατεύουμε, τινάζοντας το καλάθι.
● Οι ελιές σε ένα μήνα περίπου χάνουν τα υγρά τους, ξεπικρίζουν,
ζαρώνουν και είναι έτοιμες για κατανάλωση. Θα καταλάβουμε ότι
είναι έτοιμες όταν σταματήσουν να βγάζουν κόκκινο ζουμί και αρχί-
σουν να ζαρώνουν.
● Τις τοποθετούμε στα δοχεία, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τις
ανακατεύουμε για να πάει παντού το ελαιόλαδο.


Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου