Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Εμπορικοί Τύποι Επιτραπέζιας Ελιάς Ανάλογα Με Την Επεξεργασία

Χωρίζεται σε 3 κατηγορίες:

  • Επεξεργασμένες πράσινες επιτραπέζιες ελιές σε άλμη.   Ορίζονται οι ελιές που επεξεργάζονται με καυστικό νάτριο και στη συνέχεια εμβαπτίζονται σε άλμη, όπου υφίστανται μερική ή ολική γαλακτική ζύμωση. Αν η ζύμωση είναι πλήρης, οι ελιές έχουν αποκτήσει συγκεκριμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν τη συντήρηση τους. Αντίθετα η συντήρηση στις μερικώς ζυμούμενες ελιές γίνεται με αποστείρωση ή παστερίωση, προσθήκη συντηρητικών, ψύξη ή αδρανές αέριο (χωρίς άλμη). Αυτός ο εμπορικός τύπος είναι γνωστός ως "πράσινες ελιές σε άλμη".
  • Μη επεξεργασμένες φυσικές μαύρες ελιές.   Οι ελιές αυτές τοποθετούνται απευθείας στην άλμη και έχουν συνήθως μια ελαφρώς πικρίζουσα γεύση. Συντηρούνται με φυσική ζύμωση στην άλμη, με αποστείρωση ή παστερίωση, ή με προσθήκη συντηρητικών. Είναι γνωστές ως "φυσικές μαύρες ελιές σε άλμη."

  • Μαύρες ώριμες ελιές σε άλμη.   Λαμβάνονται από καρπούς οι οποίοι υποβάλλονται σε οξείδωση (μαύρισμα) του χρώματος σε αλκαλικό περιβάλλον. Στην περίπτωση αυτή η απομάκρυνση της ελευρωπαΐνης είναι πλήρης. Οι ελιές συντηρούνται με θερμική επεξεργασία (αποστείρωση) και είναι γνωστές ως "ώριμες (μαύρες) ελιές".
Δημοσιεύτηκε στο http://estia.hua.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου