Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Τι είναι τα phytofortificants ?

Με τον όρο phytofortificants περιγράφουμε  όλα εκείνα  τα σκευάσματα , κύρια φυτικής ή απλά φυσικής προέλευσης , που χρησιμοποιούνται  στη σύγχρονη γεωργία   με σκοπό  την  παραγωγή ασφαλών προϊόντων χωρίς χημικά  υπολείμματα  με το λογικότερο δυνατό κόστος .




 Η χρήση των phytofortificants είναι προς όφελος των χρηστών γεωργών, των τελικών καταναλωτών αλλά και του περιβάλλοντος .
Σε μια γεωργία που συνεχώς αλλάζει , σε μια ολοένα πιο αυξημένη ζήτηση για πιο ασφαλή προϊόντα  ,η χρήση των phytofortificants  είναι ίσως η μόνη λύση .
Κάποιοι αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα αυτών των πρακτικών , μερικές φορές όχι άδικα , άλλα η δυνατότητες της φύσης πάντα μας εκπλήσσουν . Πολλές φορές είναι πολύ πιο σημαντικός ο τρόπος και ο χρόνος που θα χρησιμοποιηθεί μια ουσία παρά η ίδια η ουσία .


Συν - Πλην
 

Τα πλεονεκτήματα από την χρήση phytofortificants :
1. Έχουν χαμηλή έως μηδαμινή τοξικότητα στα θηλαστικά άρα είναι ασφαλή στη χρήση .
2. Είναι εύκολα διασπώμενα άρα έχουν μηδενικά υπολείμματα στα παραγόμενα προϊόντα .
3.Λόγω της εύκολης διάσπασης τους δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, έδαφος -νερό.
 

Τα μειονεκτήματα :
1. Επειδή είναι φυσικά προϊόντα η παραγωγή τους περνά από πολλά στάδια και είναι κατά πολύ ακριβότερη από τα συμβατικά φυτοφάρμακα .
2. Τα phytofortificants δεν είναι καθολικές λύσεις όπως τα χημικά αλλά αποδίδουν στη βάση προγραμμάτων καταπολέμησης και θρέψης , πράγμα που προϋποθέτει γνώση εμπειρία και παρακολούθηση των καλλιεργειών.

Συνολικά τα phytofortificants είναι λύσεις χαμηλής περιβαλλοντικής επίδρασης ( low emvironmental impact ) που με την κατάλληλη χρήση μπορούν να  αποδώσουν εφάμιλλα  με τα ανάλογα χημικά και ως τελικό αποτέλεσμα να δώσουμε στο καταναλωτή ασφαλή προϊόντα .

Δημοσιεύτηκε στο http://phytofortificants.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου