Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Μυκκόριζες σε Καλλιεργούμενα Φυτά

Η συμβίωση των ανώτερων φυτών με τις μυκόριζες παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο σε ότι αφορά τη θρέψη αλλά και στην Βιολογική καταπολέμηση στα παρακάτω θέματα.

α) Έχουν εξαιρετικό γεωργικό ενδιαφέρον ως παράγοντας επιτυχούς εγκατάστασης στον αγρό (προσαρμογή –ανάπτυξη ριζών).

β) Αν και η αρχική εγκατάσταση των μυκοριζών στις ρίζες απαιτεί υγρασία, εν΄τούτοις οι ρίζες που φέρουν μυκηλιακές υφές είναι ανθεκτικές στην ξηρασία, σε σχέση με φυτά που δεν έχουν αυτή την συμβιωτική σχέση.

γ) Η υγεία και η ευρωστία των φυτών με συμβίωση μυκορριζών είναι ανώτερη από τα άλλα φυτά γιατί ακόμη και να χάσουν ριζικό σύστημα από ασθένειες ή έντομα εδάφους ανταπεξέρχονται καλύτερα στη θρέψη.

δ) Ένας άλλος μηχανισμός που προσδίδει ευρωστία στο φυτό ένοικο είναι ότι οι μυκόρριζες παράγουν αντιβιοτικές ουσίες που εμποδίζουν φυτοπαθογόνους μύκητες που υπάρχουν στο έδαφος να εγκατασταθούν στην περιοχή του ριζοστρώματος.

ε) Επιπλέον κατά την εγκατάστασή τους οι μυκόριζες ενεργοποιούν την ρίζα να παράγει ουσίες ενίσχυσης των ριζικών τοιχωμάτων, όπως οι χιτινάσες και οι φυτοαλεξίνες και επομένως αυξάνεται η αντοχή του φυτού στα παθογόνα.

στ) Η μυκοριζόσφαιρα περιέχει επίσης ολόκληρες κοινωνίες από ωφέλιμους μικροοργανισμούς, από βακτήρια και μύκητες που υπεραμύνονται της κοινωνίας τους έναντι φυτοπαθογόνων μυκήτων/βακτηρίων αλλά και τροποποιούν το έδαφος ενισχύοντας την θρέψη της ρίζας. Οι μικροοργανισμοί αυτοί κινούν τους θρεπτικούς κύκλους στο χώμα, διευκολύνουν τόσο τις μυκόρριζες όσο και τη ρίζα.

Τέτοιοι συμβιωτικοί μικροοργανισμοί περιέχονται μαζί με σπόρια μυκορριζών στα σκευάσματα SEITRICH.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου