Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Μάρκετιγκ Τροφίμων: Καινοτομία και value for money δείχνουν το δρόμο


http://www.sintagigiagias.gr/products/22-01-06.jpg
Σχεδόν το 80% των καταναλωτών διεθνώς, φαίνεται να αποκτά αυξανόμενη συνείδηση για τις τιμές των τροφίμων. Όπως δείχνουν οι έρευνες, η τάση αυτή θα χαρακτηρίζει το χώρο και μετά την  κρίση. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχονται η καινοτομία και η συνεπής διαφήμιση, με το δικό τους, ξεχωριστό ρόλο.

Τα τρόφιμα έχουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα εν μέσω κρίσης. Αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία ο καταναλωτής δεν μπορεί να πάψει να αγοράζει.
Η κρίση όμως μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αυτός σκέφτεται απέναντι σε αυτά και να επιλέγει προϊόντα με άλλα κριτήρια, διαφορετικά από παλαιότερα. Εν μέσω ύφεσης, ο καταναλωτής προτιμά τρόφιμα που φέρουν μια καινοτομία, έχουν το λεγόμενο «value for money», αλλά ακολουθούν παράλληλα και μια συνεπή επικοινωνιακή πολιτική.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να εστιάσει πλέον στη φιλική τιμολόγηση, στην ανταμοιβή της πιστότητας και στην πολύ καλή εξυπηρέτηση. Είναι πλέον σαφές και από τη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και από το χώρο του Μάρκετινγκ, ότι στη μετά κρίση εποχή θα δούμε την ανάκαμψη ενός μη συμβατικού καταναλωτή, του οποίου την εμπιστοσύνη και πιστότητα θα πρέπει να κερδίζει κανείς κάθε μέρα. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι οι εταιρείες τροφίμων οφείλουν να δώσουν έμφαση στη διαφάνεια του κόστους, να αναδείξουν τα οφέλη και να επανεξετάσουν όλα τα πακέτα και τις προσφορές.

Από την άλλη πλευρά, στην εδραίωση της καταναλωτικής πίστης μπορεί να βοηθήσουν τακτικές όπως συστήματα με πόντους ανταμοιβής, προσωποποιημένες εκπτώσεις και στοχευμένη one-to-one επικοινωνία. «Η πραγματική καταναλωτική πίστη προκύπτει μέσα από το συναισθηματικό δεσμό» ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Marketing Week ο Bob Bayman, Director & Partner της brand consultancy εταιρείας I-am Associates. «Για το λόγο αυτό, σκεφθείτε ότι είναι καλό να προχωρήσετε στο χτίσιμο μιας μάρκας που θα έχει χαρακτήρα, προσωπικότητα και ανθρώπινα χαρακτηριστικά» κατέληξε.

Η κίνηση αυτή μοιάζει μονόδρομος σήμερα, εάν σκεφθεί κανείς ότι ήδη τα επώνυμα τρόφιμα δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τα λεγόμενα private label, κυρίως επειδή τα τελευταία είναι πολύ φθηνότερα, ενώ παράλληλα έχουν βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητά τους. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στις αλυσίδες super market είναι πάνω από το 15%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 30%, τριπλάσιος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό. Σε αυτήν την πραγματικότητα, ο μόνος δρόμος που έχουν τα επώνυμα τρόφιμα είναι να επενδύσουν στο χτίσιμο εικόνας μέσω συνεπούς επικοινωνίας, καινοτομίας, δημιουργικότητας και ορθολογικής τιμολογιακής πολιτικής.

Έρευνα της Deloitte που έγινε πρόσφατα στη Μ. Βρετανία σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων δείχνει ότι 25% των στελεχών τους βλέπει το προφίλ των καταναλωτών στους οποίους στοχεύει, να αλλάζει. Αν αυτό συμβαίνει στη Μ. Βρετανία, πολύ περισσότερο μπορεί να ισχύει στη χώρα μας, όπου η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τους καταναλωτές το να αγοράζουν κυρίως με βάση την τιμή. Είναι σαφές ότι ο καταναλωτής αλλάζει δραματικά και η νέα συμπεριφορά του έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να τον ακολουθεί και μετά την κρίση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος που η βιομηχανία τροφίμων προσεγγίζει τον καταναλωτή.
Πηγή : www.marketingweek.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου