Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Μεταλαγμένες πατάτες

Κάτω τα χέρια από τις πατάτες μου!

της Μυρτώς Πισπίνη (Υπεύθυνη της εκστρατείας για τη γεωργία της Διεθνούς Greenpeace)


Όταν ήμουν μικρή νόμιζα ότι οι τηγανιτές πατάτες είναι παιδικό φαγητό. Αφενός διότι ο μπαμπάς μου είχε αλλεργία σε αυτές αφετέρου διότι η μαμά με την υγιεινή της διατροφή και την προσοχή της σιλουέτας της μας τις μαγείρευε σπάνια. Όταν λοιπόν τρώγαμε σε ταβέρνα με φίλους των γονιών μου με παραξένευε το γεγονός ότι οι μεγάλοι άνδρες έτρωγαν πατάτες. Αυτό είναι παιδικό φαί! σκεφτόμουνα από μέσα μου. Από τότε μέχρι τώρα οι τηγανίτες πατάτες αποτελούν ένα πιάτο πολύ αγαπημένο και σπάνιο! Ήρθε η σειρά μου να φροντίζω τη σιλουέτα μου και την υγεία μου.
Φανταστείτε λοιπόν την αγανάκτηση μου όταν χθες ξαφνικά λάβαμε τα σοκαριστικά νέα από την Ευρώπη ότι ο Επίτροπος Υγείας, κ. Ντάλι, ενέκρινε την καλλιέργεια μιας μεταλλαγμένης πατάτας της μεγαλύτερης εταιρίας χημικών στον κόσμο, της γερμανικής BASF πως ένιωσα. Η πατάτα προορίζεται για βιομηχανική κρίση (στη βιομηχανία χαρτιού) και ότι απομείνει θα χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφές.
Τα νέα είναι σοκαριστικά διότι ο Επίτροπος Υγείας σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ Μπαρόζο, πήραν μια απόφαση που θέτει σε απαράδεκτο κίνδυνο την δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τη γεωργία και την αγορά τροφίμων.


Η συγκεκριμένη πατάτα εμπεριέχει ένα γονίδιο ανθεκτικό σε αντιβιοτικά για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών όπως η φυματίωση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν προειδοποιήσει για το πόσο σημαντικά είναι αυτά τα αντιβιοτικά που αφορούν τη μεταλλαγμένη πατάτα. Με το να επιτρέπουμε την απελευθέρωσή της στο περιβάλλον η ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά μπορεί να μεταφερθεί σε βακτήρια θέτοντας σε κίνδυνο την επίδραση αυτών των αντιβιοτικών τα οποία μπορεί να σώσουν ζωές.
Πέρα από αυτόν τον κίνδυνο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιμόλυνσης άλλων ποικιλιών συμβατικής ή βιολογικής πατάτας. Κίνδυνο τον οποίο δεν απέκλεισε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωση της. Συγκεκριμένα, είπε ότι θα πάρει μέτρα για την αποφυγή επιμόλυνσης η οποία μπορεί να προκληθεί από πατάτες που απομένουν στο έδαφος.
Τα μέτρα αυτά δεν με καθησυχάζουν διότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν προκληθεί περιστατικά απίθανης πρόσμιξης μεταλλαγμένων με συμβατικών προϊόντων τα οποία βρισκόντουσαν σε μικρή κλίμακα πειραματικής καλλιέργειας. Τελευταίο ακραίο περιστατικό, μεταλλαγμένος λιναρόσπορος από Καναδικό Πανεπιστήμιο, ο οποίος ποτέ δεν καλλιεργήθηκε εμπορικά, βρέθηκε το 2009 να έχει επιμολύνει ψωμί, δημητριακά και άλλα προϊόντα στην Ευρώπη, τη Βραζιλία, Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες. Κανείς δεν γνωρίζει πώς συνέβη αυτό, αλλά το κόστος για τους Καναδούς αγρότες οι οποίοι υποχρεώθηκαν να παγώσουν τις εξαγωγές τους καθώς και το κόστος για τις εταιρίες τροφίμων στις χώρες υποδοχής από την απόσυρση των επιμολυσμένων προϊόντων τους είναι πολύ μεγάλο.      
Τέλος, έχουμε ανάγκη αυτήν την πατάτα ή τα μεταλλαγμένα γενικά? Η ενασχόληση μου με το θέμα αυτό τα τελευταία δέκα χρόνια με ωθεί να απαντήσω με βεβαιότητα πως όχι.
Τα μεταλλαγμένα αποτυγχάνουν και στο έδαφος και στην αγορά.
Παρά τις υποσχέσεις της βιομηχανίας, 14 χρόνια μετά την πρώτη μαζική τους καλλιέργεια, τα μεταλλαγμένα ούτε μείωσαν τη χρήση φυτοφαρμάκων το αντίθετο μάλιστα, δεν παράγουν περισσότερο ούτε βοηθούν τους αγρότες αυτού του κόσμου αφού οι σπόροι είναι πατενταρισμένοι και οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να τους αγοράζουν ακριβότερα, ούτε θρέφουν τους πεινασμένους αυτού του κόσμου, οι οποίοι έχουν φτάσει το 1 δισεκατομμύριο σύμφωνα με το Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων (FAO). Τo πρόβλημα με την πείνα είναι η διανομή και η πρόσβαση στη τροφή και στην παραγωγή τροφής. Επιπλέον, μέχρι στιγμής η βιομηχανία μεταλλαγμένων δεν έχει παράγει κανένα θαυματουργό προϊόν που να μπορεί να αντέξει στις κλιματικές αλλαγές.
Πηγή: Food and Agriculture Organization (FAO) 
Τα μεταλλαγμένα μας αποπροσανατολίζουν από τις πραγματικές λύσεις που προτείνει η βιολογική (οικολογική) και ποικίλη (biodiversity) γεωργία.
Σύμφωνα με την πιο εμπεριστατωμένη έκθεση για τη Γεωργία των Ηνωμένων Εθνών (ΙASSTD) η οποία συντάχθηκε από 400 επιστήμονες τα μεταλλαγμένα δεν αποτελούν προτεραιότητα για να θρέψουν τον κόσμο το 2050. Η λύση στις τεράστιες κρίσεις που αντιμετωπίζει αυτή στιγμή ο πλανήτης θα έρθει μόνο από μια αλλαγή του σημερινού αγροτικού μοντέλου, προς μια γεωργία μικρής κλίμακας προσαρμοσμένη σε τοπικές και πολιτιστικές ανάγκες. 
Οι τοπικές κοινωνίες, η πλειοψηφία των καταναλωτών στην Ευρώπη, οι αγρότες, κράτη μέλη απορρίπτουν τα μεταλλαγμένα! Μόλις έμαθα το νέο ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αυστρία ανακοίνωσαν την απαγόρευση της μεταλλαγμένης πατάτας. Πριν λίγο καιρό, η Ινδία απαγόρεψε τη μεταλλαγμένη μελιτζάνα. Στην Ευρώπη, μόνο έξι χώρες καλλιεργούν το μοναδικό μεταλλαγμένο καλαμπόκι που επιτρέπεται και αυτές οι καλλιέργειες μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές λόγω της ακρίβειας των σπόρων και απόρριψης της αγοράς. Πολίτες και κράτη εναντιώνονται στα μεταλλαγμένα. Γιατί λοιπόν ο πρώτος κύριος της Ευρώπης, ο κ. Μπαρόζο και ο Επίτροπος Υγείας, κ Ντάλι αψηφούν την υγεία μας, τη γεωργία, το περιβάλλον και τους πεινασμένους αυτού του κόσμου και θέλουν να ανοίξουν την πόρτα στα μεταλλαγμένα? 
Μήπως αντί να κάνουν το καθήκον τους προς τους ευρωπαίους πολίτες υποκύπτουν στις πιέσεις της βιομηχανίας των μεταλλαγμένων? Θα τους αφήσουμε? Η θα ενώσουμε όλοι τις φωνές μας και θα τους φωνάξουμε: Κάτω τα χέρια από το πιάτο μας!

Δημοσιεύτηκε στο http://www.filikicert.gr/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου