Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Καλλιέργεια Φασκόμηλου

Το Φασκόμηλο είναι πολυετές φυτό και φτάνει σε ύψος τα 0,3 με 0,6 μέτρα.
Οι Κινέζοι το ονομάζουν ελληνικό βραστάρι και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι. Οι Γάλλοι το ονομάζουν ελληνικό τσάι.
Αναπτύσσεται καλά σε γλάστρες.

Για περισσότερα πατήστε εδώ

Καλλιέργεια Σέλινου

Το Σέλινο είναι διετές φυτό με ύψος που φτάνει τα 0,3 με 0,9 εκατοστά.
Υπάρχουν 2 βασικές ποικιλίες σέλινου:

Για περισσότερα πατήστε εδώ


Καλλιέργεια Ρόκας

Η Ρόκα είναι μονοετές φυτό.
Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους Ρόκας από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο. Αν και κανείς δε θα σας εμποδίσει να φυτέψετε Ρόκα σε γλάστρες, είναι καλύτερο να το κάνετε στον κήπο σας.
Τοποθετήστε τους σπόρους σε βάθος περίπου 0,5 εκατοστών και ποτίστε.
Τοποθετήστε τις γλάστρες ή επιλέξτε ένα μέρος στον κήπο που δεν το βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα. Επίσης προστατέψτε τα φυτά από τους δυνατούς ανέμους.


Δημοσιεύτηκε στο www.kalliergo.gr

Καλλιέργεια Ρίγανης

Η Ρίγανη είναι ένα πολυετές, ποώδες, θαμνώδες φυτό.
Η γλάστρα με τη Ρίγανη θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος.
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους Ρίγανης νωρίς την Άνοιξη. Βάλτε τους σπόρους σε βάθος 1 με 1,5 εκατοστά. Ποτίστε μέχρι το χώμα να υγρανθεί. Κρατήστε το χώμα υγρό τους πρώτους μήνες. Στη συνέχεια, η Ρίγανη θα μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμη και σε ξερικές συνθήκες όπως συμβαίνει στο φυσικό της περιβάλλον.
Για να διατηρήσετε  έντονη τη γεύση και το άρωμα της Ρίγανης, θα πρέπει να αποφύγετε τα πολλά ποτίσματα και τη χρήση λιπασμάτων.
Κόβετε τακτικά κλωναράκια Ρίγανης. Έτσι θα βοηθήσετε το φυτό να αναπτυχθεί, αλλά και θα περιορίσετε την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή του.

Δημοσιεύτηκε στο www.kalliergo.gr

Καλλιέργεια Μέντας

Η Μέντα είναι ένα ποώδες αρωματικό φυτό. Είναι ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια αρωματικά φυτά.
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους Μέντας νωρίς την Άνοιξη, μετά τα τελευταία κρύα. Χρησιμοποιήστε πολλούς σπόρους γιατί πολλοί από αυτούς είναι στείροι.
Απλώστε τους σπόρους της Μέντας επάνω στο χώμα και ποτίστε άμεσα. Μη σκεπάσετε τους σπόρους με χώμα. Βάλτε τη γλάστρα σε σημείο που θα την βλέπει ο ήλιος. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου 12 ημέρες.
Για να βοηθήσετε τους σπόρους να βλαστήσουν, μπορείτε να καλύψετε τη γλάστρα με ένα διαφανές πλαστικό, π.χ. μεμβράνη περιτυλίγματος. Έτσι θα δημιουργήσετε ένα πρόχειρο θερμοκήπιο.
Ένας άλλος διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με τη χρήση ριζωμάτων. Μπορείτε να μεταφυτέψετε ριζώματα Μέντας από ένα αναπτυγμένο φυτό σε μία νέα γλάστρα.
Η Μέντα χρειάζεται ήλιο για να αναπτυχθεί, αλλά αντέχει και σε μέρος που τη βλέπει λίγες ώρες την ημέρα ο ήλιος.
Η Μέντα πρέπει να ποτίζεται τακτικά γιατί είναι απαιτητική σε νερό.


Δημοσιεύτηκε στο www.kalliergo.gr

Καλλιέργεια Μαντζουράνα

Η Ματζουράνα είναι ένα ποώδες φυτό με πολλές παραφυάδες. Είναι συγγενικό της ρίγανης.
Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους Ματζουράνας σε γλάστρες (30 εκατοστά διάμετρος) ή να πάρετε έτοιμα μικρά φυτά από το φυτώριο και να τα μεταφυτέψετε.
Αν επιλέξετε τη μέθοδο των σπόρων, θα πρέπει να τους φυτέψετε νωρίς την Άνοιξη. Δε χρειάζεται να σκεπάσετε τους σπόρους με χώμα. Απλά ρίξτε τους στην επιφάνεια. Τοποθετήστε τις γλάστρες σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος. Σε 2 περίπου εβδομάδες θα δείτε τους σπόρους να βλασταίνουν.
Γενικά η Ματζουράνα απαιτεί λίγη φροντίδα. Κατά τους πρώτους μήνες θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το χώμα να είναι συνεχώς υγρό. Μετά από αυτή την περίοδο, μπορείτε να αραιώσετε τη συχνότητα ποτίσματος.


Δημσιεύτηκε στο www.kalliergo.gr

Καλλιέργεια Μάραθου

Ο Μάραθος είναι ετήσιο φυτό. Τον καλλιεργούμε για το φύλλωμά του αλλά και για τη ρίζα του που είναι γνωστή ως finocchio.
Μπορείτε να σπείρετε σπόρους Μάραθου σε μία γλάστρα (5 με 6 είναι αρκετά), από το Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο. Επειδή έχει ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα (finocchio), θα πρέπει να επιλέξετε να τον φυτέψετε σε βαθιά γλάστρα.
Ανοίξτε τρύπες βάθους 3 με 4 εκατοστά, τοποθετήστε μέσα τους σπόρους και σκεπάστε με χώμα.
Ο Μάραθος θέλει ζέστη για να έχει σωστή ανάπτυξη. Δε θέλει συχνό πότισμα. Το καλοκαίρι ποτίστε τον μία με δύο φορές την εβδομάδα.


Δημοσιεύτηκε στο www.kalliergo.gr

Καλλιέργεια Μαϊντανού

Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους μαϊντανού στις γλάστρες σας από νωρίς την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο.

Απλώστε τους σπόρους στη γλάστρα και σκεπάστε τους με λίγο χώμα. Ποτίστε αμέσως.

Καλλιέργεια Λεβάντας

Η Λεβάντα είναι ενδημική στη Νότια Ευρώπη γι' αυτό και προτιμά ζεστά και ηλιόλουστα μέρη ενώ θέλει το χώμα να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά αλκαλικά χώματα, πλούσια σε ασβέστιο.
Αν και μπορείτε να φυτέψετε Λεβάντα χρησιμοποιώντας σπόρους, δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος. Οι σπόροι αργούν να βλαστήσουν και είναι πολύ ευαίσθητοι. Αν αγοράσετε σπόρους σε φακελάκι, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκοι. Διαφορετικά δε θα βλαστήσουν. Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους την Άνοιξη ή νωρίς το Φθινόπωρο.
Ο πιο απλός και ασφαλέστερος τρόπος για να έχετε Λεβάντα στο μπαλκόνι σας είναι να φυτέψετε στη γλάστρα μόσχευμα από ένα ώριμο φυτό.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο φυτό από ένα φυτώριο και να το μεταφυτεύσετε.
Η Λεβάντα χρειάζεται λίγο νερό.
Για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξή της, μπορείτε να κόβετε τις κορυφές που πετάνε. Έτσι το φυτό θα αναπτύσσεται σε πλάτος.



Δημοσιεύτηκε στο www.kalliergo.gr

Καλλιέργεια Κάρδαμου

Το Κάρδαμο είναι μονοετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 20 με 30 εκατοστά. Είναι τροπικό φυτό.
Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους Κάρδαμου σε γλάστρες από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο.
Επίσης, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το Κάρδαμο με τη χρήση ριζωμάτων.
Καθώς το Κάρδαμο είναι τροπικό φυτό που αναπτύσσεται στο έδαφος των τροπικών δασών, χρειάζεται να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε ένα σκιερό μέρος και να φροντίζετε ώστε το χώμα να έχει πάντα υγρασία. Επίσης θα πρέπει να ψεκάζετε τα φύλλα του με νερό. Προσπαθούμε δηλαδή να αναπαράγουμε τις συνθήκες ενός τροπικού δάσους.
Το Κάρδαμο δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αν κάνει κρύο θα πρέπει να το βάλετε μέσα στο σπίτι.
40 με 50 ημέρες μετά τη σπορά θα μπορείτε να έχετε το δικό σας κάρδαμο.

Δημοσιεύτηκε στο www.kalliergo.gr

Καλλιέργεια Θυμαριού

Το θυμάρι είναι θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό.
Το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό από τις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι είναι διάσημο.
Το Θυμάρι μπορεί να πολλαπλαστιαστεί με σπόρους αλλά η μέθοδος που είναι καλύτερη και ταχύτερη είναι με τη χρήση ριζωμάτων.Για να σπείρετε Θυμάρι, απλώστε πολλούς σπόρους στην επιφάνεια μίας γλάστρας και ρίξτε από πάνω τους λίγο χώμα. Ποτίστε άμεσα και καλύψτε τη γλάστρα με ένα διαφανές πλαστικό, π.χ. μεμβράνη περιτυλίγματος. Έτσι θα δημιουργήσετε ένα πρόχειρο θερμοκήπιο. Τοποθεστήστε τη γλάστρα σε ένα ζεστό μέρος. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε 1 με 12 εβδομάδες. Όταν τα φυτά φτάσουν σε ύψος τα 10 εκατοστά, μπορείτε να αφαιρέσετε τα πιο αδύναμα.
Για να μεταφυτέψετε ριζώματα Θυμαριού, επιλέξτε πρώτα να τα πάρετε από ένα ώριμο φυτό. Με τη βοήθεια ενός μικρού φτιαριού, αφαιρέστε ένα μικρό τμήμα του φυτού μαζί με τη ρίζα του και χώμα γύρω από τη ρίζα του. Μεταφυτέψτε το ρίζωμα στη γλάστρα που θέλετε.
Το Θυμάρι δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό.


Δημοσιεύτηκε στο www.kalliergo.gr

καλλιέργεια Δυόσμου

Ο Δυόσμος είναι ένα ποώδες αρωματικό φυτό. Είναι ένα είδος Μέντας. Είναι ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια αρωματικά φυτά.
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους δυόσμου νωρίς την Άνοιξη, μετά τα τελευταία κρύα. Χρησιμοποιήστε πολλούς σπόρους γιατί πολλοί από αυτούς είναι στείροι.
Απλώστε τους σπόρους του Δυόσμου επάνω στο χώμα και ποτίστε άμεσα. Μη σκεπάσετε τους σπόρους με χώμα. Βάλτε τη γλάστρα σε σημείο που θα την βλέπει ο ήλιος. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου 12 ημέρες.
Για να βοηθήσετε τους σπόρους να βλαστήσουν, μπορείτε να καλύψετε τη γλάστρα με ένα διαφανές πλαστικό, π.χ. μεμβράνη περιτυλίγματος. Έτσι θα δημιουργήσετε ένα πρόχειρο θερμοκήπιο.
Ένας άλλος διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με τη χρήση ριζωμάτων. Μπορείτε να μεταφυτέψετε ριζώματα Δυόσμου από ένα αναπτυγμένο φυτό σε μία νέα γλάστρα.
Ο Δύοσμος χρειάζεται ήλιο για να αναπτυχθεί, αλλά αντέχει και σε μέρος που το βλέπει λίγες ώρες την ημέρα ο ήλιος.
Ο Δυόσμος πρέπει να ποτίζεται τακτικά γιατί είναι απαιτητικός σε νερό.

Δημοσιεύτηκε στο www.kalliergo.gr

Καλλιέργεια Δενδρολίβανου

Το Δενδρολίβανο είναι πολυετές φυτό και φτάνει σε ύψος μισό με ένα μέτρο. Η συλλογή των φύλλων του γίνεται από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους, μοσχεύματα και παραφυάδες. Μπορείτε να τοποθετήσετε τις παραφυάδες σε γλάστρα από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο.
Αν θέλετε να ξεκινήσετε το Δενδρολίβανο από σπόρο, μπορείτε να το κάνετε από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. Ρίξτε σε μία γλάστρα μερικούς σπόρους και απλά σκεπάστε τους με λίγο χώμα.
Θα μπορέσετε να μαζέψετε φύλλα τον επόμενο χρόνο.
Το Δενδρολίβανο θέλει να το βλέπει ο ήλιος. Θα πρέπει να το ποτίζετε σε αραιά διαστήματα.
Αν κλαδέψετε καλά το Δενδρολίβανο το Σεπτέμβριο, θα το βοηθήσετε να αναβλαστήσει την άνοιξη.


Δημοσιεύτηκε στο www.kalliergo.gr

Καλλιέργεια Δάφνης

Η δάφνη είναι πολυετές φυτό και φτάνει σε ύψος τα 3 με 5 μέτρα. Μπορείτε να μαζέψετε τα δαφνόφυλλα τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο.
Αν και μπορείτε να ξεκινήσετε τη Δάφνη χρησιμοποιώντας σπόρους, ίσως ήταν καλύτερα να προμηθευτείτε ένα μικρό φυτό από ένα φυτώριο και να το μεταφυτέψετε στη γλάστρα σας. Οι καλυτεροι μήνες για τη μεταφύτευση είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος.
Η Δάφνη αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και δεν απαιτεί τακτικά ποτίσματα.

Δημοσιεύτηκε στο ww.kalliergo.gr

Καλλιέργεια Βασιλικού

Ο Βασιλικός είναι μονοετές φυτό και φτάνει σε ύψος τα 20 με 80 εκατοστά. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες. Ξεχωρίζουν οι ποικιλίες με τους μικρόφυλλους και πλατύφυλους Βασιλικούς.

Ρίξτε νωρίς την Άνοιξη (Μάρτιος Απρίλιος) σε μία γλάστρα μερικούς σπόρους και απλά σκεπάστε τους με λίγο χώμα.
Ο Βασιλικός θέλει φως αλλά όχι να τον βλέπει απευθείας ο ήλιος. Θέλει δροσερό χώμα, γι' αυτό ειδικά το καλοκαίρι θα πρέπει να τον ποτίζετε κάθε μέρα. Θα πρέπει να ψαλιδίζετε τακτικά τις κορυφές του ώστε να το βοηθάτε να αναπτυχθεί περισσότερο.
Δημοσιεύτηκε στο www.kalliergo.gr

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Καλλιέργεια Άνιθου

Είναι ετήσιο φυτό και φτάνει σε ύψος τα 30 με 80 εκατοστά.
Φυτεύουμε τους σπόρους την Άνοιξη (Απρίλιος έως Μάιος) σε βάθος μισό με ένα εκατοστό. 
Ο Άνιθος θέλει βαθιά γλάστρα γιατί η ρίζα του είναι μακριά.
Θέλει συχνό πότισμα.
Μαζεύετε τον άνιθο κόβοντας με ψαλίδι σε ύψος 2 εκατοστά από το χώμα.



Δημοσιεύτηκε στο www.kalliergo.gr

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η WWF έφτιαξε ένα «οικολογικό» αρχείο

Κανείς δεν θα μπορεί να το εκτυπώνει

Την εξοικονόμηση χαρτιού είχε ως στόχο η WWF φτιάχνοντας έναν τύπο αρχείου που μπορεί να σωθεί στον υπολογιστή, αλλά όχι και να εκτυπωθεί.

Η WWF δημιούργησε το δικό της τύπο αρχείου, που μάλιστα φέρει το όνομά της (.wwf). Μοιάζει με τα γνωστά αρχεία .pdf,  μόνο που δεν μπορεί να εκτυπωθεί.

Προς παρόν τα αρχεία .wwf διατίθενται μόνο για λειτουργικό σύστημα Mac OS X, αλλά σύντομα θα κυκλοφορήσει και μια έκδοσή τους για Windows, που θα ενδιαφέρει ακόμη περισσότερους χρήστες.

Με τον τρόπο αυτό, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση θέλει να περάσει το μήνυμα ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών σε γραφεία και σπίτια σε όλο τον κόσμο, κάνουν μεγάλη σπατάλη χαρτιού, τυπώνοντας με το παραμικρό κείμενα και άλλα έγγραφα, τα οποία θα μπορούσαν απλώς να διαβάζουν στην οθόνη του υπολογιστή.

Η οργάνωση συστήνει στους χρήστες να αποφασίζουν ποια αρχεία τους δεν απαιτούν εκτύπωση οπωσδήποτε και να σώζουν τα υπόλοιπα αρχεία, που είναι μόνο για ανάγνωση, στο νέο format .wwf. Όταν τα αρχεία αυτά διανέμονται σε άλλους, αυτοί θα μπορούν να τα διαβάσουν, αλλά όχι να τα εκτυπώσουν, σώζοντας με αυτό τον τρόπο αρκετά δέντρα που δεν θα καταλήξουν στην χαρτοβιομηχανία ως πρώτη ύλη.

Για να μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος το νέο τύπο αρχείου, πρέπει πρώτα να «κατεβάσει» ένα μικρό πρόγραμμα λογισμικού από τη διεύθυνση http://www.saveaswwf.com/en.





Δημοσιεύτηκε στο www.newsbeast.gr

Αλλάζει η πολιτική πιστοποίησης τροφίμων στην Ε.Ε.

Εξασφαλίζεται ποιότητα για τους καταναλωτές και σωστές τιμές για τους γεωργούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε μέτρα για την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων, εξασφαλίζοντας καλύτερη ενημέρωση για τον καταναλωτή και «σωστή τιμή» για τους γεωργούς.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι για πρώτη φορά χαράσσεται μία συνολική πολιτική για τα συστήματα πιστοποίησης και τις ενδείξεις που δηλώνουν ποιοτικά χαρακτηριστικά των γεωργικών προϊόντων.

Έτσι λοιπόν, θα παρέχονται στους καταναλωτές πληροφορίες, όπως «ελεύθερης βοσκής» και «πρώτης ψυχρής έκθλιψης», καθώς θεσπίζεται ένα νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη «προαιρετικών ενδείξεων ποιότητας», αναθεωρείται το σύστημα των εγγυημένων ειδικών παραδοσιακών προϊόντων (ΕΠΠΕ) και ενισχύεται το σύστημα των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΟΠ και ΠΓΕ).

Επιπλέον, τονίζει η Επιτροπή, θεσπίζονται πρότυπα εμπορίας, στα οποία περιλαμβάνεται η επέκταση της επισήμανσης του τόπου παραγωγής αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων του κάθε γεωργικού κλάδου.

«Η ισχύς της ευρωπαϊκής γεωργικής παραγωγής έγκειται στην ποικιλομορφία της, στην τεχνογνωσία των γεωργών και στα εδάφη και τις περιοχές παραγωγής», ανέφερε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Ντάσιαν Σιόλος. «Οι γεωργοί, οι οποίοι πιέζονται από την οικονομική ύφεση, τη συγκέντρωση της διαπραγματευτικής ισχύος στον κλάδο λιανικής και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, έχουν ανάγκη από εργαλεία που να τους επιτρέπουν να ενημερώνουν καλύτερα τους καταναλωτές για τα προϊόντα που παράγουν» πρόσθεσε.

Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι αποβλέπει στην ενίσχυση των υφιστάμενων συστημάτων ποιότητας της Ε.Ε. που αφορούν τις γεωγραφικές ενδείξεις, τις ενδείξεις για τις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ (ειδικά προϊόντα) και τις προαιρετικές ενδείξεις ποιότητας, καθώς και την αποσαφήνιση της ένδειξης «ειδικό παραδοσιακό προϊόν εγγυημένο».

Επίσης, επισημαίνεται ότι τα υφιστάμενα κλαδικά πρότυπα εμπορίας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, καθώς σημειώνεται ότι τα πρότυπα εμπορίας συμβάλλουν στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων, καθώς και της ποιότητάς τους.

Τέλος, όσον αφορά στα προαιρετικά συστήματα πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, μελέτη της Επιτροπής κατέγραψε περισσότερα από 400 συστήματα που εφαρμόζονται στην Ε.Ε. 

Δημοσιεύτηκε στο www.newsbeast.gr 

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Σουτζουκάκια με ελιές
Υλικά
½ κιλό κιμά (περασμένο 2 φορές από τη μηχανή)
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 ποτήρι κρασί άσπρο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
αλάτι, πιπέρι, κύμινο (αρτισιά)
19
Υλικά για τη σάλτσα
½ κιλό ντομάτες ώριμες λιωμένες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
100 γρ. πράσινες ελιές
Τρόπος παρασκευής
● Μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί και αφού το στύψουμε καλά, το
ρίχνουμε στον κιμά.
● Προσθέτουμε το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο και ανα-
κατεύουμε καλά.
● Πλάθουμε τα σουτζουκάκια, βρέχοντας τα χέρια μας με κρασί.
● Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε.
● Για τη σάλτσα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα την ντομάτα, το ελαι-
όλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα βράζουμε περίπου για 10 λεπτά.
● Προσθέτουμε στη σάλτσα τα σουτζουκάκια μαζί και τις ελιές και τα
ψήνουμε περίπου για 15 λεπτά.
● Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι.
Σημ.: Τα σουτζουκάκια μπορούμε να τα ψήσουμε και στον φούρνο. Αφού τα
πλάσουμε, τα τοποθετούμε σε ταψί, τα καλύπτουμε με τα υλικά της
σάλτσας και τα ψήνουμε.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Κοτόπουλο με ελιιές πράσιινες
Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 -3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
3 πιπεριές σε διάφορα χρώματα
(κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια)
3 ώριμες ντομάτες
1 ποτήρι λευκό κρασί
20 ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι, μοιρασμένες στα δύο
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα ταψί και ανακατεύουμε, προσθέ-
τουμε λίγο νερό, και τοποθετούμε το μείγμα σε προθερμασμένο φούρ-
νο να ψηθεί περίπου για 2 ώρες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Κουνέλι με ελιιές τσακιιστές
Υλικά
1 κουνέλι
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο (ελαφρά χτυπημένες)
3/4 ποτηριού λευκό κρασί
3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
200 γρ. ελιές τσακιστές
δάφνη
αλάτι, πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
● Πλένουμε το κουνέλι και το κόβουμε σε μερίδες.
● Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές.
● Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και το
σκόρδο. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το κουνέλι και το αφήνου-
με να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές.
● Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη δάφνη,
λίγο νερό, αν χρειαστεί, και χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι σχεδόν
να ψηθεί.
● Προσθέτουμε τις ελιές, το αλάτι και το πιπέρι και τα ψήνουμε ακόμα
λίγο μέχρις ότου η σάλτσα αρχίσει να πήζει.
● Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με ρύζι πιλάφι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Ελιόπιιτα τυλιχτή

Υλικά για τη ζύμη
4 ποτήρια αλεύρι
1 κουταλιά μπέικιγκ πάουντερ
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
Υλικά για τη γέμιση
1½ -2 ποτήρια ελιές κομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
½ -1 ποτήρι κόλιαντρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά δυόσμο ξερό
1 αυγό για άλειμμα
σισάμι (προαιρετικά)
Τρόπος παρασκευής
● Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιγκ πάουντερ.
● Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό και ζυμώνουμε καλά να
γίνει μια ζύμη μαλακή που να πλάθεται.
● Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και τη χωρίζουμε
σε 4- 5 μέρη.
● Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο, σκορπίζουμε στα 3/4 τη γέμι-
ση και το τυλίγουμε σε ρολό αρχίζοντας από την πλευρά που είναι
οι ελιές.
● Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό ή περνούμε τις ελιόπιτες σε σισάμι
και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά.
● Όταν θα τις σερβίρουμε, τις κόβουμε σε κομμάτια.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Φτιάξτε μόνες σας καλλυντικά σαπούνια

Για όσους προτιμούν τον απλό, παραδοσιακό τρόπο καθαρισμού με μπάρα σαπουνιού, οι φυσικές συνταγές που προτείνουμε είναι ιδανικές για να καθαρίσουν, να ενυδατώσουν και να αρωματίσουν το σώμα! Aπολαύστε τη διαδικασία παρασκευής, δουλέψτε με όρεξη και δημιουργικότητα και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει...


Aποσμητικό σαπούνι

Θα χρειαστείτε:
• 1 κουταλιά αμυγδαλέλαιο
• 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο petitgrain
• 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
• 3 κουταλιές μαγειρική σόδα
• 1 κουταλιά μελισσοκέρι
• 3 κουταλιές γλυκερίνη

Πώς θα το φτιάξετε:

Zεσταίνετε το αμυγδαλέλαιο και τα αιθέρια έλαια σε ένα μπολ, που θα κρατήσετε πάνω από μια κατσαρόλα που βράζει. Ρίχνετε τη μαγειρική σόδα, ανακατεύοντας έντονα μέχρι να διαλυθεί, και προσθέτετε το μελισσοκέρι.

Ανακατεύετε ξανά, μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Τελευταία προσθέτετε τη γλυκερίνη και ανακατεύετε το μείγμα με ένα πιρούνι. Ρίχνετε το μείγμα σε φαρμάκια και το αφήνετε μερικές ώρες στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί πριν το χρησιμοποιήσετε.


Tα σπιτικά σαπούνια, επειδή δεν περιέχουν χημικά πρόσθετα, δε δημιουργούν ίδια ποσότητα αφρού με τα σαπούνια του εμπορίου.


Aρωματικό σαπούνι

Θα χρειαστείτε:
• 3 φέτες λεμόνι μεσαίου πάχους
• 3 φέτες πορτοκάλι μεσαίου πάχους
• 1 κουταλιά αμυγδαλέλαιο
• 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμόνι
• 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο πορτοκάλι
• 3 κουταλιές μαγειρική σόδα
• 1 κουταλιά μελισσοκέρι
• 3 κουταλιές γλυκερίνη

Πώς θα το φτιάξετε:


Ζεσταίνετε το αμυγδαλέλαιο και τα αιθέρια έλαια σε ένα μπολ, το οποίο θα κρατήσετε πάνω από μια κατσαρόλα που βράζει. Ρίχνετε τη μαγειρική σόδα, ανακατεύοντας έντονα μέχρι να διαλυθεί, και προσθέτετε το μελισσοκέρι.


Aνακατεύετε ξανά, μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Tελευταία προσθέτετε τη γλυκερίνη και χρησιμοποιείτε ένα πιρούνι για να δουλέψετε το μείγμα. Pίχνετε το μισό μείγμα σε ένα μπολ ή σε μια φόρμα, προσθέτετε τις φέτες λεμονιού και πορτοκαλιού και τις καλύπτετε με το υπόλοιπο μείγμα. Aφήνετε το μείγμα για μερικές ώρες στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί πριν το χρησιμοποιήσετε.



Eνυδατικό σαπούνι

Θα χρειαστείτε:
• 350 γρ. νερό
• 125 γρ. καυστικό νάτριο (αλισίβα)
• 220 γρ. ελαιόλαδο
• 170 γρ. καστορέλαιο
• 65 γρ. αμυγδαλέλαιο
• 30 γρ. λάδι χοχόμπα
• 15 γρ. λάδι αβοκάντο
• 225 γρ. λάδι καρύδας
• 175 γρ. φοινικέλαιο
• 3-4 κουταλιές αιθέρια έλαια
• 1/2 κουταλιά σιτέλαιο
• 1/2 κουταλιά καροτέλαιο

Πώς θα το φτιάξετε:

Προσθέτετε το καυστικό νάτριο στο νερό ανακατεύοντας με μεγάλη προσοχή (επειδή η θερμοκρασία του μείγματος θα ανέβει πολύ και υπάρχει κίνδυνος να πάθετε έγκαυμα) και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει όλη τη νύχτα.

H θερμοκρασία πρέπει να φτάσει στους 27ο C για να συνεχίσετε. Σε άλλο μπολ, αναμειγνύετε το ελαιόλαδο, το καστορέλαιο, το αμυγδαλέλαιο, το λάδι χοχόμπα και το λάδι αβοκάντο. Στο τέλος προσθέτετε το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο, που είναι σε ημιστερεή μορφή.


Tα θερμαίνετε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και τα αφήνετε να κρυώσουν στους 27ο C για να συνεχίσετε. Φορώντας γάντια, προσθέτετε την αλισίβα στα λάδια, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να έχετε ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια, ρίχνετε το σιτέλαιο, το καροτέλαιο και τα αιθέρια έλαια της επιλογής σας με συνεχή ανάδευση. Xύνετε το μείγμα σε καλούπι (π.χ. φορμάκια για κέικ) και σε 5 ημέρες το σαπούνι είναι αρκετά σκληρό για να χρησιμοποιηθεί.


Συμβουλή

Xρησιμοποιήστε φορμάκια για κέικ σε διάφορα σχήματα (π.χ. καρδιά, λουλούδι κ.ά.) και δημιουργήστε πρωτότυπα σπιτικά σαπούνια. Eάν θέλετε να προσθέσετε ροδέλες από φρούτα, ροδοπέταλα ή οτιδήποτε άλλο, ρίξτε τη μισή ποσότητα από το υγρό σαπούνι στη φόρμα, προσθέστε ό,τι θέλετε και ρίξτε την υπόλοιπη ποσότητα από πάνω.

Δημοσιεύτηκε στο http://www.vita.gr

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Ελιόπιτα σε φόρμα

Υλικά
3 αυγά
3/4 ποτηριού ελαιόλαδο
1 ποτήρι γάλα εβαπορέ
3 ποτήρια αλεύρι
3 κουταλάκια γλυκού μπέικιγκ πάουντερ
1 ποτήρι ελιές κομμένες
1 κουταλιά δυόσμο ξερό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Τρόπος παρασκευής
● Χτυπούμε τα αυγά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
● Ρίχνουμε εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι στο οποίο έχουμε προσθέ-
σει το μπέικιν πάουτερ, ανακατεύοντας συνεχώς.
● Στο τέλος προσθέτουμε τις ελιές, στις οποίες έχουμε προσθέσει τον
δυόσμο και το κρεμμύδι.
● Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 περίπου λεπτά.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Ελιόπιτα με προζύμι σε ταψί

Υλικά
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
½ κουταλάκι κοφτό αλάτι
2 ποτήρια νερό χλιαρό (περίπου)
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλιά δυόσμο ξερό
1 δέσμη κόλιαντρο ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 δέσμη κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (μαζί και τα φρέσκα
φύλλα)
2 ποτήρια ελιές ολόκληρες
προζύμι (μέγεθος ενός αυγού)

Τρόπος παρασκευής
● Από την προηγούμενη μέρα παίρνουμε το προζύμι και το βάζουμε σε μια μικρή λεκάνη. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και ½ ποτήρι νερό χλιαρό. Το ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί. Προ-
σθέτουμε αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα χέρια μας. Πλάθουμε σε μπαλίτσα το προζύμι, το πασπαλίζουμε με
λίγο αλεύρι και το σκεπάζουμε με πετσέτα, και από πάνω μάλλινο ύφασμα μέχρι την επόμενη μέρα για να “μπει”, δηλαδή να φουσκώσει.
● Την επόμενη μέρα βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, στο μέσο δημιουργούμε άδειο χώρο και τοποθετούμε το προζύμι. Ρίχνουμε νερό χλιαρό και το διαλύουμε καλά. Παίρνουμε λίγο-λίγο αλεύρι και
ζυμώνουμε καλά να ενωθεί το προζύμι με όλο το αλεύρι και να γίνει μια ζύμη, όπως το ψωμί. (Τη ζύμη ψωμιού μπορούμε να την προμηθευτούμε και από το φούρνο).
● Μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ξανά να ενωθεί η ζύμη με το ελαιόλαδο. Ακολούθως το κόβουμε κομμάτια, προσθέτουμε τον δυόσμο, τον κόλιαντρο και τα κρεμμύδια και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
● Στο τέλος προσθέτουμε και τις ελιές και ζυμώνουμε ξανά.
● Βάζουμε την ελιόπιτα σε ταψί, την ισιώνουμε από πάνω με τα χέρια μας και την σκεπάζουμε με πετσέτα και μάλλινο ύφασμα μέχρι να “μπει” (φουσκώσει).
● Την ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 1 περίπου ώρα.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Ελιόπιτες (χωριάτικες)

Υλικά
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 φακελάκι μαγιά
2 κ.γλ. μπέικιγκ πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά δυόσμο ξερό
1 δέσμη κόλιαντρο φρέσκο
1 δέσμη κρεμμυδάκια φρέσκα Όλα ψιλοκομμένα
1 δέσμη σπανάκι (μόνο τα φύλλα)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1-1 ½ ποτήρι ελιές μαύρες (κομμένες)
νερό όσο χρειάζεται
 
Τρόπος παρασκευής

● Προσθέτουμε στο αλεύρι το αλάτι, τη μαγιά, το μπέικιν πάουτερ,
τον δυόσμο και ρυζιάζουμε με το ελαιόλαδο.
● Προσθέτουμε χλιαρό νερό και ζυμώνουμε καλά.
● Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, προσθέτουμε τα χόρτα και το ξερό κρεμ-
μύδι και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Τέλος, προσθέτουμε
τις ελιές.
● Πλάθουμε μικρές ελιόπιτες, τις τοποθετούμε σε ταψί και τις αφή-
νουμε μέχρι να φουσκώσουν.
● Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου για 30 λεπτά.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Πατάτες σαλάτα με μαύρες ελιές

Υλικά
5 πατάτες μέτριες
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
12 μαύρες ελιές
½ ματσάκι μαϊντανό
λίγο δυόσμο
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξίδι
αλάτι
Τρόπος παρασκευής
● Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε μαζί με τη φλούδα
τους.
● Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια μαζί και τα τρυφερά φύλλα και τον
μαϊντανό.
● Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και προσθέτου-
με τα υπόλοιπα υλικά.
● Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Πατάτες σαλάτα με αυγά και μαύρες ελιές

Υλικά
5 πατάτες μέτριες
3 αυγά
1 κρεμμύδι μεγάλο
12 μαύρες ελιές
½ δέσμη μαϊντανό
λίγο δυόσμο
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. λεμόνι
αλάτι


Τρόπος παρασκευής
● Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
Τυλίγουμε επίσης το κρεμμύδι σε αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε
στον φούρνο να ψηθούν περίπου για 1 ώρα.
● Βράζουμε για λίγο τα αυγά, τα στραγγίζουμε, τα τυλίγουμε σε αλου-
μινόχαρτο και τα τοποθετούμε στον φούρνο μαζί με τις πατάτες
περίπου για ½ ώρα.
● Στα τελευταία 10 λεπτά βάζουμε στον φούρνο και τις ελιές σε ένα
μικρό πιατάκι.
12
● Καθαρίζουμε τις πατάτες, τα αυγά και το κρεμμύδι και τα κόβουμε
σε κομμάτια.
● Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τον δυόσμο, τις ελιές, το
αλάτι και τέλος το λαδολέμονο.
● Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Σάλτσα ντομάτας με ελιές (για μακαρόνια βραστά)

Υλικά
½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
10 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
4 ώριμες ντομάτες λιωμένες
100 γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια
ρίγανη, βασιλικό, αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί (λευκό ξηρό)


Τρόπος παρασκευής 
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι να μαραθεί, προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια, ανακατεύουμε για λίγο να μισοψηθούν τα μανιτάρια και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να βράσουν και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας τη σάλτσα κατά διαστήματα μέχρι να πήξει. 
  • Η σάλτσα αυτή σερβίρεται με όλα τα βραστά μακαρόνια.
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Πατάτες τηγανητές με φρέσκα κρεμμυδάκια και ελιές

Υλικά
4 μέτριες πατάτες
2 δέσμες κρεμμυδάκια φρέσκα
10 μαύρες ελιές
 

Τρόπος παρασκευής
● Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, τις κόβουμε σε κύβους και τις τηγανίζουμε.
● Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τόσο το κεφάλι όσο και τα φύλλα. Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγσουν.
● Όταν οι πατάτες είναι σχεδόν ψημένες ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και στο τέλος προσθέτουμε τις ελιές.
● Σερβίρονται ζεστά.


Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Μακαρόνια (σπαγέττι) με ελιές

Υλικά
1 πακέτο σπαγέττι
5 κουταλιές ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
10-15 ελιές μαύρες ψιλοκομμένες
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
χαλλούμι τριμμένο

Τρόπος παρασκευής
● Βράζουμε τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.
● Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν το σκόρδο ροδοκοκκινίσει ελαφρά ρίχνουμε τις ελιές, τα μακαρόνια, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
● Σερβίρονται ζεστά, αφού τα πασπαλίσουμε με τριμμένο χαλλούμι.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Μακαρόνια πένες με ελιές

Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια πένες
10 ελιές μαύρες και 10 πράσινες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
ρίγανη, αλάτι
1 κίτρινη, 1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένες
1 χαλλούμι τριμμένο
Τρόπος παρασκευής
● Βράζουμε τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε σε τρυπητό να στραγγί-
σουν.
● Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
● Τοποθετούμε τα μακαρόνια σε ένα ταψί και ρίχνουμε τις ελιές, αφαι-
ρώντας το κουκούτσι και κόβοντας τις σε μεγάλα κομμάτια, το ελαι-
όλαδο, τις ντομάτες, τη ρίγανη, τις πιπεριές το χαλλούμι και ανακα-
τεύουμε καλά όλα τα υλικά.
● Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με χαλλούμι και τοποθετούμε το ταψί
σε προθερμασμένο φούρνο περίπου για 10 λεπτά.
● Σερβίρουμε τα μακαρόνια ζεστά.


Δημοσεύτηκε στο moa.gov.cy

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Πάστα ελιάς με κόλιαντρο καιι δυόσμο
Υλικά
½ κιλό ελιές μαύρες (χωρίς κουκούτσια)
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές κόλιαντρο φρέσκο
1 κουταλιά δυόσμο ξηρό
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
6-7 κουταλιές ελαιόλαδο
 
Τρόπος παρασκευής
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, όπως στην πάστα ελιάς με ρίγανη.


Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

Πάστα ελιάς με ρίγανη

Η πάστα ελιάς χρησιμοποιείται σαν ορεκτικό, αλειμμένο κατά προτίμηση σε ψωμί ολικής αλέσεως, φρυγανιά ή παξιμάδι και είναι ιδανικό κυρίως κατά τη διάρκεια των νηστειών.

Υλικά

½ κιλό ελιές μαύρες (χωρίς κουκούτσια)
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά ρίγανη
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
6-7 κουταλιές ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής
  • Χτυπούμε όλα τα υλικά μαζί να γίνουν πολτός.
  • Αδειάζουμε τον πολτό σε ένα δοχείο και τον τοποθετούμε στο ψυγείο. Τον χρησιμοποιούμε μετά από 2-3 ώρες για να αποκτήσει καλύτερο άρωμα και γεύση.
  • Απλώνουμε το μίγμα σε ψωμί ή παξιμάδι. Από πάνω, αν θέλουμε, προσθέτουμε μια λεπτή φέτα ντομάτας.
Δημοαιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Στο «μικροσκόπιο» το μήλο που δε μαυρίζει

Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο μήλο

Καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας ζητά από τις αμερικανικές αρχές να εγκρίνουν την καλλιέργεια του πρώτου γενετικά τροποποιημένου μήλου-μια ποικιλία που δεν μαυρίζει όταν κοπεί και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη χρήση του φρούτου σε έτοιμα σνακ και σαλάτες.

Παραμένει βέβαια άγνωστο οι καταναλωτές θα δείξουν ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη για το νέο μήλο, εφόσον εγκριθεί. Ακόμα και οι καλλιεργητές μήλων δηλώνουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να λάβουν την απόφαση:


«"Γενετικά τροποποιημένο" -αυτό είναι μια κακιά λέξη στη βιομηχανία μας» δήλωσε ο Τοντ Φραϊχόβερ, εκπρόσωπος των καλλιεργητών στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, προέλευση της μισής αμερικανικής παραγωγής μήλων.


Η καναδική Okanagan Specialty Fruits of Summerland, με έδρα τη Βρετανική Κολομβία, κατέθεσε αίτηση στο υπουργείο Γεωργίας, το οποίο θα εξετάσει την υπόθεση σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA). Η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.


Μέχρι σήμερα το υπουργείο έχει δεχτεί αιτήσεις για 100 γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες. Η πρώτη που έλαβε έγκριση, το 1992, ήταν μια «μεταλλαγμένη» ντομάτα που ωριμάζει πιο αργά. Έγκριση καλλιέργειας έχει λάβει επίσης ένα δαμάσκηνο με ανθεκτικότητα σε έναν ιό, αυτή όμως είναι η πρώτη αίτηση για γενετικά τροποποιημένο μήλο.


Τα μεταλλαγμένα φρούτα ακόμα σπανίζουν στα αμερικανικά χωράφια, αν και η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας και καλαμποκιού είναι πια εξαιρετικά διαδεδομένη.


Η νέα ποικιλία μήλου, με την ονομασία Arctic (αρκτικό) ήδη συναντά αντιδράσεις. Η βασική ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο επιμόλυνσης των συμβατικών καλλιεργειών λόγω επικονίασης με γύρη από τη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία.


Αυτό, υποστηρίζει η εταιρεία Okanagan, μπορεί να αποφευχθεί με την κατάλληλη χωροταξία στις καλλιέργειες.


Η τεχνολογία «μη μαυρίσματος» προήλθε από αυστραλιανή εταιρεία που την είχε εφαρμόσει στην πατάτα. Στις ποικιλίες αυτές έχουν απενεργοποιηθεί τα ένζυμα που ευθύνονται για το μαύρισμα έπειτα από έκθεση στο οξυγόνο του αέρα.


Το Center for Food Safety, μια οργάνωση καταναλωτών που ασχολείται με το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, δεν έχει καν πειστεί ότι το «αρκτικό» μήλο είναι ασφαλές.


«Οι επιστήμονες λένε ότι απλώς κλείνουν ένα [γονιδιακό] διακόπτη, στην πραγματικότητα όμως ο διακόπτης αυτός είναι συνδεδεμένος με άλλους διακόπτες» δήλωσε ο Άντριου Κίμπελ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης.


Εξέφρασε εξάλλου επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι καταναλωτές θα δείξουν ενδιαφέρον: «Αυτό που θέλει ο κόσμος δεν είναι ένα μήλο που έχει κάνει Botox. Προβλέπω αποτυχία» είπε.

Δημοσιεύτηκε στο http://tech.pathfinder.gr

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Επιβιώνει καθημερινά με 1 ευρώ!

Ένας Σλοβενός φαρμακοποιός βρήκε τη λύση για να επιβιώσει στον καιρό της οικονομικής κρίσης. Ακούγεται απίστευτο και όμως αυτός ο άνθρωπος έχει καταφέρει να ζήσει αξιοπρεπώς με ένα ευρώ την ημέρα! Μάλιστα προτρέπει και άλλους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Ο Ales Cerin, πατέρας τεσσάρων παιδιών, θέλει να προωθήσει έναν απλό και ολιγαρκή τρόπο ζωής, που θα ενισχύσει την ενημέρωση και θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, για την παγκόσμια ένδεια και την υπερβολική κατανάλωση στις «πολιτισμένες» δυτικές κοινωνίες.

Ανακάλυψε ότι ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα είναι να καλλιεργεί ο ίδιος τα λαχανικά και τα φρούτα, που καταναλώνει.

«Ξοδεύω ένα ευρώ τη μέρα, κατά μέσο όρο για το φαγητό μου, τους τελευταίους δύο μήνες. Αλλά τρώω μήλα που φυτρώνουν στον κήπο μου, ενώ καλλιεργώ επίσης πράσα, φασόλια, σαλάτες, πιπέρι καθώς και ραδίκια». εξήγησε ο Cerin. Στη διάρκεια του πειράματος αυτού κατάλαβε ότι μπορεί κανείς να ελαττώσει το κόστος του φαγητού και παράλληλα να τρώει υγιεινά.


Επιπλέον, ο Σλοβένος καταναλώνει νερό, τσάι από βότανα καθώς και γάλα, τα οποία προμηθεύεται από μια κοντινή φάρμα, καθώς το πράσινο τσάι είναι υπερβολικά ακριβό, όπως και το τυρί.


Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι παρασκευάζει μόνος του το γιαούρτι του, το μουσλί και το ψωμί του, ενώ σκοπεύει να συνεχίσει αυτό τον υγιεινό τρόπο ζωής και μετά το τέλος του πειράματός του.


Επισημαίνει τέλος πως δεν έχει προβλήματα υγείας, αισθάνεται περίφημα και πιστεύει ότι τρέφεται σωστά και υγιεινά.
Δημοσιεύτηκε στο www.newsbeast.gr

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς

Ελιές μαύρες χωρίς αλάτι
  • Μαζεύουμε τις ελιές, αφού τις αφήσουμε να ωριμάσουν πολύ καλά πάνω στο δέντρο και να αρχίσουν να πέφτουν.
  • Τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε τρυπητό για 2-3 μέρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  • Τις τοποθετούμε στα βάζα και τις καλύπτουμε με ελαιόλαδο καλής ποιότητας.
  • Μπορούμε επίσης να τις συσκευάσουμε σε πλαστικά σακούλια (σε μικρές ποσότητες) και να τις τοποθετήσουμε στην κατάψυξη. Τις βγάζουμε λίγη ώρα πριν τις χρησιμοποιήσουμε.
Παρατήρηση: Οι ελιές αυτές είναι ιδανικές για τα άτομα που αποφεύγουν το αλάτι, λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση κ.ά.
- Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη γεύση των ελιών, μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο αλάτι πριν τις τοποθετήσουμε στο τρυπητό.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς

Ελιιές μαύρες σχιιστές (ξιδάτες)
  • Διαλέγουμε ελιές μαύρες που μπορεί να είναι κυπριακές, πικουάλ, μαντζανίλο (πριν ωριμάσουν πολύ).
  • Τις χαράσσουμε με λεπίδα σε 3 σημεία κατά μήκος του καρπού.
  • Τις ξεπικρίζουμε για 6 μέρες αλλάζοντας το νερό τους 2 φορές την ημέρα.
  • Τις στραγγίζουμε, τις τοποθετούμε στα βάζα και τις καλύπτουμε με άλμη σε αναλογία 1 ποτήρι αλάτι σε 10 ποτήρια νερό για 20 μέρες.
  • Αφαιρούμε την άλμη και καλύπτουμε τις ελιές με 1/3 ξίδι, 1/3 ελαιόλαδο και 1/3 άλμη (1 ποτήρι αλάτι σε 14 ποτήρια νερό).
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς

Ελιές Καλαμών μαύρες σχιστές
  • Διαλέγουμε ελιές όταν αρχίσουν να ωριμάζουν.
  • Τις χαράσσουμε σε 3 σημεία κατά μήκος του καρπού με λεπίδα.
  • Τις ξεπικρίζουμε αφού τις τοποθετήσουμε σε αραιή άλμη αναλογίας 1/4 του ποτηριού αλάτι σε 12 ποτήρια νερό.
  • Αλλάζουμε την άλμη περίπου 4 φορές την ημέρα για 6-8 μέρες.
  • Στη συνέχεια τοποθετούμε τις ελιές σε ασβεστόνερο (12 ποτ. νερό και 2 κ. σ. ασβέστη), για δύο ώρες.
  • Τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις τοποθετούμε στο ξίδι για 1-2 μέρες, ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο.
  • Αφαιρούμε το ξίδι και τις καλύπτουμε με ελαιόλαδο ή άλμη σε αναλογία 1 ποτήρι αλάτι σε 13 ποτήρια νερό.
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς

Ελιές μαύρες ολόκληρες
 
Διαλέγουμε ώριμες ελιές, τις τοποθετούμε στα δοχεία και τις καλύπτουμε με άλμη σε αναλογία 1 ποτήρι αλάτι σε 8 ποτήρια νερό. Οι ελιές θα ωριμάσουν περίπου σε 6 μήνες.
 
Παρατήρηση: Αν θέλουμε για άμεση κατανάλωση, τις ξεπικρίζουμε πρώτα, όπως και τις πράσινες ολόκληρες. Όμως θα πρέπει οι ελιές να καταναλωθούν σύντομα γιατί μπορεί να μαλακώσουν.

Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Φυσική παρασκευή μαύρης ελιάς

Ελιές μαύρες με αλάτι (σταφιδωτές)
  • Μαζεύουμε τις ελιές, που πρέπει να είναι αρκετά ώριμες, τις πλένουμε και τις τοποθετούμε σε καλάθι με στρώσεις χοντρού αλατιού (1 κιλό αλάτι σε 9 κιλά ελιές).
  • Κρεμάμε το καλάθι, ενώ βάζουμε από κάτω μια λεκάνη για να στάζουν τα υγρά.
  • Κατά διαστήματα ανακατεύουμε, τινάζοντας το καλάθι.
  • Οι ελιές σε ένα μήνα περίπου χάνουν τα υγρά τους, ξεπικρίζουν, ζαρώνουν και είναι έτοιμες για κατανάλωση. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες όταν σταματήσουν να βγάζουν κόκκινο ζουμί και αρχίσουν να ζαρώνουν.
  • Τις τοποθετούμε στα δοχεία, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε για να πάει παντού το ελαιόλαδο.
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς

Ελιές πράσινες παραγεμιστές
  • Διαλέγουμε μεγάλες ελιές, χωρίς στίγματα κατά προτίμηση μαντζανίλο. 
  • Αφαιρούμε το κουκούτσι με το ειδικό εργαλείο. 
  • Τις βάζουμε σε νερό να ξεπικρίσουν για 4 μέρες, αλλάζοντας το νερό 2 φορές την ημέρα.
  • Τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε στα δοχεία. Προσθέτουμε το λεμόνι και τις καλύπτουμε με άλμη σε αναλογία 1 ποτήρι αλάτι σε 10 ποτήρια νερό. Τις αφήνουμε για 20 μέρες.
  • Αφαιρούμε τις ελιές από την άλμη, τις στραγγίζουμε και τις παραγεμίζουμε με κόκκινο πιπέρι ή καρότο ή μαύρη ελιά ή κουτρούβι ή αμύγδαλο.
  • Τοποθετούμε τις ελιές στα βάζα και τις καλύπτουμε κατά το ½ με ξίδι άσπρο και ½ με άλμη σε αναλογία 1 ποτήρι αλάτι σε 14 ποτήρια νερό. Προσθέτουμε 1 εκ. ελαιόλαδο.
  • Κλείνουμε τα βάζα με τα καπάκια τους και οι ελιές μας είναι έτοιμες για κατανάλωση σε 2-3 μέρες. 
  • Σερβίρονται με ελαιόλαδο.
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς

Ελιές πράσινες σχιστές (σε άλμη και ξίδι)
 
  • Διαλέγουμε μεγάλες ελιές, χωρίς στίγματα.  
  • Τις χαράσσουμε σε 3 σημεία με λεπίδα, κατά μήκος του καρπού, χωρίς να αγγίζουμε το κουκούτσι. 
  • Τις ξεπικρίζουμε για 5-6 μέρες, αλλάζοντας το νερό δυο φορές την ημέρα, προσθέτοντας κάθε φορά και λεμόνι. 
  • Τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε στα δοχεία. 
  • Ετοιμάζουμε την άλμη (1 ποτήρι αλάτι σε 8 ποτήρια νερό). 
  • Γεμίζουμε τα δοχεία με ½ άλμη και ½ άσπρο ξίδι. 
  • Στην επιφάνεια της άλμης προσθέτουμε 1 εκ. ελαιόλαδο. 
  • Άλλη επιλογή είναι η διατήρησή τους σε 1/3 άλμη, 1/3 ξίδι και 1/3 ελαιόλαδο.
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.cy

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς

Ελιές πράσινες ολόκληρες (κολυμπάτες).

Για τις ολόκληρες πράσινες ελιές χρησιμοποιούμε συνήθως τις ποικιλίες κυπριακή, μαντζανίλο, Αμφίσσης, πικουάλ, Καλαμών.
  • Διαλέγουμε τις ελιές,  τις ξεπικρίζουμε για 6 μέρες αλλάζοντας το νερό τους 2 φορές τη μέρα.
  • Τις τοποθετούμε στα δοχεία, προσθέτουμε το λεμόνι και τις καλύπτουμε με την άλμη (1 ποτήρι αλάτι και 8 ποτήρια νερό).
  • Προσθέτουμε 1 εκ. ελαιόλαδο.
  • Σερβίρονται με ελαόλαδο, θυμάρι ή ρίγανη.
Δημοσιεύτηκε στο www.moa.gov.gr 

Φυσική παρασκευή πράσινης ελιάς

Ελιές τσακιστές (για άμεση κατανάλωση)
  •  Τσακίζουμε τις ελιές και τις ξεπικρίζουμε για 5 - 7 μέρες ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο.
  • Τις τοποθετούμε στα δοχεία, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τις καλύπτουμε με άλμη (1 ποτήρι άλμη και 9 ποτήρια νερό). Αν θα καταναλωθούν σε λίγες μέρες, η άλμη μπορεί να είναι πολύ πιο ελαφριά.
  • Μετά πό 24 ώρες μπορούμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τις ελιές. Τις σερβίρουμε με ελαιόλαδο, λεμόνι, σόρδο και κολίανδρο.
Παρατήρηση: Οι ελιές που τοποθετούνται σε πολύ ελαφριά άλμη μπορούν να τοποθετηθούν στην κατάψυξη, αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τις στραγγίζουμε και τις συσκευάζουμε σε πλαστικά σακουλάκια.

Δημοσιεύτηκε στο www. moa.gov.cy