Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Επικίνδυνα αποσμητικά;

Έλαβα πρόσφατα ένα email που ενοχοποιεί τα αποσμητικά για τους όγκους στο στήθος.

Δεν ξέρω τι να πιστέψω, αλλά όσο κι αν προσπαθώ, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι οι αυξημένοι κακοήθεις όγκοι στο στήθος, πάνε χέρι χέρι με την εποχή που οι γυναίκες υποτάχθηκαν στη βιομηχανία, και από τότε αγοράζουν αποσμητικά με το τσουβάλι.

Υπάρχουν χημικές ενώσεις βασισμένες στο αλουμίνιο οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι στα αποσμητικά, αλλά στα αντι-ιδρωτικά. Δεν ξέρω πόσο αθώο είναι να βάζεις μια τάπα στους πόρους σου και να μην επιτρέπεις στο δέρμα να ιδρώνει φυσιολογικά. Αυτά είναι κατά τη γνώμη μου τα χειρότερα...

Από την άλλη, υπάρχουν τα απλά αποσμητικά. Σίγουρα θα έχετε προσέξει λευκούς λεκέδες που αφήνουν στο σημείο της μασχάλης, ειδικά σε σκούρα ρούχα. Αυτό συμβαίνει γιατί το δραστικό τους συστατικό είναι η διττανθρακική σόδα. Εδώ ακριβώς είναι και η διέξοδος που προτείνω.

Σαν παιδί, δε θυμάμαι τη γιαγιά μου να μυρίζει ιδρωτίλα. Ίσα ίσα η μυρωδιά που μου έχει μείνει σαν ανάμνηση, είναι η μέντα και το Νερό Βαυαρίας (4711). Έκανε μπάνιο κάθε μέρα, και ΔΕΝ χρησιμοποιούσε αποσμητικά.. Άρα;

Μήπως δεν ίδρωνε; Μάλλον όχι.. άλλο ήταν το μυστικό των γιαγιάδων κατά της δυσοσμίας, που δυστυχώς το ξεχάσαμε, και ξεπέσαμε στις επικίνδυνες χημικούρες με τα τεχνητά αρώματα..

Η διττανθρακική σόδα. Αυτούσια. Είναι ούτως ή άλλως το ενεργό συστατικό των αποσμητικών, λειτουργώντας σαν εξουδετερωτικό των μυκήτων που προκαλούν τη δυσοσμία. Ο ιδρώτας δεν βρωμάει όταν βγαίνει από τους πόρους του δέρματος. Αν ήταν έτσι, θα βρωμούσε και το μέτωπό μας. Απλά το περιβάλλον της μασχάλης ευνοεί τη δημιουργία δυσοσμίας εφόσον μένει υγρή για περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικρο-οργανισμοί που προκαλούν τη δυσοσμία.

Αυτούς ακριβώς, είναι που εξουδετερώνει η διττανθρακική σόδα. Η εφαρμογή της είναι απλή, χωρίς πολλά πολλά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ίσως ένα άδειο μπουκαλάκι από βρεφική πούδρα που γεμίζετε με σόδα. Βάζετε λίγη στην παλάμη σας μετά το μπάνιο, και το απλώνετε στη νωπή μασχάλη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για κανένα μα ΚΑΝΕΝΑ λόγο, δεν βάζετε σόδα στην περιοχή, αμέσως μετά το ξύρισμα. Αν σας έχει κάψει αποσμητικό, η σόδα είναι που προκαλεί αυτό το κάψιμο. Αφήστε να περάσουν κάποιες ώρες ώστε να φύγει ο ερεθισμός του δέρματος από το ξύρισμα.
Οι άντρες πάντως, αν δεν ξυρίζουν τις μασχάλες τους, δεν έχουν αυτό το πρόβλημα.

Ίσως σας κακοφανεί η αίσθηση τριβής που κρατάει 1-2 λεπτά, και η έλλειψη roll on, που καλομάθατε, αλλά η δουλειά γίνεται και με το παραπάνω. Η δράση της κρατάει για τουλάχιστον 12 ώρες σε φυσιολογικές συνθήκες, και αν ήταν αρκετή για τις γιαγιάδες μας που έκαναν ως επί το πλείστον χειρωνακτικές δουλειές, νομίζω για εμάς που ζούμε σε μια πόλη και κάνουμε δουλειές λιγότερο κοπιαστικές, φτάνει και περισσεύει.

Δοκιμάστε το, δε χάνετε τίποτα..

Μερικές φορές όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η μυρωδιά της μασχάλης είναι έντονη κι επίμονη. Αν δεν έχετε τέτοιο πρόβλημα, μην ανησυχείτε ότι η σόδα δεν αρκεί.
Άν το έχετε όμως, ψάξτε τη λύση στα υφάσματα που φοράτε. Τα συνθετικά και κακής ποιότητας βαμβακερά, είναι πιθανό να αναπτύξουν μύκητες. Αν συμβαίνει αυτό, θα το ανακαλύψετε τη στιγμή που σιδερώνετε το συγκεκριμένο σημείο του ρούχου, όταν είναι φρεσκοπλυμμένο. Σαν λύση για το ρούχο, πλύντε το με μισή δόση απορρυπαντικού, και μια κουταλιά διτανθρακικής σόδας. Αν βάλετε τοπικά σόδα στο ρούχο, ακόμα καλύτερα, αλλά προσοχή στα χρώματα.
Η λύση για το σώμα σε περιπτώσεις έντονης δυσοσμίας της μασχάλης, είναι το λεμόνι. 2-3 φορές το μήνα πριν κάνετε μπάνιο, τρίψτε μισή λεμονόκουπα στη μασχάλη σας, αφήστε τη να στεγνώσει ΤΕΛΕΙΩΣ (αυτό το στέγνωμα είναι που σκοτώνει τους μύκητες, ενώ η υγρασία τους ευνοεί) και κάντε απλά μπάνιο.

Φυσικά όλες αυτές οι εφαρμογές πρέπει να γίνονται σε υγιές δέρμα, μην το ξεχνάμε αυτό. Αυτό το ξεχνάνε μόνο όσοι θέλουν να πουλήσουν αποσμητικά..





Υ.Γ. Ευχαριστώ τη γιαγιά μου, και την βρεφοκόμο του Μητέρα που μου θύμισε όλα αυτά που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες το 1940! 


Δημοσιεύτηκε στο http://noikokyrokoritso.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου