Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Kαι τα φυτά έχουν άγχος!!

Ενα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα των ανθρώπων, η ασπιρίνη, φαίνεται πως αρέσει και στα φυτά, καθώς όταν "στρεσαριστούν" από παράγοντες όπως η ξηρασία ή οι ακραίες θερμοκρασίες, εκκρίνουν στον αέρα από πάνω τους μια χημική ουσία σαν την ασπιρίνη. Αυτή η ανακάλυψη κάποια μέρα μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να διαπιστώνουν έγκαιρα τα προβλήματα στις καλλιέργειές τους. 

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Aνακύκλωση συσκευασιών και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων!!

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ


Ένα μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης του αγροτικού χώρου από τα κενά συσκευασίας των γεωργικών φαρμάκων, επιχειρεί να αντιμετωπίσει

Λαχανικά και φρούτα αντί για ασπιρίνη!!

Άλλη μία έρευνα επιβεβαιώνει τις ευεργετικές ιδιότητες λαχανικών και φρούτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωσή τους προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. 

Καλλιέργεια κερασιάς και καλλιεργητικές φροντίδες


ΚΕΡΑΣΙΑ
Παραγωγή: Κατά τη δεκαετία ’90 φυτεύτηκαν αρκετές κερασιές στην Ελλάδα ώστε ο αριθμός τους να φτάσει τα 2 εκατ. δέντρα ενώ τα τελευταία χρόνια φυτεύεται με πολύ γοργούς ρυθμούς και σε πυκνές φυτεύσεις. Η παραγωγή έχει επίσης αυξηθεί στους περίπου 40.000 tn και αυξάνεται κάθε χρόνο.

Λίπανση αμυγδαλιάς

ΛΙΠΑΝΣΗ

Παρασκευή σαπουνιών

Το σαπούνι που μπορεί να παρασκευαστεί δεν είναι συνηθισμένο σαπούνι. Εντούτοις καλύπτει μια μεγάλη έκταση από οικιακές και βιομηχανικές εφαρμογές ενώ παραμένει απαλό στο δέρμα αλλά σκληρό στις ακαθαρσίες. Το σαπούνι γλυκερίνης είναι απλώς ένα καλό προϊόν το οποίο σε σχέση με τα εμπορικά σαπούνια, δεν είναι τοξικό και είναι βιοδιασπώμενο.

Πως θα φτιάξετε το Δικό σας Λαχανόκηπο

Αρκούν λίγα τετραγωνικά μέτρα στον κήπο σας ή μερικές γλάστρες στη βεράντα σας για να καλλιεργήσετε και να απολαμβάνετε λαχανικά όλο το χρόνο. 

Αυξάνονται οι καλλιέργειες βιοτεχνολογίας

Άνοδος 10% την τελευταία χρονιά

Αντιδράσεις για την αλλαγή της νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα

Οι αυξήσεις στα επιτρεπόμενα όρια επιμόλυνσης

Η ανάγκη για το μικρό μας περιβόλι

Το κείμενο που ακολουθεί μας ενημερώνει για μια από τις μορφές που πήρε στη Γαλλία και σε άλλες χώρες η ατομική "αντίσταση" στην φτώχεια και στην πείνα: Είναι οι ιδιωτικοί λαχανόκηποι. 

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Χρήσιμες οδηγίες για τη φυτοπροστασία του αμπελιού

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποιες οι βασικές δραστικές ουσίες για την καταπολέμησή τους. Η καλλιέργεια του αμπελιού απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον αγρότη. Εκτός των καλλιεργητικών φροντίδων σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή φυτοπροστασία σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του, καθώς το αμπέλι είναι μια καλλιέργεια ευαίσθητη σε αρκετά παθογόνα καθώς και εχθρούς.

ΕΛΙΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΧΘΡΩΝ ΜΑΡΤΙΟ ΚΑΙ ΑΠΡΙΛΙΟ

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ

Ραδιενεργό μαρούλι στην Ιαπωνία

«Ακίνδυνο για την υγεία» υποστηρίζει η κυβέρνηση

Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν σε κόκκινα μαρούλια που προοριζόταν για αγορά στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

5 λόγοι για να μην κάνεις κομποστοποίηση

Δεν βαριέσαι

Τι είναι κομποστοποίηση;

Πρόκεται για μέθοδο αποσύνθεσης απορριμάτων 

Καύσιμο από αγριοαγγινάρες

«…ΥΠΟ ΔΕ ΞΥΛΑ ΚΑΓΚΑΝΑ ΚΕΙΤΑΙ ΩΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑ ΡΕΕΘΡΑ ΠΥΡΙ ΦΛΕΞΕΤΟ ΖΕΕ Δ ΥΔΩΡ…»
Ιλιάς φ, 364


Άρδευση ελιάς

Οι περίοδοι που η ελιά έχει ανάγκη από νερό είναι:

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς

Στη βιολoγική καλλιέργεια της ελιάς είναι απαραίτητη:

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

"Εύκολες" καλλιέργειες στη βιολογκή γεωργία

Είναι σαφές ότι εκατοντάδες παραγωγοί εντάχθηκαν στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας μόνο για να καρπωθούν τις επιδοτήσεις. Ανάμεσά τους αγρότες οι οποίοι θα εγκατέλειπαν το επάγγελμα και διαπίστωσαν ότι, χωρίς κόπο, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αγρότες που ασχολούνται με τη συμβατική γεωργία, αλλά διατηρούν μποστάνι με «καθαρά» προϊόντα για την οικογένεια, άλλοι επαγγελματίες (ανάμεσά τους και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι), 

Δουλειές του μήνα - Μάρτιος

O Μάρτιος είναι ο μήνας που φέρνει την άνοιξη. Τα φυτά αρχίζουν να«ξυπνάνε» από το χειμωνιάτικο λήθαργο, να βγάζουν φύλλα και να προετοιμάζονται για να ανθίσουν. Κάποια φυτά, όπως η Φορσύθια και η Γλυσίνια, ανθίζουν εντυπωσιακά σε γυμνά κλαδιά πριν βγάλουν φύλλα. Οι βεράντες και οι κήποι θα αρχίσουν σιγά σιγά να αποκτούν χρώματα και αρώματα.

Αποθήκευση λαχανικών & φρούτων

Αποθηκεύστε σωστά, διατηρήστε φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά σας και απολαύστε τα όποτε θέλετε εσείς!

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ζαρζαβατικά με χημικά στην Κρήτη

Τόνους πιπεριές «μολυσμένες» από χημικά, εισήγαγε στην Ιεράπετρα από την Αίγυπτο έμπορος αγροτικών προϊόντων ,ενώ την ίδια ώρα μπάμιες Ινδίας, βρέθηκαν στο Ηράκλειο, σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τις οποίες είχε συσκευάσει επιχείρηση στα Γιαννιτσά.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Από την Καρδίτσα στο... Harrods!

Τα βιολογικά προϊόντα ενός Έλληνα προτιμούν οι Άγγλοι

Προϊόντα μελιού και τομάτας κατευθείαν από την Καρδίτσα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν οι επισκέπτες των καταστημάτων Harrods, Harvey Nichols και Selfridges στο Λονδίνο.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΑΨΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΧΛΑΔΙΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ


Πώς να διώξετε τις αφίδες από τα φυτά σας

Βράστε 2 σκελίδες σκόρδο σε μισό λίτρο νερό και μόλις κρυώσει, ψεκάστε μ᾽αυτό το υγρό τα φυτά σας.

Φρέσκα κρεμμυδάκια στη γλάστρα

- Έχετε φυτέψει κρεμμυδάκια στις γλάστρες σας? 

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΕΚΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ

ΛΕΚΑΝΙΟ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΚΑΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ

ΑΚΑΡΕΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Πολλαπλασιασμός των φυτών

Για να μην προκαλέσετε ζημιές στις ρίζες των νεαρών φυτών κατά την εργασία μεταφύτευσης τους, είναι προτιμότερο να σπέρνετε να σπέρνετε σε δίκους σποράς που φέρουν μικρά διαμερίσματα. Αυτά μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος, οπότε θα πρέπει να διαλέξετε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στο μεγέθος των σπόρων που πρόκεται να σπείρετε. Οι μεγάλοι σπόροι μπαίνουν σε γλαστάκια με διάμετρο περίπου 8εκ. Γεμίζετε τα γλαστράκια ή τους δίσκους μέχρι το χείλος τους με κοσκινισμένο καλής ποιότητας μείγμα χώματος, το οποίο είναι ελαφρώς υγρό.

Δενδροκομικά επίκαιρα

Δενδροκομικά επίκαιρα

Πλησιάζοντας προς την περίοδο ανθοφορίας των φυλλοβόλων δένδρων νομίζω πως πρέπει να αναφερθούμε στις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από πλευράς θρέψης  για καλύτερη καρπόδεση και τελικά παραγωγή .

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Εργασίες για κάθε μήνα - Μάρτιος


Δέντρα, θάμνοι, αναρριχώμενα- Φυτέψτε νέα φυτά. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να ανατρέξετε στο πλάνο που έχετε σκεφτεί για το πώς θα ανανεώσετε την εικόνα του μπαλκονιού ή του κήπου σας και να το εφαρμόσετε. Όταν διαλέγετε νέα φυτά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα χαρακτηριστικά τους ταιριάζουν στο μικροκλίμα του χώρου που θα τα φυτέψετε (ζέστη-κρύο, ήλιος-σκιά, χώμα κ.α.). Είναι ακόμα σημαντικό πριν αγοράσετε νέα φυτά, να σκεφτείτε την τελική εικόνα που θα έχει ο κήπος ή το μπαλκόνι σας, όταν τα φυτά θα αναπτυχθούν πλήρως και αν το χρώμα των λουλουδιών τους θα ταιριάξει με τα λουλούδια που έχετε ήδη στον κήπο....