Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Νέες καλλιέργειες σε ημιορεινές περιοχές της χώρας μας

Οι παραγωγοί των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της χώρας μας πάντοτε μειονεκτούσαν σε σχέση με τους συναδέλφους τους των μεγάλων, εύφορων πεδιάδων όχι μόνο στο ότι διέθεταν μικρό κλήρο αλλά και στην περιορισμένη επιλογή καλλιεργειών που είχαν. Το μήλο και το κεράσι ασφαλώς αποτελούν λύσεις για αρκετές περιοχές όπως το Πήλιο, το Βέρμιο, τα Πιέρια και ορισμένα άλλα βουνά μας και σε χαμηλό σχετικά υψόμετρο. Η καστανιά και η καρυδιά συνεχίζουν να αποτελούν τα κατ’ εξοχήν δένδρα που συνιστώνται για πολλές περιοχές και ιδιαίτερα σε όξινα εδάφη. Μόλις όμως τα τελευταία χρόνια και μετά τη βιολογική αντιμετώπιση του έλκους της καστανιάς...


Η καλλιέργεια της τρούφας στην Ελλάδα

Η καλλιέργεια της τρούφας αποτελεί σήμερα μια σύγχρονη αγροτική
δραστηριότητα με εκπληκτικές αποδόσεις, κατάλληλη για πολλές ημιορεινές και
ορεινές περιοχές της χώρας μας. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία φαίνεται ότι
κυριαρχούν στην διεθνή αγορά ενώ τα τελευταία 20 χρόνια και άλλες χώρες όπως η
Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βουλγαρία κ.α. μπήκαν στην
τρουφοκαλλιέργεια δυναμικά, με συγκεκριμένους στόχους και κατάλληλες πολιτικές.
Τι είναι οι τρούφες
Τρούφες ονομάζονται οι.....

Καλλιέργεια της τρούφας στην Ελλάδα

Βασικός σκοπός της προσπάθειας εισαγωγής της καλλιέργειας της τρούφας στη χώρα μας είναι η παροχή εναλλακτικής ευκαιρίας αξιοποίησης των ορεινών αγρών που εγκαταλείπονται με αυξανόμενο ρυθμό και η εξασφάλιση εισοδήματος σε ορεινούς πληθυσμούς. Σημαντικός στόχος είναι επίσης η προστασία των αυτοφυών ειδών τρούφας δίνοντας στην αγορά όμοιο προϊόν που όμως προέρχεται από καλλιέργεια.
Στόχος μας δεν ήταν ποτέ η δημιουργία «συλλεκτών άγριας τρούφας » που αγοράζοντας εκπαιδευμένο σκυλί θα περιέρχονται τη χώρα σκάβοντας για να ανακαλύψουν «χρυσό». Η ενημέρωση που είχαμε μέχρι σήμερα από ορισμένους φίλους συλλέκτες άγριας τρούφας χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των κατάλληλων περιοχών και για την καθοδήγηση εκείνων που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τρούφα.
Κατάλληλα χωράφια: Πρέπει να πληρούν τις εξής συνθήκες:...


Iδιαίτερα τοξικό το ζιζανιοκτόνο Roundup, επιβεβαιώνουν διεθνείς επιστήμονες

Τα πρόσφατα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην αναφορά μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων έρχονται για να επιβεβαιώσουν την τοξικότητα του Roundup. Το ζιζανιοκτόνο με την μεγαλύτερη χρήση στον κόσμο και συνδεόμενο άμεσα και με την καλλιέργεια γ.τ. φυτών όπως η σόγια, αποδείχθηκε να προκαλεί δυσπλασίες σε έμβρυα και... 

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ελληνικά αρωματικά φυτά εξάγονται στην... Ολλανδία!

Να που έφτασε εκείνη η μέρα! Η ημέρα που Ελληνας παραγωγός θα προμήθευε την ολλανδική αγορά με βιολογικά προϊόντα! Αυτό που άλλοτε ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο για τους γνωρίζοντες τα της βιολογικής γεωργίας σήμερα γίνεται πραγματικότητα - και μάλιστα με το ευγενέστερο «όχημα», τα αρωματικά φυτά. Η οικογενειακή επιχείρηση βρίσκεται ...


Πρόγραμμα ανακύκλωσης φυσικών ελάτων

Το ξεστόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου σηματοδοτεί το τέλος των εορτών, που φτάνει «επισήμως» αυτές τις ημέρες, μόλις περάσουν και τα Θεοφάνια και μαζευτούν και οι Καλικάντζαροι. Δίπλα στους κάδους εγκαταλείπονται τα αδειανά πλέον, μάλλον ξερά φυσικά έλατα. Σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού, λειτουργούν οργανωμένα προγράμματα ανακύκλωσης των φυσικών ελάτων. Στο Σαν Αντόνιο στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο δήμος από σήμερα και για διάστημα δύο εβδομάδων έχει ορίσει 21 σημεία εναπόθεσης των ελάτων, τα οποία στη συνέχεια θα συγκεντρώσουν οι υπηρεσίες ώστε να γίνουν λίπασμα το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στους ενδιαφερομένους. Στο Ομπερν της Ουάσιγκτον, αντίστοιχα, οι κάτοικοι έχουν ήδη ενημερωθεί από τις 20/12 για τις ακριβείς ημερομηνίες που θα περάσουν ειδικά οχήματα για να τα μαζέψουν.
Στην Ελλάδα, σχετικό πρόγραμμα λειτούργησε στον Δήμο Αθηναίων τα δύο τελευταία χρόνια, και θα λειτουργήσει και φέτος. «Οι υπηρεσίες του δήμου θα μαζέψουν τα έλατα ανά δημοτικό διαμέρισμα. Κάποια από αυτά θα πάνε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργαζόμαστε, για να γίνουν κομπόστ και κάποια άλλα θα πάνε στον κλαδοτεμαχιστή του δήμου για να γίνουν λίπασμα που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του δήμου», εξηγεί ο νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου, κ. Βαρελάς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες καλώντας στον τετραψήφιο αριθμό 1960 του δήμου για θέματα καθαριότητας και να ενημερωθούν για τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες διέλευσης των συνεργείων του δήμου από τις περιοχές τους.
Ισως η πιο διαδεδομένη κατάληξη του φυσικού ελάτου στην Ελλάδα είναι… το τζάκι. Στις επαρχιακές πόλεις και στις πιο ορεινές περιοχές, το καθαρίζουν και το κάνουν καυσόξυλα. «Οσα κομμένα μάς μένουν απούλητα, τα καίμε στο τζάκι», λέει ο κ. Γιάννης Ξάκης. Εδώ και 34 χρόνια καλλιεργεί έλατα στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, την κατεξοχήν περιοχή που καλύπτει σχεδόν το 75% της ζήτησης στην Ελλάδα σε φυσικά έλατα για τα Χριστούγεννα. Αυτές τις γιορτές, πάντως, η ζήτηση ήταν μειωμένη σε σύγκριση με περασμένες χρονιές. «Πέρυσι δώσαμε 26.000 δέντρα και τώρα 20.000» προσθέτει. «Από εμάς το δέντρο έφευγε με τιμή από 10 έως 15 ευρώ για όσα είχαν ύψος μεταξύ 1,80 μ. και 2,30 μ. Στη Θεσσαλονίκη η τιμή του έφθανε τα 40 με 50 ευρώ, και στην Αθήνα τα 60 ευρώ με 70 ευρώ».

Δημοσιεύτηκε στο www.kathimerini.gr

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ PLEUROTUS OSTREATUS

Το μανιτάρι pleurotus ostreatus έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με το άλλο καλλιεργούμενο είδος μανιταριού. Αυτό το πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο μανιτάρι καλλιεργείται σε υποστρώματα πλούσια σε κυτταρίνες και λιγνίνες και μάλιστα σε υποστρώματα που δεν έχουν υποστεί ζύμωση. Το μανιτάρι καταφέρνει να αναπτυχθεί σε τέτοια υποστρώματα διότι διαθέτει ένζυμο με το οποίο διασπάει τις κυταρίνες του υποστρώματος, μετατρέποντάς το σε τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας.

Για να έχει θετικό αποτέλεσμα η καλλιέργεια μανιταριών πρέπει ο παραγωγός να ακολουθήσει μια διαδικασία ...

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Παράδειγμα Σαλιγκαροτροφίας

Η εγκατάσταση
Η σαλιγκαροτροφία είναι μια ιδιαίτερη παραγωγή που θα πρέπει κάποιος να έχει όρεξη και υπομονή αρχικά, να διαθέτει εδαφική έκταση αλλά και να έχει εξασφαλίσει την υδροδότηση του χωραφιού. Στο χωράφι πρέπει να υπάρχουν ...

Πλεονεκτήματα Σαλιγκαροτροφίας

Δε χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια για την κατασκευή των εκτροφείων, αλλά πολλή καθαριότητα, καθώς και τοποθέτηση αρωματικών φυτών, όπως βασιλικός, δυόσμος, θυμάρι, ρίγανη κ.λπ.

Το σαλιγκάρι είναι υγιεινό αλλά και θεραπευτικό για πολλές παθήσεις και πωλείται στα φαρμακεία του εξωτερικού, επειδή θεραπεύει ασθένειες όπως έλκος στομάχου, χοληστερίνη, νεφροπάθειες κ.ά.Επίσης, το σαλιγκάρι είναι άοσμο, δε θορυβεί, δε μολύνει το περιβάλλον, αντιθέτως από το κέλυφός του βγαίνει αρκετό ασβέστιο, εμπλουτίζοντας το χώρο στον οποίο ζει.
Σε ένα στρέμμα έκτασης μπορούν να εκτραφούν 4 τόνοι σαλιγκαριών, ενώ το κάθε σαλιγκάρι γεννά 5 φορές το χρόνο από 95-125 αυγά τη φορά. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, παρά μόνο καθαριότητα και έκταση σπαρμένη με τριφύλλι. Υπάρχουν συνολικά 3.156 είδη σαλιγκαριών,
Ηποικιλία Giant πρόκειται για σαλιγκάρι εκτροφής που φτάνει σε βάρος το ένα κιλό.

Δημοσιεύτηκε στο www.express.gr

Σαλιγκαροτροφία

O τύπος της μικτής εκτροφής σαλιγκαριών, διακρίνεται σε δύο στάδια:

1. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ που πραγματοποιείται σε θάλαμο κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες
2. ΠΑΧΥΝΣΗ που πραγματοποιείται σε εξωτερικά διαμορφωμένα πάρκα (Δικτυοκήπια).

Τα εξωτερικά πάρκα πάχυνσης κατασκευάζονται...



από μεταλλικό σκελετό. Ο μεταλλικός σκελετός καλύπτεται με σήτα σκίασης. Στο εσωτερικό του πάρκου τοποθετούνται οι ταΐστρες και τα σκέπαστρα.

Στα εξωτερικά πάρκα η διατήρηση της απαιτούμενης υγρασίας για την αύξηση των σαλιγκαριών επιτυγχάνεται με σύστημα υδρονέφωσης.

Tα νεαρά σαλιγκάρια (γόνος) μετά εκκόλαψη τους τοποθετούνται στα εξωτερικά πάρκα και γίνεται η πάχυνση τους για χρονικό διάστημα 4 μηνών.


ΔΙΑΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ

Η απάντηση είναι τα σαλιγκάρια Helix –Aspersa, ένα είδος για βιομηχανική εκμετάλλευση που παρουσιάζει την μεγαλύτερη και ακριβότερη ζήτηση παγκοσμίως.

Το σαλιγκάρι είναι ένα υγιές ζώο και από τα ελάχιστα που δεν αρρωσταίνουν. Είναι από τα πιο διαδεδομένα είδη σαλιγκαριού που συναντάμε στη Μεσογειακή λεκάνη.

Έχει κυρτό κέλυφος, που επεκτείνεται πλάγια στο κάτω μέρος και φέρει 3-4 σπείρες.

Αποτελεί το 80% της εκτροφής σαλιγκαριών της Ευρώπης.

Η επιλογή του έχει γίνει διότι έρχεται πρώιμα σε πλήρη ανάπτυξη (εντός 12 μηνών).

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι η αναπαραγωγική του ικανότητα (έως 120 αβγά ετησίως).

Η πρόταση είναι δημιουργία ανοιχτού σαλιγκαροτροφίου σύμφωνα με το πρότυπο του Διεθνούς Ιταλικού Ινστιτούτου. Σε ελεύθερη γη χωρίς σκεπάσματα με τεχνολογία απόλυτα βιολογική.

Πολλές χώρες ακολουθούν το ιταλικό μοντέλο, όπως:

Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αλβανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Ελβετία, Κίνα, Περού, Σερβία, Εκουαδόρ και Κύπρος.

Το σαλιγκάρι δεν επηρεάζεται από το υψόμετρο του εκτροφείου (πεδινό –ορεινό) αλλά εκτρέφεται σε επίπεδα ή επικλινή εδάφη.

Έτσι βλέπουμε πως το σαλιγκάρι θα αποδώσει το ίδιο όπως ήδη καλλιεργείται στην Αίγυπτο και την Ιορδανία αντίστοιχα καλλιεργείται και στην Σουηδία και την Φινλανδία.



ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ



Έχοντας κάνει τις απαραίτητες μελέτες  και διαθέτοντας την 32χρονη εμπειρία του Ιταλικού Ινστιτούτου είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε και στην Ελλάδα, μία χώρα που διαθέτει άριστες κλιματολογικές συνθήκες για την εκτροφή των σαλιγκαριών.


Η σαλιγκαροτροφία είναι μια ιδιαίτερη παραγωγή που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής :

α) να έχουμε όρεξη και υπομονή να ασχοληθούμε με την επιχείρησή μας

β) θα πρέπει να διαθέτουμε εδαφική έκταση

γ) να έχουμε εξασφαλίσει την υδροδότηση του χωραφιού μας (τεχνητή βροχή-πηγάδι ή γεώτρηση)



Υπάρχουν 3 διαφορετικές μελέτες καλλιέργειας :


Α) των 3.000τ.μ (οικογενειακή επιχείρηση για επιπλέον εισόδημα)

Β) των 5.000τ.μ (επαγγελματική επιχείρηση)

Γ) των 10.000τ.μ και άνω (βιομηχανική επιχείρηση)



ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ




Τα σαλιγκάρια ζευγαρώνουν προς το τέλος της άνοιξης και γεννούν όλα, δεν υπάρχουν αρσενικά ή θηλυκά είναι ερμαφρόδιτα.


snail-002.jpgΟ Helix – Aspersa δεν έχει συγκεκριμένο μήνα αλλά εξαρτάται κυρίως από τις κλιματολογικές συνθήκες.

Στη φάση της τοποθέτησης των αυγών σκάβουν ελάχιστα χιλιοστά και τα τοποθετούν.

Ύστερα από μια περίοδο 20 ημερών το λιγότερο τα σαλιγκαράκια βγαίνουν στο έδαφος.

Κάθε σαλιγκάρι γεννάει με περιοδικότητα 15 λεπτών και ολοκληρώνει την γέννηση σε 25- 30 ώρες. Από κάθε σαλιγκάρι θα έχουμε 80 – 120 αυγά περίπου 3μμ διάμετρο. Το μικρό σαλιγκάρι θα είναι ακριβώς το ίδιο με έναν ενήλικο, μόνο που θα διαθέτει  πιο διάφανο καβούκι και το βάρος του θα αυξηθεί πολύ γρήγορα τρώγοντας.



ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ




Στο χωράφι πρέπει να υπάρχουν ή να γίνουν τα  ακόλουθα:




Περίφραξη


Τοποθέτηση λαμαρινών

Τοποθέτηση τεχνικής βροχής

Λίπανση-απολύμανση

Τοποθέτηση πασσάλων



Επίσης θα πρέπει να προμηθευτείτε: 


Πιστοποιημένες μάνες


Φυτά για διατροφή και πάχυνση

Ειδικό δίκτυ εσωτερικής περίφραξης

Απολυμαντικά

Δημοσιεύτηκε στο www.express.gr

Καλλιεργήστε βότανα στο σπίτι σας

Μπορεί η θερμοκρασία να σημειώνει πτώση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να καλλιεργήσετε φρέσκα βότανα, μυρωδικά ή/και λαχανικά στο μπαλκόνι του σπιτιού σας.

Υπάρχει μια ποικιλία φυτών που μπορείτε να φυτέψετε σε γλαστρούλες τις οποίες θα τοποθετήσετε είτε στο μπαλκόνι, είτε στο εσωτερικό του σπιτιού σας.


Εφόσον η μόνωση του σπιτιού σας είναι καλή, προκειμένου να διατηρείται σχετικά σταθερή η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τότε η ιδανικότερη λύση για εσάς είναι να αγοράσετε τα φυτά (λαχανικά και βότανα) που θέλετε και να τα τοποθετήσετε εκεί όπου η έκθεση στον ήλιο είναι μέγιστη. Φροντίστε ακόμη, τα φυτά να μην ακουμπούν στο κρύο τζάμι των παραθύρων.


Το να φυτέψετε σπόρους και να περιμένετε να μεγαλώσουν είναι ακόμη μια λύση, αρκεί να αρχίσετε τη διαδικασία στα μέσα του φθινοπώρου.


Απαλλαχτείτε από τα ενοχλητικά έντομα, πριν βάλετε τα φυτά σας στο εσωτερικό του σπιτιού σας, γιατί η ζέστη και η υγρασία πίσω από τα ηλιόλουστα παράθυρα ευνοεί την ανάπτυξή τους.


Ελέγξτε την υγρασία του χώματος και ποτίστε ξανά όταν θα έχουν στραγγίξει καλά και το χώμα θα είναι στεγνό, διαφορετικά υπάρχει η περίπτωση να σαπίσει η ρίζα του φυτού.


Επιλέξτε ποικιλίες από πολυετή βότανα όπως δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, και φασκόμηλο. Αντέχουν στο κρύο του χειμώνα και αφού τελειώσουν τα κρύα μπορείτε να τα βγάλετε και πάλι στη βεράντα σας.

Δημοσιεύτηκε στο http://www.newsbeast.gr

Επίσημες Ποιοτικές Κατηγορίες Ελαιολάδου

  • Σήμανση του Ελαιολάδου στο στάδιο του Λιανικού Εμπορίου

Οι περιγραφές στη σήμανση και οι ορισμοί του ελαιολάδου είναι υποχρεωτικοί, χρησιμοποιούνται δε εκτός από το ενδοκοινοτικό εμπόριο και στο εμπόριο με τις τρίτες χώρες, εφ΄ όσον είναι συμβατές με τους διεθνείς
υποχρεωτικούς κανόνες (Εμπορικό Πρότυπο Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου ΔΣΕ, Codex Alimentarius).
Σύμφωνα με το άρθρο 4§2 και το παράρτημα I του Κανονισμού 865/04, στο στάδιο του λιανικού εμπορίου επιτρέπεται να διατίθενται μόνο τα ελαιόλαδα των παρακάτω ποιοτικών κατηγοριών:

- Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

- Παρθένο Ελαιόλαδο

- Ελαιόλαδο – αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα

- Πυρηνέλαιο

Διευκρινίζεται ότι οι μέγιστες οξύτητες για τις επί μέρους ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδου, ισχύουν ως εξής:

- Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο | Max 0,8% σε ελαϊκό οξύ
- Παρθένο Ελαιόλαδο | Max 2,0% σε ελαϊκό οξύ
- Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα | Max 1,0% σε ελαϊκό οξύ
- Πυρηνέλαιο | Max 1,0% σε ελαϊκό οξύ
 
Δημοσιεύτηκε στο www.gge.gr

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Καλλιέργειες θα αναπτύσσονται με μικρή ποσότητα νερού


Καλλιέργειες που θα αναπτύσσονται με τη μικρότερη δυνατή ποσότητα νερού, θα αποτελέσουν το αντικείμενο πειράματος που θα τεθεί σε εφαρμογή στη Λάρισα, στο πλαίσιο αναζήτησης των καλλιεργειών του μέλλοντος.

Οι καλλιέργειες θα είναι προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα που υπαγορεύονται από την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και κυρίως των υδάτινων, ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία, όπως κατ' επανάληψη έχουν επισημάνει ειδικοί απειλείται από ερημοποίηση στο μέλλον λόγω έλλειψης υδάτινων πόρων.


Στην πράξη το πείραμα - έρευνα θα ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη και προβλέπεται να κατασκευαστούν ειδικά θερμοκήπια όπου θα πραγματοποιηθεί. Δύο από αυτά θα γίνουν στη Λάρισα και τα άλλα δύο στην Κύπρο.


Συντονιστής της έρευνας είναι ο καθηγητής του τμήματος Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας, Αλέξανδρος Παπαχατζής, ο οποίος σημειώνει, ότι μετά από μελέτη για λογαριασμό της ΕΕ, διαπιστώθηκε πως η Θεσσαλία, κατέχει την πρώτη θέση πανελλήνια σε κατανάλωση νερού, για την κάλυψη των αγροτικών δραστηριοτήτων.


Η συγκεκριμένη έρευνα φέρει τον τίτλο «προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδάτινους πόρους». Πρόκειται για την εφαρμογή του έργου «adapt2change» με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ (το μεγαλύτερο που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα) που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. κατά 50%.

Την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβε το ΤΕΙ Λάρισας με την συμμετοχή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών Κύπρου, του ΤΕΙ Πειραιά και του ΚΕΚ Ευρωπληροφόρηση.

Δημοσιεύτηκε στο www.newsbeast.gr

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Τι δεν πρέπει να βάζουμε για να κάνουμε ένα σωστό κομπόστ.


Κρέας, ψάρια, ζωικά λίπη
Προσθέτοντας τα συγκεκριμένα υλικά διατρέχετε τον κίνδυνο της προσέλκυση ανεπιθύμητων επισκεπτών στο κομπόστ σας (μύγες, κουνούπια, ποντίκια κτλ).
Εφημερίδες τεμαχισμένες ή Χαρτιά Γραφείου
Είναι καλύτερα να τα πάτε στην ανακύκλωση. The paper very likely contains chemicals that are not good for your compost. Το χαρτί είναι πολύ πιθανόν να περιέχει χημικές ουσίες που δεν είναι καλό για το κομπόστ σας. Επίσης με την προσθήκη εφημερίδας ή εκτυπωμένου χαρτιού γραφείου ρισκάρετε την προσθήκη χημικών από το μελάνι που ουσιαστικά δεν αξίζει τον κόπο.
Τέφρα/Στάχτη από το μπάρμπεκιου σας  
Σε πολύ μικρές ποσότητες οι στάχτες (από ξύλο μόνο) μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για ορισμένες εφαρμογές γκαζόν. Παρόλα αυτά ποτέ μην βάζετε στάχτη από το μπάρμπεκιου στη σωρό σας.
Περιττώματα από σκύλους ή γάτες
Διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο να προσθέσετε στην σωρό σας πληθώρα ασθενειών, για να μην αναφέρουμε τη δυσάρεστη μυρωδιά! Μπορείτε να προσθέσετε περιττώματα από κότες, άλογα, αγελάδες, και κουνελιών αλλά... με μέτρο. Σαν γενικό κανόνα μπορείτε να κομποστοποίησετε περιττώματα ΜΗ σαρκοβόρων ζώων. Αν έχετε πρόσβαση σε αυτές τις πολύ υψηλές πηγές αζώτου, καλό είναι να τις προσθέσετε στο σωρό σας. Είναι πάρα πολύ "ζεστά" υλικά για άμεση εφαρμογή στον κήπο σας. Αλλά, πάντα να θυμάστε την αναλογίας σας καφέ με πράσινο του 4-σε-1. Η κοπριά θεωρείτε "πράσινο" υλικό καθώς είναι πλούσια σε άζωτο... ακόμα κι αν στην εμφάνιση είναι καφέ.
Πριονίδια, ξέσματα ξύλου
Να είστε προσεκτικοι στην προσθήκη αυτών των υλικών λόγω της υψηλής περιεκτικότητα τους σε άνθρακα, και το πολύ μικρό μέγεθος των σωματιδίων τους καθώς το πριονίδι μπορεί να υπερκεράσει τον σωρό λιπάσματος σας. Παρόλα αυτά, μπορεί επίσης να είναι αρκετά χρήσιμο, αν έχετε μια τυχόν υπερφόρτωση από "πράσινα" υλικά. Αποφύγετε τη χρήση πριονιδιών που προήλθαν από μαύρο ξύλο καρυδιάς, καθώς περιέχει μια χημική ουσία που θα ανακόψει ή και εμποδίσει την ανάπτυξη ορισμένων φυτών, κυρίως ντομάτων. 




Δημοσιεύτηκε στο wwwsaveourplanet.gr

Υλικά και διεργασία για ένα σωστό κομποστ

Τυπικά πράσινο υλικά:
  • Φρέσκα (πράσινα) αποκόμματα γκαζόν/χλόης
  • Φρέσκια κοπριά (άλογου, κοτών, κουνελιών, αγελάδων)
  • Απορρίμματα κουζίνας (φρούτα, λαχανικά)
  • Ζιζάνια
  • Πράσινα φύλλα
  • Απομεινάρια φρούτων από τον κήπο
Τυπικά καφέ υλικά:
  • Καφέ ξερά φύλλα
  • Αποξηραμένα χόρτα/χλόης
  • Άχυρο
  • Πριονίδι (με μέτρο.)
 

Ακριβώς όπως και εμείς, οι μικροοργανισμοί έχουν ανάγκη από μια ισορροπημένη διατροφή, μαζί με το νερό και τον αέρα. Μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα οποιουδήποτε συστατικού μειώνει σημαντικά την παραγωγικότητά τους. Δεν είναι ιδεατό να έχει ο σωρός σας πάρα πολλά από την καφέ κατηγορία. Για παράδειγμα, τα φύλλα στο δάσος αποσυντίθενται επιτυχώς στο φυσικό περιβάλλον τους χωρίς να έχουν σημαντικές ποσότητες των «πράσινων» στοιχείων (αν και τα περιττώματα των ζώων συμβάλλουν στο πράσινο μέρος του μίγματος) απλά, η αποσύνθεση διαρκεί λίγο περισσότερο.
Η μεγαλύτερη ποσότητα πράσινων στοιχείων είναι συνήθως το πρόβλημα. Ένας σωρός από σκουπίδια της κουζίνας δεν θα γίνει ποτέ χρήσιμο κομπόστ, γίνεται απλώς ένας δύσοσμος σωρός από σκουπίδια. Για τούτο και οι ΧΥΤΑ δεν είναι τοποθεσίες κομποστοποίησης είναι απλά χώροι ταφής των σκουπιδιών μας.
Eνας καλός συνδυασμός καφέ και πρασίνων στοιχείων βοηθά επίσης το σωρό να διατηρεί και ένα σωστό ποσό υγρασίας και αέρα. Για παράδειγμα, ένας σωρός που είναι 100% αποκόμματα χλόης, θα γίνει γρήγορα ένας λασπωμένος σωρός, με πάρα πολλή υγρασία και πολύ λίγο αέρα. Στην αρχή θα αποσυντεθεί γρήγορα, αλλά μετά θα σταματήσει. Εάν όμως αναμίξετε και μερικά ξερά φύλλα, θα έχετε ένα πολύ πιο αποτελεσματικό μίγμα. Τα ξερά θα συμβάλουν στη δημιουργία θυλάκων αέρα μέσα στο σωρό και θα παρέχει μια πιο ισορροπημένη διατροφή για τα βακτήρια και τους μύκητες που προκαλούν την αποσύνθεση.
Ο καλύτερος συνδυασμός καφέ και πράσινων στοιχείων είναι περίπου τέσσερα (4) τμήματα του καφέ με ένα (1) μέρος πράσινα κατ 'όγκο. Φυσικά, αυτό είναι μια κατά προσέγγιση εκτίμηση. Εάν έχετε περισσότερα καφέ θα δημιουργήσετε πάλι κομπόστ απλώς θα διαρκέσει λίγο περισσότερο. Εάν πάλι έχτε περισσότερα πράσινα πιθανώς θα καταλήξετε με ένα δύσοσμο σωρό σκουπιδιών.
Η καλύτερη πηγή των καφέ στοιχείων είναι τα ξερά φύλλα. Για πολλούς, η ετήσια συγκομιδή και απόρριψη των πεσόντων φύλλων το φθινόπωρο θεωρείτε σαν αναγκαία αγγαρεία. Όσοι βέβαια ασχολούνται με την κομποστοποίηση θεωρούν την συγκεκριμένη εποχή σαν μια πολύ καλή ευκαιρία συγκομιδής για το κομπόστ του επόμενου έτους. Η συγκομιδή, τεμαχισμός και αποθήκευση των ξερών φύλλων είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε τέλειο κομπόστ. Ένας καλός τρόπος αποθήκευσης του σωρού ξερών φύλλων είναι σε μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών στην αποθήκη του κήπου σας μακριά από υγρασία. Έτσι έχετε άμεσα πρόσβαση σε καφέ στοιχεία όταν και εφόσον χρειαστούν για να κρατήσουν το κομπόστ σας σε ισορροπία.
 

Δημοσιεύτηκε στο www.saveourplanet.gr

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Τα μυστικά για ένα σωστό κομποστ

Το σωστό κομπόστ δημιουργείται όταν παρέχετε στο κάδο σας το σωστό μείγμα των βασικών συστατικών για τα εκατομμύρια των μικροοργανισμών που κάνουν τη “βρώμικη” δουλειά. Αυτοί οι μικροοργανισμοί τρώνε, πολλαπλασιάζονται και μετατρέπουν τις πρώτες ύλες σε κομπόστ όσο το περιβάλλον τους θα είναι σωστό. Το περιβάλλον τους δεν πρέπει να είναι απολύτως τέλειο, και δεν χρειάζεται να είστε μικροβιολόγος ή χημικός για να παράγετε σωστό λίπασμα. Πρέπει να παρέχετε στον κάδο σας τρία βασικά συστατικά: φαγητό, νερό και αέρα.
Το νερό και ο αέρας είναι εύκολα. Το φαγητό είναι λίγο πιο περίπλοκο. Η σωστή τροφή για τους μικροοργανισμούς  αποτελείται από δύο βασικές κατηγορίες υλικών, οι οποίες αναφέρονται απλά σαν "Πράσινα" και "Καφέ." Τα πράσινα υλικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, ενώ τα καφέ υλικά είναι πλούσια σε άνθρακα. Τα πράσινα υλικά παρέχουν την απαιτούμενη πρωτεΐνη για τους μικροοργανισμούς, ενώ τα καφέ υλικά παρέχουν την ενέργεια.




Δημοσιεύτηκε στο www.saveourplanet.gr

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Κανέλα: αν μ’ ένα κουταλάκι την απλώσουμε στην επιφάνεια του χώματος η κανέλα προστατεύει τα σπορόφυτα από μυκητολογικές προσβολές.
Μαγειρική Σόδα: σ’ ένα ποτήρι νερού διαλύουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σόδα. Το διάλυμα αυτό αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση μυκητολογικών προσβολών, του ωίδιου και της μαύρης κηλίδωσης.
Πράσινο σαπούνι: Διαλύουμε 20-30g (2-3 κουταλιές σούπας) τριμμένου πράσινου σαπουνιού σε χλιαρό (για να διαλυθεί πιο εύκολα) νερό. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι οινόπνευμα για να μην αφρίζει το διάλυμα. Αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα κατά της μελίγκρας.
Μουστάρδα (σιναπόσπορος τριμμένος): Όταν στο χώμα παρατηρήσουμε λευκά χοντρά σκουλήκια, μ’ ένα κουταλάκι απλώνουμε μια στρώση στο χώμα και ποτίζουμε.
Γάλα: το γάλα σε αραίωση 9 προς 1 (100g γάλα σε 1kg νερό) αποτελεί ένα αποτελεσματικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση του ωίδιου και της μαύρης κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς.
Καυτερή πιπεριά: κόβουμε 5 πιπεριές σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε σε 1lt νερό για ένα βράδυ. Την επομένη σουρώνουμε το δ/μα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ακρίδας, της βρωμούσας και άλλων βλαβερών εντόμων.

Πηγή: e-geoponoi.gr

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ελληνική καινοτομία: Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων μπορούν να πωλούνται έως 2.000 ευρώ το λίτρο !!!

http://www.e-thrapsano.gr/pages_support_files/thrapsano_kasela.jpg
Τα υγρά ελαιουργικά απόβλητα (λιοζούμια ή κατσίγαροι όπως λέγονται στην Κρήτη), που αποτελούν κατάρα για το περιβάλλον λόγω της υψηλής τοξικότητάς τους, διαλύοντας ολόκληρα οικοσυστήματα και μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα με υψηλό κόστος τους παραγωγούς και τους ελαιουργούς, τώρα μεταβάλλονται σε ευλογία για τη ζωή.

Μετατρέπονται σε προϊόν υψηλής οικονομικής και βιολογικής αξίας, χάρη σε μια τεχνολογική καινοτομία που δημιούργησαν τα τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης, Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, ΤΕΙ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, Ηλία Καστανά.
Συγκεκριμένα, αναπτύσσοντας ένα ειδικό φίλτρο καθαρισμού και άλλες τεχνικές, τα τοξικά απόβλητα των ελαιουργείων γίνονται στο τέλος καθαρό νερό και οι τοξικές φαινόλες, που είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά, και μετατρέπονται με την κατάλληλη επεξεργασία και δοσολογία σε ένα καθαρό βιολογικό προϊόν το οποίο θα πωλείται προς 2.000 ευρώ το κιλό, όταν το καλό λάδι κοστίζει μόλις 2 ευρώ το κιλό!
Η αρχή της εφαρμογής της προαναφερόμενης συσκευής και της επεξεργασίας θα γίνει φέτος σε ιδιωτικό ελαιουργείο του χωριού Αλάγνι στο νομό Ηρακλείου. Η δημιουργικότητα της κοινωνίας έρχεται να δώσει ελπίδα στη μαυρίλα των καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών σε ένα γκρίζο τοπίο.
Συνδυάζονται έτσι παραδοσιακά προϊόντα που με τη χρήση της επιστήμης αποκτούν τεράστια σημασία για την υγεία, αλλά και την ελληνική οικονομία συνολικότερα.
Φίλτρο για τις φαινόλες
Ειδικότερα, όπως μας είπε ο κ. Καστανάς, «τα υγρά ελαιουργικά απόβλητα ή κατσίγαροι έχουν πολλές τοξικές ουσίες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές, άρα και αντιμικροβιακές.
Τα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης, Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο και ΤΕΙ, συνεργάστηκαν για πρώτη φορά και φτιάξαμε ένα ειδικό φίλτρο, το οποίο παίρνει αυτές τις φαινόλες, οι οποίες είναι χρήσιμες στις κατάλληλες ποσότητες, που είναι μεγάλες σε αριθμό. Είναι γνωστό πως οι φαινόλες του κατσίγαρου καίνε τα φυτά στα χωράφια, εξοντώνουν έντομα, πουλιά, χέλια και μικρά ζώα.
Επιφέρουν μεγάλη καταστροφή συνολικά στο οικοσύστημα. Εμείς θα καθαρίσουμε το οικοσύστημα από τους κατσίγαρους, ενώ δημιουργούμε και ένα αναβαθμισμένο προϊόν στην αγορά. Η τιμή των φαινολών σε χοντρική τιμή κοστίζει 2.000 ευρώ το κιλό. Ταυτόχρονα η ποιοτική διαφορά του ελαιόλαδου από το αραβοσιτέλαιο είναι η ύπαρξη αυτών των σημαντικών ουσιών.
Τις φαινόλες μπορούμε να τις προσθέσουμε με την κατάλληλη δοσολογία σε ένα ποτό ή σε ένα τρόφιμο και να του προσδώσουμε τις περισσότερες από τις θετικές ιδιότητες του ελαιολάδου».
Η τεχνική επεξεργασία
Για την τεχνική λειτουργία του φίλτρου και τα αποτελέσματά του ο ίδιος καθηγητής τονίζει: «Το φίλτρο αυτό καθαρίζει τον κατσίγαρο κατά 80% και είναι πατενταρισμένο. Εν συνεχεία, με τεχνολογική παρέμβαση του Πολυτεχνείου, δημιουργείται μια στεγανή δεξαμενή στο έδαφος, όπου ο κατσίγαρος καθαρίζεται πλήρως και γίνεται καθαρό νερό.
Παράλληλα, φυτεύονται ιτιές πάνω από τη δεξαμενή και σε 5 χρόνια, λόγω άφθονου νερού, η ιτιά φτάνει τα 8 μέτρα ύψος εκμεταλλευόμενοι έτσι και το ξύλο.
Αμέσως μετά παρεμβαίνει το ΤΕΙ, το οποίο χουμοποιεί τα φύλλα των δέντρων και τα στερεά υπολείμματα του κατσίγαρου και τα κάνει βιολογικό λίπασμα. Το πρόγραμμα αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα λειτουργήσουν δύο εργοστάσια στο Αλάγνι σε συνεργασία με ιδιώτη, τη “Μεσογειακή Α.Ε.”.
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που θα παίρνουμε από το φίλτρο μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μόνα τους, ως συμπλήρωμα διατροφής (έχει γίνει μάλιστα σχετική αίτηση σε φορείς από την Αυστρία), είτε να μπαίνει ως πρόσθετο τροφίμων, δίνοντας τις καλές ιδιότητες του ελαιολάδου.
Για να αποφύγουμε την πικρίλα και να προστατέψουμε αυτά τα σημαντικά προϊόντα από την επαφή τους με το οξυγόνο, θα τα κάνουμε μικροκάψουλες και θα μπαίνουν ως ενισχυτικά πρόσθετα σε διάφορα είδη τροφίμων. Η κάψουλα αυτή θα ανοίγει εντός του στομαχιού.
Οι καταπληκτικές αυτές φαινόλες είναι πολλές και διαφορετικές. Ως προς την ποσότητα, από τους 3.000 τόνους παραγωγής στο Αλάγνι θα βγουν 500 κιλά φαινόλες».
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Αντιστέκεται η Ελλάδα στα μεταλλαγμένα προϊόντα

Με το πρόσχημα της δημιουργίας ανθεκτικών προϊόντων προβαίνουν ορισμένες χώρες, με πρωτοστάτη τις ΗΠΑ, στη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

Η Ελλάδα συνεχίζει να προβάλλει αντίσταση σε αυτή την πρακτική με αποτέλεσμα να στοχοποιείται, όπως αποκαλύφθηκε από αμερικανικά έγγραφα. Σύμφωνα με αυτά η Αμερική απειλεί τις ευρωπαϊκές χώρες που πρόβαλλαν αντίσταση στην εισαγωγή μεταλλαγμένων στην αγορά τους.

«Υπήρχε μία παράδοση στη χώρα μας από το 1998 και για αρκετά χρόνια μετά, που ήθελε τον πρέσβη των ΗΠΑ να συναντάται με τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας κι αυτό γινόταν για να προωθηθούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και στην Ελλάδα. Ευτυχώς, όμως, οι ελληνικές κυβερνήσεις τηρούν σταθερή στάση κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών», όπως τονίζει ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης.

Δημοσιεύτηκε στο www.newsbeast.gr


Ο διευθυντής της «Greenpeace» δηλώνει πως η Ελλάδα μπορεί να καυχηθεί για τα «καθαρά» της προϊόντα, καθώς ακόμη και στην εκτροφή των ζώων, οι τροφές που χρησιμοποιούνται δεν είναι μεταλλαγμένες, με εξαίρεση τη σόγια, η οποία κατά περίπου 60% παραμένει γενετικά τροποποιημένο προϊόν.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, η Ελλάδα είναι στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, για έναν ακόμη λόγο. Για το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Αυστρία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία.

«Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι συνέστησε στην Ουάσιγκτον να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο εναντίον οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντιωνόταν στα γενετικώς τροποποιημένα δημητριακά, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το WikiLeaks», πρόσθεσε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Καφές για λίπασμα

Μην αφήνετε τίποτα να πάει χαμένο, ούτε καν τα κατακάθια του καφέ σας! Ρίξτε τα σαν λίπασμα στις γλάστρες σας και να είστε σίγουροι ότι τα λουλούδια σας θα τα λατρέψουν!

Τα κατακάθια από τον ελληνικό καφέ σας, αλλά και ό,τι έχει μείνει στο φίλτρο του γαλλικού καφέ, μπορούν να χρησιμεύσουν σαν λίπασμα για τα λουλούδια σας! Ρίξτε τα λοιπόν στις γλάστρες σας και χαρείτε τα λουλούδια σας υγιή και ζωηρά!

Δημοσιεύτηκε στο www.newesbeast.gr