Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Οικολογικές προτάσεις

  • Αναζητείτε τα προϊόντα που φέρουν το λογότυπο με το λουλούδι, του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος (Eco-label). Υποδηλώνοντας ιδιαίτερα υψηλές περιβαλλοντικές αποδόσεις, το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα έχει απονεμηθεί σε εκατοντάδες ασφαλή για το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες από 25 κατηγορίες προϊόντων, όπως λαμπτήρες, απορρυπαντικά, υπολογιστές και διάφορες οικιακές συσκευές. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το οικολογικό σήμα της Ε.Ε., το Λουλούδι, ανατρέξτε στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/index_en.htm
  • Καταναλώνετε τρόφιμα εποχής τοπικής παραγωγής: είναι προτιμότερα για το περιβάλλον, καθώς τα προϊόντα που παράγονται σε τεχνητά οικοσυστήματα ή θερμοκήπια απαιτούν τεράστια ποσότητα ενέργειας, ώστε να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες. Επιπλέον, η αεροπορική μεταφορά των εμπορευμάτων από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη προκαλεί περίπου 1.700 φορές περισσότερες εκπομπές CO2 από ό,τι η μεταφορά τους με φορτηγά σε αποστάσεις 50 χλμ.
  • Τρώτε τα λαχανικά σας! Η παραγωγή κρέατος εκλύει μεγάλες ποσότητες CO2 και μεθανίου, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Στην πραγματικότητα, τα μηρυκαστικά, όπως είναι τα βοοειδή και τα αμνοερίφια παράγουν πολύ μεθάνιο εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το πεπτικό τους σύστημα χωνεύει την τροφή.
Το 75% των παγετώνων των ελβετικών Άλπεων ενδέχεται να έχει εξαφανιστεί έως το 2050, ενώ πολλά από τα αγαπημένα σας χιονοδρομικά κέντρα αναγκάζονται ήδη να αγοράζουν τεχνητό χιόνι.
  • Όταν αγοράζετε έπιπλα κήπου ή άλλα ξύλινα προϊόντα, φροντίζετε να βεβαιώνεστε ότι το ξύλο προέρχεται από βιώσιμες πηγές διαχείρισης και χρήσης των δασικών πόρων. Τα προϊόντα που φέρουν τις ετικέτες FSC ή PEFC (www.fsc.org και www.pefc.org) συμμορφώνονται με αυτές τις απαιτήσεις. Οι μη βιώσιμες πρακτικές εκμετάλλευσης των δασικών πόρων συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών, η οποία ευθύνεται για περίπου το 20% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Συνήθως, αυτές οι πρακτικές περιλαμβάνουν κάψιμο των δασών, που προκαλεί εκπομπές CO2 και μειώνει τη δυνατότητά τους για απορρόφηση CO2.
  • Φυτέψτε ένα δέντρο. Ένα μετρίου μεγέθους δέντρο απορροφά περίπου 6 κιλά CO2 κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου 250 κιλά CO2 σε διάστημα 40 ετών.
  • Εάν χρειαστεί ν’ αγοράσετε καινούριο φωτοτυπικό μηχάνημα, αγοράστε κάποιο που να μπορεί να εκτυπώνει και στις δύο όψεις του χαρτιού. Εάν βγάζετε τις φωτοτυπίες σας σε φωτοτυπείο, ζητήστε να ρυθμίσουν το μηχάνημα έτσι ώστε να εκτυπώνει και στις δύο όψεις. Θα εξοικονομήσετε ενέργεια από την παραγωγή χαρτιού.
  • Πριν εκτυπώσετε ένα έγγραφο ή ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, αναλογιστείτε εάν αυτό είναι πράγματι απαραίτητο. Ένας Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί περίπου 20 κιλά χαρτί το μήνα!
  • Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας σε μια λεκάνη με νερό και όχι κάτω από την ανοικτή βρύση.
    Θα εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερο νερό ποτίζοντας τα φυτά σας με το νερό που θα περισσέψει.
  • Το γλυκό νερό είναι σπάνιο!
    Περίπου το 97,5% του νερού στη Γη είναι αλμυρό νερό, αφήνοντας μόνο ένα 2,5% γλυκού νερού. Από αυτό το ποσοστό, πάνω από τα δύο τρίτα βρίσκεται στους παγετώνες και τους πολικούς πάγους. Το υπόλοιπο μη παγωμένο γλυκό νερό υφίσταται κυρίως ως υπόγεια ύδατα, ενώ μόλις ένα μικρό κλάσμα εντοπίζεται στα ποτάμια, τις λίμνες ή στην ατμόσφαιρα. Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό, χρησιμοποιείτε το υπεύθυνα και μην το σπαταλάτε!
  • Μια βρύση που στάζει σπαταλά έως και ένα λίτρο νερού κάθε ώρα.
    Σε μια εβδομάδα, αυτό φτάνει για να γεμίσει μια μπανιέρα. Το πόσιμο νερό είναι πολύτιμο. Μην το σπαταλάτε!
  • Μια τουαλέτα με διαρροή μπορεί να σπαταλήσει έως και 200 λίτρα νερού την ημέρα.
    Αυτό αντιστοιχεί με το να πατήσετε το καζανάκι 50 φορές. Ελέγξτε την τουαλέτα σας για πιθανές διαρροές.
  • Ακούγεται προφανές, αλλάένας σίγουρος τρόπος για να εξοικονομήσετε νερό από το πλύσιμο των ρούχων είναι να πλένετε λιγότερο! Πριν βάλετε μπροστά το πλυντήριό σας, περιμένετε να γεμίσει εντελώς και ελέγξτε εάν τα ρούχα σας είναι πραγματικά βρώμικα. Το να τα φορέσετε μία φορά δε σημαίνει ότι χρειάζονται πλύσιμο.
  • Ποτίζετε τον κήπο σας αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί.
    Αυτές τις ώρες, όταν έχει περισσότερη δροσιά, χάνεται λιγότερο νερό λόγω εξάτμισης, και έτσι τα φυτά απορροφούν περισσότερο.
  • Εάν αφήσετε το γκαζόν σας να μεγαλώσει, θα χρειάζεται λιγότερο νερό.
    Το ψηλότερο γκαζόν ενθαρρύνει τη δημιουργία βαθύτερων ριζών και σκιάζει το έδαφος, μειώνοντας την απώλεια υγρασίας.
  • Λίπασμα!
    Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα δημιουργίας λιπάσματος καλώντας τους γείτονες ή και το τοπικό σχολείο να χρησιμοποιούν τα οργανικά απορρίμματα. Αποτελούν φυσικό λίπασμα και μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί νερό και αέρα.
  • Απολαμβάνετε το μοσχαρίσιο κρέας αλλά με μέτρο.
    Η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος ευθύνεται για περίπου τρεις φορές περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή πουλερικών ή χοιρινού.
  • Μη σπαταλάτε το φαγητό.
    Αγοράζετε μόνο τις ποσότητες που πραγματικά χρειάζεστε, και χρησιμοποιείτε τα απομεινάρια. Έτσι μπορείτε να μειώσετε τα απορρίμματα και να αποτρέψετε τις εκπομπές από την πρόσθετη παραγωγή τροφίμων.
  • Πόσο συχνά βλέπετε τα οικογενειακά σας άλμπουμ;
    Αντί να εκτυπώνετε όλες τις ψηφιακές σας φωτογραφίες, αρχειοθετήστε τις στον υπολογιστή σας και μοιραστείτε τις με τους αγαπημένους σας μέσω e-mail.
  • Παραλαμβάνετε άχρηστα διαφημιστικά έντυπα στο σπίτι σας;
    Το να αφαιρέσετε το όνομά σας από τον κατάλογο παραληπτών μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να στείλετε ένα γράμμα, μια κάρτα, ένα e-mail ή να συμπληρώσετε ένα έντυπο. Έτσι μπορείτε να σώσετε πολλά δέντρα και να εξοικονομήσετε πολύ νερό κάθε χρόνο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα σημείωμα στο γραμματοκιβώτιό σας: "Όχι διαφημιστικά παρακαλώ".
  • Πληρώστε τους λογαριασμούς σας ηλεκτρονικά!
    Έτσι απαλείφετε τα άχρηστα χαρτιά και εξοικονομείτε την ενέργεια που απαιτείται για τη μεταφορά έντυπων λογαριασμών.
  • Προτιμήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς τοξικές ουσίες!
    Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες που βλάπτουν το περιβάλλον. Πριν αγοράσετε μια καινούρια ηλεκτρονική συσκευή, μάθετε ποιες εταιρίες προσφέρουν προϊόντα χωρίς τοξικές ουσίες, επισκεπτόμενοι τον παρακάτω δικτυακό τόπο της Ε.Ε.:
    http://www.eco-label.com
  • Υπογράψτε τα e-mail σας με στυλ.
    Προσθέτοντας μια μικρή πρόταση "Σεβαστείτε τον πλανήτη και εκτυπώστε αυτό το μήνυμα μόνο εάν είναι απαραίτητο", διαδίδετε το μήνυμα και σώζετε τα δέντρα!
  • Αγοράζετε χονδρική!
    Στο χώρο εργασίας σας, προτείνετε την αντικατάσταση των μικρών συσκευασιών καφέ, ζάχαρης, γάλακτος και τσαγιού με μεγάλες συσκευασίες για όλους. Είναι πιο φτηνό και μειώνει τα απορρίμματα.
  • Χρησιμοποιήστε μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών, και εάν δεν υπάρχει στη γειτονιά σας, δημιουργήστε μία!
    Αντί να αγοράζετε καινούρια παιχνίδια, δημιουργήστε μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών με τους φίλους σας και ανταλλάξτε τα. Η ποικιλία των παιχνιδιών θα ψυχαγωγήσει τα παιδιά, και τα παιχνίδια θα χρησιμοποιηθούν από πολλά παιδιά, μειώνοντας έτσι τον αντίκτυπό σας στο περιβάλλον.
  • Χρησιμοποιήστε θερμός για να εξοικονομήσετε ενέργεια.
    Όταν βράζετε νερό για κάποιο ρόφημα, προσπαθήστε να βράζετε μόνο όσο χρειάζεστε, ή βάλτε το περίσσευμα σε ένα θερμός για να μείνει ζεστό και για το επόμενο φλιτζάνι!
  • Ζητήστε έλεγχο του λέβητά σας κάθε χρόνο - για να βεβαιωθείτε ότι δεν δηλητηριάζει τον αέρα στο σπίτι σας και δεν καταναλώνει υπερβολική ενέργεια. Θα πρέπει να τον αντικαθιστάτε κάθε 15 χρόνια - ώστε να επωφελείστε από τις τεχνολογικές προόδους που καθιστούν τους νέους λέβητες πιο ενεργειακά αποδοτικούς.
http://ec.europa.eu

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Τα φυτά εσωτερικού χώρου σώζουν ζωές



"Η μόλυνση του αέρα των κλειστών χώρων είναι όχι απλώς δυνατό, αλλά και εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει ασθένειες, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 1,6 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, ο εσωτερικός αέρας είναι έως και 12 φορές πιο μολυσμένος σε σχέση με τον εξωτερικό. Ωστόσο, υπάρχει...


λύση στο πρόβλημα, καθώς ομάδα ερευνητών, που πραγματοποίησε μελέτη σχετικά, τονίζει πως τα φυτά εσωτερικού χώρου, όχι μόνο ομορφαίνουν, αλλά μπορεί ακόμα και να σώσουν ζωές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω ερευνητική ομάδα, της οποίας επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Stanley Case, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην υγεία των ανθρώπων, μειώνοντας δραστικά το επίπεδο άγχους και απορροφώντας τη μόλυνση του αέρα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Τζιόρτζια, στις ΗΠΑ και σύμφωνα με την Telegraph, οι επιστήμονες που συμμετείχαν σ’ αυτήν, αφού έκαναν πειράματα με διάφορα διακοσμητικά φυτά, κατέληξαν σε πέντε, ιδανικά για την απορρόφηση των επιβλαβών ουσιών, που αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους.

Πρόκειται για τον κόκκινο κισσό (Hemigraphis alternata), τoν αγγλικό κισσό (Hedera helix), τη χόγια (Hoya carnosa), τoν ασπάραγο (Asparagus fern) και τον τηλέγραφο (Tradescantia pallida).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων υποβαθμίζεται από διάφορες χημικές ουσίες, όπως χρώματα, κόλλες, διαλυτικά, επιστρώσεις, οικοδομικά υλικά κ.α.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ειδικά μερικά φυτά είναι πιο ικανά στο να καθαρίζουν τον εσωτερικό αέρα και έτσι να βελτιώνουν την υγεία των ανθρώπων, αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων στα γραφεία.Η μόλυνση του αέρα των κλειστών χώρων είναι όχι απλώς δυνατό, αλλά και εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει ασθένειες, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 1,6 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, ο εσωτερικός αέρας είναι έως και 12 φορές πιο μολυσμένος σε σχέση με τον εξωτερικό. Ωστόσο, υπάρχει λύση στο πρόβλημα, καθώς ομάδα ερευνητών, που πραγματοποίησε μελέτη σχετικά, τονίζει πως τα φυτά εσωτερικού χώρου, όχι μόνο ομορφαίνουν, αλλά μπορεί ακόμα και να σώσουν ζωές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω ερευνητική ομάδα, της οποίας επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Stanley Case, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην υγεία των ανθρώπων, μειώνοντας δραστικά το επίπεδο άγχους και απορροφώντας τη μόλυνση του αέρα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Τζιόρτζια, στις ΗΠΑ και σύμφωνα με την Telegraph, οι επιστήμονες που συμμετείχαν σ’ αυτήν, αφού έκαναν πειράματα με διάφορα διακοσμητικά φυτά, κατέληξαν σε πέντε, ιδανικά για την απορρόφηση των επιβλαβών ουσιών, που αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους.

Πρόκειται για τον κόκκινο κισσό (Hemigraphis alternata), τoν αγγλικό κισσό (Hedera helix), τη χόγια (Hoya carnosa), τoν ασπάραγο (Asparagus fern) και τον τηλέγραφο (Tradescantia pallida).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων υποβαθμίζεται από διάφορες χημικές ουσίες, όπως χρώματα, κόλλες, διαλυτικά, επιστρώσεις, οικοδομικά υλικά κ.α.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ειδικά μερικά φυτά είναι πιο ικανά στο να καθαρίζουν τον εσωτερικό αέρα και έτσι να βελτιώνουν την υγεία των ανθρώπων, αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων στα γραφεία.Η μόλυνση του αέρα των κλειστών χώρων είναι όχι απλώς δυνατό, αλλά και εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει ασθένειες, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 1,6 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, ο εσωτερικός αέρας είναι έως και 12 φορές πιο μολυσμένος σε σχέση με τον εξωτερικό. Ωστόσο, υπάρχει λύση στο πρόβλημα, καθώς ομάδα ερευνητών, που πραγματοποίησε μελέτη σχετικά, τονίζει πως τα φυτά εσωτερικού χώρου, όχι μόνο ομορφαίνουν, αλλά μπορεί ακόμα και να σώσουν ζωές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω ερευνητική ομάδα, της οποίας επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Stanley Case, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην υγεία των ανθρώπων, μειώνοντας δραστικά το επίπεδο άγχους και απορροφώντας τη μόλυνση του αέρα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Τζιόρτζια, στις ΗΠΑ και σύμφωνα με την Telegraph, οι επιστήμονες που συμμετείχαν σ’ αυτήν, αφού έκαναν πειράματα με διάφορα διακοσμητικά φυτά, κατέληξαν σε πέντε, ιδανικά για την απορρόφηση των επιβλαβών ουσιών, που αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους.

Πρόκειται για τον κόκκινο κισσό (Hemigraphis alternata), τoν αγγλικό κισσό (Hedera helix), τη χόγια (Hoya carnosa), τoν ασπάραγο (Asparagus fern) και τον τηλέγραφο (Tradescantia pallida).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων υποβαθμίζεται από διάφορες χημικές ουσίες, όπως χρώματα, κόλλες, διαλυτικά, επιστρώσεις, οικοδομικά υλικά κ.α.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ειδικά μερικά φυτά είναι πιο ικανά στο να καθαρίζουν τον εσωτερικό αέρα και έτσι να βελτιώνουν την υγεία των ανθρώπων, αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων στα γραφεία."
http://totefteri.blogspot.com/

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Αλλάξτε συνήθειες

Έκαναν την εμφάνισή τους μαζικά το 1977 στα σούπερ μάρκετ και από τότε χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις καθημερινές μας συναλλαγές. Σήμερα, έχει υπολογιστεί ότι κάθε ενήλικος χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 300 πλαστικές σακούλες το χρόνο, δηλαδή περίπου μια σακούλα την ημέρα. Είναι γνωστό όμως πλέον ότι:













• 500 ως 1.000 χρόνια απαιτούνται για την αποσύνθεση μιας  πλαστικής σακούλας.

• 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου χρησιμοποιούνται ετησίως για την κατασκευή πλαστικών σακουλών μόνο στις ΗΠΑ.

• 1, 2 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

• 100 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού ρυπαίνουν τις θάλασσες και αποτελούν το 90% της θαλάσσιας ρύπανσης. Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι στη Μεσόγειο, σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο θάλασσας ανευρίσκονται 2.000 σακούλες και πλαστικά μπουκάλια.

• 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της κατάποσης πλαστικών σκουπιδιών.

• 267 είδη θαλάσσιων οργανισμών απειλούνται από την κατάποση πλαστικών ή την ασφυξία από πλαστικές  σακούλες.
Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούμε; 

Νot a plastic bag…


 
 Όταν τον Ιούνιο του 2007 έκανε την εμφάνισή της η eco-trendy τσάντα που σχεδίασε η Anya Hindmarch με το γνωστό λογότυπο «I’ m not a plastic bag», ξεπούλησε στο Λονδίνο από την πρώτη κιόλας μέρα. Η τσάντα αυτή έγινε η αγαπημένη πολλών celebrities που κρατώντας την στα ψώνια τους, θέλησαν να δείξουν  την πρόθεσή τους να περιορίσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας στην καθημερινή τους ζωή. Τη συγκεκριμένη τσάντα μπορείτε να τη βρείτε στο e-bay, αλλά αν δεν σας ενδιαφέρει και τόσο η …trendy πλευρά του πράγματος, μπορείτε να κάνετε πολλά για το περιβάλλον αν απλώς:
• Μειώσετε τη χρήση πλαστικών σακουλών.
• Χρησιμοποιείτε χάρτινες ή, ακόμα καλύτερα, υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια σας.   


'' 500 ως 1.000 χρόνια
απαιτούνται
για την αποσύνθεση
 μιας  πλαστικής σακούλας. 

 "







Μια παγκόσμια προσπάθεια

  Σε όλο τον κόσμο έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών σακουλών και την αντικατάστασή τους από χάρτινες ή υφασμάτινες. Στη χώρα μας από την 1η Ιουνίου  αποσύρονται οριστικά οι πλαστικές σακούλες από τα σούπερ μάρκετ του Δήμου Αθηναίων και δίνουν τη θέση τους σε νέες «εναλλακτικές» σακούλες, φτιαγμένες από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.
  Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Ατλάντικ, Αφοί Βερόπουλοι, Bazaar, Γαλαξίας, Dia Hellas, My Market της Metro, Σκλαβενίτης και Carrefour Μαρινόπουλος.



Μια ματιά στον υπόλοιπο κόσμο

• Αγγλία: Στο Λονδίνο έχει ανακοινωθεί η χρέωση της πλαστικής σακούλας από το 2009. Οι 33 δήμοι της αγγλικής πρωτεύουσας εξετάζουν την πλήρη απαγόρευσή της.


• Βέλγιο: Η πλαστική σακούλα δεν διανέμεται δωρεάν, αλλά πωλείται από τα εμπορικά καταστήματα.




• Γαλλία: Από την αρχή του χρόνου ισχύει ολοκληρωτική απαγόρευση των πλαστικών σακουλών.


• Γερμανία: Χρεώνει τη χρήση πλαστικής σακούλας στα σούπερ-μάρκετ.


• Δανία: Φορολογεί τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Το κράτος θέλει να προωθήσει τις σακούλες πολλαπλών χρήσεων.


• Ελβετία: Τα σούπερ-μάρκετ χρεώνουν 12-15 ευρώ τη χάρτινη σακούλα.


• ΗΠΑ: Χρησιμοποιούνται χάρτινες και πλαστικές σακούλες.


• Ιρλανδία: To 2002, η Ιρλανδία επέβαλε φόρο 15 περίπου ευρώ στις πλαστικές σακούλες και μέσα σε λίγες εβδομάδες η χρήση της σακούλας μειώθηκε κατά 94%.


• Σκωτία: Η πλαστική σακούλα φορολογείται 10 πέννες.


• Αγγλία: Στο Λονδίνο έχει ανακοινωθεί η χρέωση της πλαστικής σακούλας από το 2009. Οι 33 δήμοι της αγγλικής πρωτεύουσας εξετάζουν την πλήρη απαγόρευσή της.


• Βέλγιο: Η πλαστική σακούλα δεν διανέμεται δωρεάν, αλλά πωλείται από τα εμπορικά καταστήματα.


• Γαλλία: Από την αρχή του χρόνου ισχύει ολοκληρωτική απαγόρευση των πλαστικών σακουλών. 


• Γερμανία: Χρεώνει τη χρήση πλαστικής σακούλας στα σούπερ-μάρκετ.


• Δανία: Φορολογεί τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Το κράτος θέλει να προωθήσει τις σακούλες
πολλαπλών χρήσεων.


• Ελβετία: Τα σούπερ-μάρκετ χρεώνουν 12-15 ευρώ τη χάρτινη σακούλα.


• ΗΠΑ: Χρησιμοποιούνται χάρτινες και πλαστικές σακούλες.


• Ιρλανδία: To 2002, η Ιρλανδία επέβαλε φόρο 15 περίπου ευρώ στις πλαστικές σακούλες και μέσα σε  λίγες εβδομάδες η χρήση της σακούλας μειώθηκε κατά 94%.


• Σκωτία: Η πλαστική σακούλα φορολογείται 10 πέννες.


Δημοσιεύτηκε στο http://www.actclick.com

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Ανακύκλωσε

Καθώς περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οδηγούν τις πρωτοβουλίες ανακύκλωσης, γίνεται ευκολότερο για τον καθένα να ανακυκλώσει. Μάθετε τους νέους και εύκολους τρόπους να ξεφορτωθείτε τα απορρίματα, καθώς επίσης και πώς να επιλέξετε τα προϊόντα και τις συσκευασίες που έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.
  • Διαθέστε τα χρησιμοποιημένα γυάλινα σκεύη σας στους ειδικούς κάδους συλλογής γυαλιού και ξεχωρίζετε τα χαρτιά, τα πλαστικά και τα τενεκεδένια κουτιά από τα υπόλοιπα απορρίμματά σας. Η ανακύκλωση ενός κουτιού αλουμινίου εξοικονομεί το 90% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ενός νέου κουτιού: 9 κιλά εκπομπών CO2 ανά κιλό αλουμινίου! Για κάθε κιλό ανακυκλωμένου πλαστικού, εξοικονομείτε 1,5 κιλό CO2. Για κάθε κιλό ανακυκλωμένου γυαλιού, 300 γρ. CO2. Και για κάθε κιλό χαρτιού που ανακυκλώνετε αντί να το πετάξετε στη χωματερή, αποφεύγετε 900 γρ. εκπομπών CO2, καθώς και εκπομπές μεθανίου.
  • Μειώστε τα απορρίμματά σας. Τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζουμε εκπέμπουν αέρια που προκαλούν φαινόμενο θερμοκηπίου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, π.χ. κατά την παραγωγή και τη διανομή τους. Αν τοποθετείτε το κολατσιό σας σε δοχεία πολλών χρήσεων αντί για δοχεία μιας χρήσης, εξοικονομείτε ενέργεια για την παραγωγή νέων δοχείων.
  • Χρησιμοποιείστε σακούλες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια σας. Όταν ψωνίζετε, εξοικονομείτε ενέργεια και παράγετε λιγότερα σκουπίδια, εάν χρησιμοποιείτε σακούλες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια σας, αντί για τις σακούλες μιας χρήσης που σας δίνουν στα μαγαζιά. Τα σκουπίδια όχι μόνο εκπέμπουν CO2 και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, αλλά μπορεί να μολύνουν και τον αέρα, τα υπόγεια ύδατα και το έδαφος
Η παραγωγή ενός μπουκαλιού 1,5 λίτρου απαιτεί λιγότερη ενέργεια και παράγει λιγότερα απορρίμματα από ό,τι τρία μπουκάλια 0,5 λίτρου.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πανάκια καθαρισμού μιας χρήσης και χαρτοπετσέτες: απλά δημιουργούν περισσότερα απορρίμματα και απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή τους.
  • Κάνετε έξυπνες αγορές: η παραγωγή ενός μπουκαλιού 1,5 λίτρου απαιτεί λιγότερη ενέργεια και παράγει λιγότερα απορρίμματα από ό,τι τρία μπουκάλια 0,5 λίτρου.
  • Ανακυκλώνετε τα οργανικά σας απόβλητα. Οι χωματερές ευθύνονται για το 3% περίπου των εκπομπών αερίων που προκαλούν φαινόμενο θερμοκηπίου στην Ε.Ε., εξαιτίας του μεθανίου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τα βιολογικά αποσυντιθέμενα απορρίμματα. Ανακυκλώνοντας τα οργανικά απορρίμματά σας ή μετατρέποντάς τα σε χρήσιμο λίπασμα στον κήπο σας, μπορείτε να συμβάλετε στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος! Απλά βεβαιωθείτε ότι η λιπασματοποίηση γίνεται σωστά, με επαρκείς ποσότητες οξυγόνου, διαφορετικά το λίπασμα θα εκλύει μεθάνιο και δυσάρεστες οσμές.
  • Αγοράστε ένα "ανακυκλώσιμο" χριστουγεννιάτικο δέντρο!
    Εάν αγοράσετε χριστουγεννιάτικο δέντρο, αγοράστε ένα με ρίζες ώστε να το ποτίζετε. Μετά τα Χριστούγεννα μπορείτε να το φυτέψετε στον κήπο σας. Εάν αγοράσετε κομμένο δέντρο, ανακυκλώστε το φροντίζοντας να το παραλάβουν οι υπηρεσίες του δήμου σας.
  • Πείτε όχι στο χαρτί κουζίνας!
    Με μια σφουγγαρίστρα ή ένα σφουγγάρι θα καθαρίσετε ακόμη καλύτερα τους λεκέδες, οπότε γιατί να σπαταλάτε χαρτί; Μειώστε να απορρίμματα και θα σώσετε δέντρα.
  • Πείτε όχι στις πλαστικές ή χάρτινες σακούλες!
    Οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιείτε για μερικά λεπτά παραμένουν στο περιβάλλον από 15 έως 1.000 χρόνια. Μην παίρνετε καινούριες πλαστικές σακούλες κάθε φορά που πηγαίνετε για ψώνια. Πάρτε μια χαριτωμένη επαναχρησιμοποιούμενη ή υφασμάτινη τσάντα και πείτε "όχι ευχαριστώ" στις πλαστικές ή χάρτινες σακούλες.
  • Μην σκορπίζετε σκουπίδια!
    Μην πετάτε σκουπίδια στους δρόμους, στη φύση και ιδιαίτερα όχι στις υδρορροές. Τα σκουπίδια αυτά μπορεί να καταλήξουν στο σύστημα αποχέτευσης και να υπερφορτώσουν τη διαδικασία απολύμανσης. Εκμεταλλευθείτε τους κάδους απορριμμάτων της πόλης. Υπάρχουν παντού για αυτόν ακριβώς το λόγο.
  • Χρειάζεστε καινούρια γυαλιά;
    Περίπου 10 εκατομμύρια ζευγάρια γυαλιά απορρίπτονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο που χρειάζονται γυαλιά. Οι περισσότεροι οπτικοί συλλέγουν πλέον τα παλιά ζευγάρια γυαλιά, οπότε δώστε τους και τα δικά σας για να χρησιμοποιηθούν ξανά.
  • Όταν έρθει η ώρα να αλλάξετε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας, ανακυκλώστε την παλιά.
    Ζητήστε τη συμβουλή των τοπικών αρχών, οι οποίες μπορούν να σας συστήσουν κάποιον ειδικό χώρο διάθεσης, ή κάποιο συνεργείο που τις συλλέγει για ανακύκλωση και σωστή διάθεση.
  • Δώστε τα παλιά σας ρούχα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή προγράμματα συλλογής.
    Η παλιά σας γκαρνταρόμπα θα ζωντανέψει ξανά, είτε σε κάποιο κατάστημα ρούχων από δεύτερο χέρι, ή ως ανακυκλωμένη πρώτη ύλη για υφάσματα και είδη συσκευασίας. Έτσι εξοικονομείται πολύτιμη ενέργεια και οι σπάνιοι φυσικοί μας πόροι.
  • Διαθέστε με προσοχή!
    Μεταφέρετε τα ηλεκτρονικά σας απορρίμματα σε κάποιο τοπικό σημείο συλλογής ή επιστρέψτε τα στον έμπορο για σωστή διάθεση ή ανακύκλωση. Οι ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές περιέχουν πολλές τοξικές ουσίες. Από τα μέσα του 2005, όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν συστήματα επιστροφής των απορριμμάτων αυτών.
  • Εκτυπώνετε λιγότερο!
    Στο γραφείο, ενθαρρύνετε τους συναδέλφους σας να χρησιμοποιούν και την πίσω πλευρά του χαρτιού και να εκτυπώνουν λιγότερο, αρχειοθετώντας τα μηνύματα και τα συνημμένα τους. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να αποκτήσετε συνήθειες που εξοικονομούν χαρτί. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση χαρτιού σε γραφεία αυξάνεται κατά 20% το χρόνο και ότι οι ηλεκτρονικές τεχνολογίες στην πραγματικότητα αυξάνουν την εκτύπωση εγγράφων. Κατά μέσο όρο, κάθε εργαζόμενος χρησιμοποιεί περίπου 50 σελίδες Α4 την ημέρα. Είναι ανάγκη να εκτυπώσετε;
  • Ξαναχρησιμοποιήστε το χαρτί!
    Αντί να χρησιμοποιείτε καθαρό χαρτί για πρόχειρο, χρησιμοποιήστε την πίσω πλευρά μιας τυπωμένης σελίδας. Χρησιμοποιείτε προϊόντα από ανακυκλωμένο χαρτί. Μην ξεχνάτε! Κάθε τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομεί 17 δέντρα σε σύγκριση με το χαρτί από παρθένα υλικά.
  • Αγοράστε μια κούπα!
    Επενδύστε σε μια δική σας κούπα για το γραφείο αντί να χρησιμοποιείτε πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια μιας χρήσης. Εάν πίνετε δύο καφέδες την ημέρα, θα εξοικονομήσετε περίπου 400 πλαστικά ποτήρια σε ένα χρόνο.
Δημοσιεύτηκε στο http://ec.europa.eu