Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Tι είδους τρόφιμα τρώμε;


Η διπλανή φωτογραφία η οποία υπάρχει στο site του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου,
http://www.europarl.europa.eu,
με την ερώτηση "βρείτε τη διαφορά ανάμεσα σε 3 μήλα";
Διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες, γίνεται ξεκάθαρο ποιο έχει καλλιεργηθεί βιολογικά, ποιο συμβατικά και ποιο είναι γενετικά
τροποποιημένο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αυτό δεν θα ήταν εύκολο ακόμα και από έναν ειδικό.

Επομένως είναι μεγάλη η σημασία της ασφάλειας και της ορθής επισήμανσης των προϊόντων, ώστε να γνωρίζετε από πού προέρχονται τα τρόφιμά σας και σύμφωνα με ποια πρότυπα παρήχθησαν, συσκευάστηκαν και πωλήθηκαν

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Kατάλληλη επισήμανση -για να γνωρίζουμε τι τρώμε και από πού!

Στις 10 Mαρτίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν στο Στρασβούργο μια έκθεση για την επισήμανση των τροφίμων που ζητεί τη διευκρίνιση τόσο της προέλευσης των τροφίμων όσο και του τόπου επεξεργασίας τους. Kι αυτό επειδή σήμερα δεν είναι λίγα τα τρόφιμα που παράγονται σε μια χώρα και στη συνέχεια επεξεργάζονται από άλλη χώρα -ή ακόμα και άλλη ήπειρο. H νέα νομοθεσία θα επιτρέψει στους καταναλωτές να γνωρίζουν κάθε φορά τι ακριβώς τρώνε και από πού, χάρη στην κατάλληλη επισήμανση.


Η εγκεκριμένη έκθεση, που συνέταξε η ρουμάνα ευρωβουλευτής Maria Petre σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων, ζητεί να τοποθετείται κάθε φορά η κατάλληλη ετικέτα στο εκάστοτε τρόφιμο, που θα δηλώνει τον τόπο προέλευσης αλλά και επεξεργασίας του εν λόγω προϊόντος.


Πάρτε για παράδειγμα τις βελγικές πραλίνες από καρύδα, που φτιάχνονται στο Bέλγιο. Θα πρέπει να δηλώνεται ξεκάθαρα ότι το κακάο παράγεται από την Aκτή του Ελεφαντοστού, ενώ η καρύδα από τη Mπουρκίνα Φάσο.

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ - ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Η υγεία στη γεωργία πρέπει να εδραιωθεί με μεθοδευμένη ανάπτυξη των διαδικασιών της ζωής. Η χρήση των μέσων λίπανσης και φροντίδας στο κτήμα πρέπει να έχει τρεις στόχους:

1) Διατήρηση και αύξηση της φυσικής γονιμότητας του εδάφους.

2) Διατήρηση και αύξηση της αντίστασης των φυτών ενάντια σε προσβολές και ασθένειες.

3) Παραγωγή υψηλής αξίας τροφίμων, δηλαδή τρόφιμα που μεταδίδουν ζωτικότητα στον άνθρωπο και τα ζώα.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο κτήμα πρέπει να προέρχονται από κάτι ζωντανό που αναπτύσσουν σε σειρά γενεών ζώα και φυτά σε σύνδεση με την περιοχή. Το να ευνοούνται μεθοδευμένα οι οικολογικές συσχετίσεις και οι βιότοποι είναι επίσης κάτι θεμελιώδες.

Με ειδικά παρασκευάσματα από ιαματικά φυτά μέσα σε ζωικά καλύμματα (με τα λεγόμενα βιοδυναμικά παρασκευάσματα) ενισχύονται και εναρμονίζονται γονιμότητα του εδάφους και διαδικασίες ζωής, υποβοηθούνται αυτορυθμιζόμενες δυνάμεις στην οικονομία της φύσης και έχουν τελικά ως αποτέλεσμα μία χαρακτηριστική ποιότητα.


Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Σήμερα η διατήρηση των καλλιεργούμενων χώρων και συγχρόνως η παραγωγή υψηλής αξίας τροφίμων είναι εφικτή μόνο με μία αποφασιστική ανανέωση των γεωργικών γνώσεων.

Οι άνθρωποι που εφαρμόζουν την βιολογική-δυναμική (βιοδυναμική) γεωργία θέλουν να συντελέσουν σ’ αυτό το σκοπό επιδιώκοντας την κοινή εξέλιξη του ανθρώπου και της Γης. Αυτοί επεξεργάζονται τις απαραίτητες γι αυτό γνώσεις και τις εφαρμόζουν στην πράξη. Το αποτέλεσμα είναι μια αειφόρος γεωργία οικολογικά όπως επίσης κοινωνικά και οικονομικά υπεύθυνη.


Έδαφος, ζωή του εδάφους, φυτά και ζώα από τη φύση βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση μεταξύ τους.


Μια πολλαπλή αμειψισπορά, αρμονική οργανική λίπανση, κατάλληλη κτηνοτροφία σύμφωνα με τις φυσικές ανάγκες του κάθε είδους ζώου και ζωοτροφές από το ίδιο το κτήμα και ακόμη μια κατάλληλη διαμόρφωση με φυτικούς φράκτες από θάμνους, δένδρα κλπ. φυτά προσφέρουν τη βάση για να δουλέψουν ευνοϊκά οι φυσικοί κύκλοι και να δώσουν αύξηση στην βιολογική δραστηριότητα του εδάφους και των φυτών μέσω του ανθρώπου.