Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Βιολιπάσματα

Βιολιπάσματα ορίζονται οι συσκευασίες που περιέχουν μικροοργανισμούς οι οποίοι διαβιούν σε ουσίες που προωθούν την ανάπτυξη τους και όταν αυτές εφαρμοσθούν στο έδαφος έχουν τη δυνατότητα να προωθούν την αύξηση των φυτών μέσω του ανεφοδιασμού τους με θρεπτικές ουσίες.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Μυκκόριζες σε Καλλιεργούμενα Φυτά

Η συμβίωση των ανώτερων φυτών με τις μυκόριζες παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο σε ότι αφορά τη θρέψη αλλά και στην Βιολογική καταπολέμηση στα παρακάτω θέματα.

α) Έχουν εξαιρετικό γεωργικό ενδιαφέρον ως παράγοντας επιτυχούς εγκατάστασης στον αγρό (προσαρμογή –ανάπτυξη ριζών).

β) Αν και η αρχική εγκατάσταση των μυκοριζών στις ρίζες απαιτεί υγρασία, εν΄τούτοις οι ρίζες που φέρουν μυκηλιακές υφές είναι ανθεκτικές στην ξηρασία, σε σχέση με φυτά που δεν έχουν αυτή την συμβιωτική σχέση.

γ) Η υγεία και η ευρωστία των φυτών με συμβίωση μυκορριζών είναι ανώτερη από τα άλλα φυτά γιατί ακόμη και να χάσουν ριζικό σύστημα από ασθένειες ή έντομα εδάφους ανταπεξέρχονται καλύτερα στη θρέψη.

δ) Ένας άλλος μηχανισμός που προσδίδει ευρωστία στο φυτό ένοικο είναι ότι οι μυκόρριζες παράγουν αντιβιοτικές ουσίες που εμποδίζουν φυτοπαθογόνους μύκητες που υπάρχουν στο έδαφος να εγκατασταθούν στην περιοχή του ριζοστρώματος.

ε) Επιπλέον κατά την εγκατάστασή τους οι μυκόριζες ενεργοποιούν την ρίζα να παράγει ουσίες ενίσχυσης των ριζικών τοιχωμάτων, όπως οι χιτινάσες και οι φυτοαλεξίνες και επομένως αυξάνεται η αντοχή του φυτού στα παθογόνα.

στ) Η μυκοριζόσφαιρα περιέχει επίσης ολόκληρες κοινωνίες από ωφέλιμους μικροοργανισμούς, από βακτήρια και μύκητες που υπεραμύνονται της κοινωνίας τους έναντι φυτοπαθογόνων μυκήτων/βακτηρίων αλλά και τροποποιούν το έδαφος ενισχύοντας την θρέψη της ρίζας. Οι μικροοργανισμοί αυτοί κινούν τους θρεπτικούς κύκλους στο χώμα, διευκολύνουν τόσο τις μυκόρριζες όσο και τη ρίζα.

Τέτοιοι συμβιωτικοί μικροοργανισμοί περιέχονται μαζί με σπόρια μυκορριζών στα σκευάσματα SEITRICH.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Συμβίωση Μυκήτων Με Ρίζες

Μερικοί μύκητες συμβιώνουν με τις ρίζες των φυτών. Οι μυκηλιακές τους υφές εισέρχονται στις ρίζες των φυτών από τις οποίες αντλούν οργανικά συστατικά απαραίτητα για τις ανάγκες τους.

Συγχρόνως όμως οι μύκητες αυτοί προμηθεύουν τα φυτά, μέσω μυκηλιακής διασύνδεσης με ανόργανα θρεπτικά σε ποσότητες πολλαπλάσιες από αυτές, που τα φυτά αντλούν από το έδαφος μόνα τους.

Ο παραπάνω συνδυασμός των συμβιωτικών μυκήτων με τα φυτά είναι γνωστός ως "μυκόρριζες" και διακρίνονται από τον τρόπο εισόδου των μυκηλιακών υφών στο ριζικό σύστημα των φυτών σε εξωμυκόρριζες και ενδομυκόρριζες.

Μοντέρνα Βιολογική Γεωργία

Το συνεχές ερώτημα “Γιατί ένα λαχανικό (ντομάτα, λάχανο) ή φρούτο (σταφύλι) καλλιεργούμενο με τον παραδοσιακό τρόπο είναι πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα, ενώ αντίστοιχα προϊόντα της αγοράς είναι συνήθως άγευστα και άνοστα;”, οδήγησε στη δημιουργία αυτού του χώρου.

Η βιολογική γεωργία είναι ένα από τα νεώτερα γεωργικά συστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο που θεωρεί σημαντικό παράγοντα το έδαφος και τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται μέσα σ' αυτόν.

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές της βιολογικής γεωργίας πρέπει η εφαρμογή των ουσιών να γίνει με μια συνολική προσέγγιση (έδαφος και φυτό), και όχι μόνο με την επίδραση των χημικών , όπως γίνεται στην συμβατική γεωργία.

Οι διάφοροι μικροοργανισμοί που η χρήση τους ακολουθεί τις απαιτήσεις της βιολογικής γεωργίας είναι οι μυκόρριζες.